Ascultă Radio România Cluj Live

Mango, ”regele fructelor”

Mango, ”regele fructelor”

Articol editat de cristina.rusu, 6 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 6 octombrie 2018, 14:06

Mango, numit şi „Regele fructelor„, are un gust foarte bun, cu multe beneficii pentru sănătate.

Mango este un fruct cărnos şi creşte nativ în Asia de Sud, de unde a fost răspândit în întreaga lume şi a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale.

Mango este fructul naţional în India, Pakistan şi Filipine, unde fructele şi frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunţi, sărbători publice şi ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc până la 35-40 metri înălţime şi fructifică până la vârsta de 300 de ani. Rădăcina pătrunde până la adâncimea de 6 metri şi se ancorează bine în sol. Frunzele sunt veşnic verzi şi se închid la culoare pe măsură ce se maturizează. Florile sunt mici, albe şi se termină într-un panicul (un tip de inflorescenţă sub formă de ciorchine). Fructele au nevoie de trei până la şase luni să se coacă. Fructele coapte variază ca mărime şi culoare în funcţie de soiuri şi pot fi galbene, portocalii, roşii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sănătate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetările au arătat faptul că fructele de mango conţin compuşi antioxidanţi care protejează împotriva cancerelor de colon, de sân, leucemiei şi cancerului de prostată. Aceşti compuşi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil, precum şi foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectină şi vitamina C ajută la scăderea nivelului de colesterol, în special lipoproteine de densitate joasă, LDL.

Curăţă pielea: Fructul poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Mango curăţă porii înfundaţi, astupaţi şi contribuie la eliminarea coşurilor.

Sănătatea ochilor: O cană plină cu felii de mango furnizează 25% din valoarea zilnică necesară de vitamina A, care promovează o vedere bună şi previne fenomenul de orbire pe timpul nopţii, precum şi ochii uscaţi.

Alcalinizeaza întregul organism: Acidul tartric, acidul malic şi o urmă de acid citric identificate în fructe ajută la menţinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta în diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulină din sânge. Remediul tradiţional, preparat acasă, implică fierberea frunzelor în apă, lăsarea lor în lichid peste noapte şi ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineaţă. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scăzut (41-60), astfel încât cantităţile moderate nu vor determina creşterea nivelului de zahăr.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală: Mango este o sursă foarte importantă de vitamina E şi ajuta în această direcţie.

Îmbunătăţeşte digestia: Fructele conţin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajută, de asemenea, digestia şi eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de căldură: Prepararea sucului din fructele de mango verde şi amestecarea cu apă şi un îndulcitor (dacă doriţi) contribuie la răcorirea organismului şi previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt frânţi de oboseală, atunci când vizitează climatele ecuatoriale, se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, în special muşchii. Rinichii devin supraîncărcaţi cu toxine în acest proces.

Stimulează sistemul imunitar: Cantităţile generoase de vitamina C şi vitamina A conţinute în mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne menţin sistemul imunitar sănătos si puternic.
Maimuţele aleg să mănânce sâmburele unui mango verde.

Vindecătorii ayurvedici sugerează că sămburele este cel care furnizează maimuţelor energie, rezistenţă şi putere să sară în copaci.
Potrivit unora, mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume.

Mango este cultivat de peste 4000 de ani în urma, iar din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori, precum ar fi caju şi fistic. Mango este utilizat pe scară largă în bucătărie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, murături, sosuri.

Din fructele coapte se fac jeleuri, sucuri, băuturi, piure, îngheţată, dar şi unele reţete tradiţionale care au printre ingrediente ardei iute şi orez.

Se estimează că productia mondială de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producător de mango, cu 16 milioane de tone. Urmează China, cu 4 milioane de tone,Thailanda 2 milioane de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic şi Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. În Europa, copacii de mango s-au adaptat foarte bine în Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Dacă aţi cumpărat mango, spălaţi-l temeinic înainte de a-l consuma sau ţineţi-l în apă peste noapte.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Taylor Swift anunță noul album „The Life of a Showgirl”
Diverse miercuri, 13 august 2025, 00:00

Taylor Swift anunță noul album „The Life of a Showgirl”

Supervedeta muzicală Taylor Swift a anunțat marți, 12 august, lansarea celui de-al 12-lea album al său de studio, intitulat ‘The Life of a...

Taylor Swift anunță noul album „The Life of a Showgirl”
Un meteorit mai bătrân decât Pământul a căzut pe o casă
Diverse marți, 12 august 2025, 18:00

Un meteorit mai bătrân decât Pământul a căzut pe o casă

Un meteorit care a supraviețuit trecerii prin atmosfera terestră și a făcut o gaură în acoperișul unei case din statul american Georgia în...

Un meteorit mai bătrân decât Pământul a căzut pe o casă
Demența: primele semne apar cu ani înainte
Diverse marți, 12 august 2025, 12:00

Demența: primele semne apar cu ani înainte

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 55 de milioane de persoane trăiesc în prezent cu demență, iar numărul cazurilor este în...

Demența: primele semne apar cu ani înainte
Rămășițele unui cercetător britanic, descoperite după 66 de ani
Diverse marți, 12 august 2025, 09:16

Rămășițele unui cercetător britanic, descoperite după 66 de ani

Rămășițele unui cercetător britanic care a murit în 1959 în timpul unei misiuni în Antarctica au fost găsite anul acesta în urma topirii...

Rămășițele unui cercetător britanic, descoperite după 66 de ani
Diverse marți, 12 august 2025, 00:00

De la plante pe balcon, la înghețată cu lavandă și vacanțe cu patrupezi

Câinii și pisicile nu mai sunt simple animale de companie, ci membri cu drepturi depline ai familiei, iar acest lucru a generat o nouă tendință...

De la plante pe balcon, la înghețată cu lavandă și vacanțe cu patrupezi
Diverse luni, 11 august 2025, 11:51

Câteva motive ale îmbătrânirii rapide

Fenomenul este cauzat de diferența genetică sau de obiceiurile de viață? Iată câteva cauze importante. 1. Unele persoane mănâncă mai mult...

Câteva motive ale îmbătrânirii rapide
Diverse luni, 11 august 2025, 00:00

Scăpat din ghearele vulturului a făcut scântei și… incendiu!

Un pește căzut din cer, scăpat din ghearele unei păsări răpitoare și ajuns pe un cablu electric, a provocat săptămâna trecută un incendiu...

Scăpat din ghearele vulturului a făcut scântei și… incendiu!
Diverse duminică, 10 august 2025, 00:00

10 întrebuințări geniale ale oțetului alb

Oțetul alb, ieftin și ușor de găsit în orice bucătărie, este un adevărat aliat în gospodărie.   Poate înlocui multe produse scumpe de...

10 întrebuințări geniale ale oțetului alb