Ascultă Radio România Cluj Live

Prosoapele de bucătărie, pline de bacterii

Prosoapele de bucătărie, pline de bacterii

Articol editat de cristina.rusu, 11 august 2018, 12:00

Utilizarea repetată a prosoapelor de bucătărie contribuie la creșterea microorganismelor patogene aflate pe suprafaţa lor, ceea ce poate duce la declanşarea unor toxiinfecţii alimentare.

La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Mauritius, potrivit unui comunicat de presă postat de publicaţia ştiinţifică „EurekAlert!”.

Cercetătorii au examinat 100 de prosoape de bucătărie, care au fost folosite timp de o lună, au colectat mostre de probe bacteriene, le-au cultivat și apoi le-au identificat, conform metodelor biochimice standard.

A fost identificată și încărcătura bacteriană a prosoapelor de bucătărie. S-a constatat că la 49% dintre prosoape s-a remarcat o creştere a bacteriilor, în funcţie de numărul copiilor şi a membrilor familiei care locuiesc într-un imobil.

În afară de microflora patogenă au fost identificate şi bacterii coliforme, Escherichia coli (E. coli) – (36,7%), Bacteria Enterococcus (36,7%) şi Stafilococ auriu/Staphylococcus aureus (14,3%).

Aceste microorganisme patogene pot ajunge pe alimente, pot fi ingerate și pot provoca tulburări ale tractului gastrointestinal, au concluzionat cercetătorii.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?