Ascultă Radio România Cluj Live

A început revoluţia alimentară în statele din nordul Europei

A început revoluţia alimentară în statele din nordul Europei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 iulie 2018, 12:00 / actualizat: 13 iulie 2018, 13:01

Noul trend nordic: trecerea la o dietă bazată pe vegetale

Un sondaj de opinie realizat de Ernst & Young arată că 24% din consumatorii nordici prevăd că vor mânca mai puţină carne în următorii cinci ani, iar 34% din ei au indicat că se vor hrăni în mai mare proporţie vegetarian. Motivul care îi determină să-şi schimbe alimentaţia ţine în primul rând de sănătate, dar şi de preocupările de mediu.

Aproximativ 30% din tinerii suedezi consumă deja hrană pe bază de plante deoarece vor să-şi reducă amprenta asupra mediului, conform Baromentrului tineretului suedez. În Danemarca, vreo 8% din tranşa de vârstă 18-35 de ani se consideră „flexitarieni” şi optează să nu mănânce carne la un anumit număr de mese pe săptămână. Consilierul senior de la Nordic Council of Minister, Elisabet Skylare spune că „înainte vorbeam de energie, dar acum trebuie să vorbim de hrana noastră, altfel nu vom întruni niciodată condiţiile stabilite de Agenda ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă”. La modul general, producţia mondială de alimente contribuie cu 20-30% la emisiile de gaze cu efect de seră, carnea şi produsele lactate afectând în cea mai mare măsură clima planetei.

Schimbarea culturii alimentare în statele nordice s-a impus în ultimii 10-15 ani. La origine a fost manifestul mâncării, adoptat în 2004 de maeştrii bucătari danezi care au formulat o ideologie nouă în zece puncte, sub titulatura „New Nordic Food Manifesto„. La baza acesteia a stat o idee foarte simplă, anume de a spori atractivitatea produselor de sezon şi a celor autohtone. Iar acum revoluţia alimentară se impune şi în alte locuri.

Următoarea oprire va fi Manhattan, unde va fi prezentată la un forum politic găzduit de fundaţia lui Bill Gates şi Banca Mondială, iar apoi vor urma Tel Aviv din Israel, în septembrie, şi în decembrie Katowice din Polonia.
Solicitarea tot mai mare de informaţii pe această temă a determinat Consiliul Nordic să formuleze „Meniul soluţiilor”, cu reţete politice şi practice pentru revoluţia alimentară. Acesta include recomandări de nutriţie, cultură, meniuri, deşeuri şi sustenabilitate, iar scopul este facilitarea opţiunilor sănătoase, combaterea crizei obezităţii şi reducerea sării folosite de industria alimentară.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?