Ascultă Radio România Cluj Live

Ştiaţi că berea a salvat lumea?

Ştiaţi că berea a salvat lumea?

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 7 august 2018, 9:10

Este una din cele mai vechi băuturi din lume, chiar şi babilonienii aveau reguli despre cum trebuie să fie o bere bună.

Astăzi, 3 august, de ziua berii, haideţi să aflăm câteva lucruri din istoria acestei băuturi care este sinonimă cu socializarea, cu prietenia, cu voia bună!

Cu bere se trata nebunia

Un pahar de bere oferă în acelaşi timp un gust bun, puterea miraculoasă a apei şi energia nutrienţilor.

Berea este o punte între două lumi. E corp şi spirit, echilibrul perfect dintre materie şi formă, spunea Sfânta Hildegard din Bingen, o misterioasă vindecătoare a Evului Mediu. Aceasta îşi baza tratamentele atât pe viziuni, cât şi pe practica medicală a timpului.

Pentru a trata bolile mintale vindecătoarea nu recomanda vinul, optând mai degrabă pentru bere.

Berea previne uscarea trupului şi a sufletului. Echilibrează fluidele corpului, îmbunătăţeşte simţurile şi opreşte nebunia minţii, spunea Sfânta Hildegard.

Naşterea berii se leagă strâns de însăşi naşterea civilizaţiei umane. Berea e de o vârstă cu începuturile agriculturii şi cu primii zei pe care şi i-au imaginat oamenii:

Cultivarea cerealelor a făcut ca oamenii să recunoască ciclurile naturii; să calculeze când şi ce munci ale câmpului sunt necesare. Asta a îmbunătăţit cooperarea într-o comunitate. Sarcinile trebuiau trasate cu exactitate, era nevoie de zei noi, scrie Helena Bier-Herr, cercetătoare a berii.

Berea s-a legat încă de la început de experienţa religioasă, oferind credincioşilor gustul bun şi exaltarea spiritului.

Cum a salvat berea lumea?

Cu 1400 de ani înaintea erei noastre, în Egiptul antic a apărut mitul vacii cereşti, un text care vorbea despre relaţia dintre zeul Ra şi oameni. Căci oamenii, în vanitatea lor, îl ocărau pe bătrânul zeu al soarelui. Consiliul zeilor a hotărât aşadar o pedeapsă cruntă pentru oameni pentru impietatea lor. Pedeapsa urma să fie pusă în practică de Hathor, fiica cruntă a lui Ra, care era dispusă să îndeplinească dorinţa de răzbunare a tatălui său.

În ultima clipă Ra s-a răzgândit, nereuşind însă să-şi convingă fiica furioasă. Zeul Ra a trebuit să recurgă aşadar la un şiretlic. A cerut sclavelor să facă bere proaspătă pe care a colorat-o cu suc de rodii, rezultatul semănând cu sângele uman. Şapte mii de ulcioare din această bere au fost risipite pe pământ.

Înainte să-şi înceapă sângeroasa răzbunare, Hathor a gustat din această băutură şi s-a îmbătat. Omenirea a scăpat aşadar, prin bere, de distrugere.

În berării funcţionau bordelurile

De-a lungul istoriei, de mai multe ori s-a aflat berea în centrul atenţiei. Primele menţiuni scrise au apărut acum 3500 de ani.

Legea lui Hammurabi avea 4 secţiuni care se refereau la bere, aceasta funcţionând ca monedă şi ca liant social.

Cam aşa sunau regulile referitoare la bere ale babilonienilor: Să fie aruncată în apă crâşmăriţa care acceptă bani în loc de orz, în schimbul berii; să fie pârlită acea preoteasă care intră într-o cârciumă şi bea bere; să fie ucisă crâşmăriţa care nu raportează conducătorilor discuţiile politice; să fie înecat în propriul butoi cel care diluează berea.

În Mesopotamia, berea era fabricată de femei. Unii cercetători afirmă chiar că berăriile funcţionau adesea ca bordeluri. Era singura activitate care avea chiar şi o zeiţă, Ninkasi, care l-a dus la extaz pe sălbaticul Enkidu cu pâine şi bere.

O bere pentru sănătate

O bere bună (consumată, bineînţeles, cu măsură) poate îmbunătăţi şi starea de sănătate. Cercetările au arătat că berea scade stresul şi bolile cauzate de acesta, dar conţine şi o enzimă importantă pentru prevenirea cancerului.

În Polonia şi Cehia berea este prescrisă pe reţetă de medici, pentru afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului. Totuşi, poate cel mai important efect pentru sănătate este capacitatea berii de a aduna laolaltă grupuri de prieteni. Pe când o tărie e specifică unui introvertit, berea deschide firea şi îl apropie pe om de semenii lui.

 

Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?
Diverse vineri, 24 mai 2024, 15:56

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?

Zeci de mii de țânțari modificați genetic au fost eliberați în Djibouti într-o tentativă de a stopa răspândirea unei specii invazive care...

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?
Beneficiile uleiului de măsline
Diverse vineri, 24 mai 2024, 12:00

Beneficiile uleiului de măsline

Starea sistemului imunitar şi a întregului organism depinde de funcţionarea normală a tractului gastrointestinal.   Pentru a curăţa...

Beneficiile uleiului de măsline
S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!
Diverse vineri, 24 mai 2024, 06:00

S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!

Poșta franceză a emis un timbru aromatizat care miroase a baghetă.   Timbrul prezintă o baghetă legată cu o panglică în culorile...

S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!
80 de ani de căsătorie!
Diverse joi, 23 mai 2024, 13:05

80 de ani de căsătorie!

Un cuplu din Germania a aniversat 80 de ani de căsătorie.   Cei doi soţi locuiesc în Mainz şi s-au căsătorit în anul 1944. Pentru...

80 de ani de căsătorie!
Diverse joi, 23 mai 2024, 12:00

Schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia?

S-a demonstrat din punct de vedere ştiinţific că fluctuațiile de temperatură afectează sănătatea creierului.   Schimbările climatice...

Schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia?
Diverse joi, 23 mai 2024, 06:00

Când va fi construit primul oraș pe Marte?

Au mai rămas doar câțiva ani până la aterizare… (pe Marte, n.r.) a declarat antreprenorul.   În curând, oamenii vor construi...

Când va fi construit primul oraș pe Marte?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 12:00

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?

Pielea noastră are nevoie de oligoelemente esenţiale pe care le obţinem din alimente.   Pentru a ne menţine frumuseţea pielii, trebuie să...

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 06:00

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?

Ţânţarii pot fi mai periculoşi decât căpuşele, pentru că o persoană este mult mai des muşcată de un ţânţar decât de o căpuşă,...

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?