Ascultă Radio România Cluj Live

Rally Radio Live 2018: Bogdan Marişca: ”Datorită Radio Cluj, oamenii au aflat în timp real ce se întâmplă în cursă”!

Bogdan Marişca

Bogdan Marişca

Bogdan Marişca

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 mai 2018, 06:00 / actualizat: 1 mai 2018, 16:25

Între 3-5 mai, municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally. Sub deja consacratul brand Transilvania Rally, Clujul va deschide campionatul, iar prima etapă care va avea aproape 160 de kilometri și 14 probe speciale. 

Prezent în studioul Radio Cluj, Bogdan Marișca ne-a detaliat subiectul:

Cristian Zoicaş: — Aceasta este a doua ediţie a Transilvania Rally. Cum a fost prima ediţie?

Bogdan Marişca: — Transilvania Rally este parte din Tour European Rally. Este o serie FIA iar Clujul, alături de încă cinci etape din Europa, compun această serie. În 2017 a fost un prim contact cu lumea europeană a raliurilor din perspectiva organizării. Ne-am străduit foarte mult, echipa de organizare a muncit foarte mult. Sunt nişte criterii pe care noi trebuie să o ducem la bun sfârşit, criterii pe care FIA le impune organizatorilor. TER avea 6 etape cu drepturi depline, dar mai erau încă 25-30 de etape care aşteptau un loc liber. Şi multă lume îşi punea întrebarea de ce s-a ales Clujul, de ce s-a ales România. Gândiţi-vă că noi facem concurenţă unor raliuri din Italia, din Franţa, din Finlanda, sunt foarte mulţi care şi-ar fi dorit să fie în altă parte acest campionat. Toată lumea aştepta să facem un pas greşit anul trecut. Şi datorită acestei echipe organizatorice şi a întregului angrenaj implicat pe parcursul desfăşurării competiţiei, lucrurile au ieşit foarte bine. Şi atunci, toate aceste componente au bifat pozitiv la capitolul evaluare. Anul trecut am confirmat aşteptările, iar anul acesta trebuie să fim şi mai buni.

Cristian Zoicaş: — Anul trecut aţi avut ca şi copilot, o femeie.

Bogdan Marişca: — Sunt şi piloţi femei, chiar dacă mai puţini; şi îşi fac treaba foarte bine. Femeile au calităţile lor din punctul de vedere al copilotajului şi se prevalează de acestea: sunt foarte riguroase, serioase, muncitoare. Pentru mine a fost foarte bine, ca dovadă că am şi reuşit să ieşim campioni în 2017 în campionatul naţional de rally al României.

Cristian Zoicaş: — Transilvania Rally are anul acesta 14 probe speciale, peste 160 km de parcurs. Sunt alte probe în plus faţă de anul trecut, sau sunt aceleaşi trasee?

Bogdan Marişca: — Sunt cam aceleaşi trasee, dar desfăşurate într-o altă ordine. Vom începe cu Dângăul pe urcare (practic din Căpuş până în Mânăstireni); după care vom avea Beliş în sens invers, în sensul că vom merge dinspre Răchiţele, dinspre Bălceşti înspre Beliş; apoi vom face coborârea pe Tarniţa de la Mărişel până pe barajul de la Tarniţa (practic la coada lacului Someşul Cald); vineri seara se va termina cu proba Floreşti. Floreştiul este o probă unicat în România pentru că se desfăşoară în sistem de circuit. Toate acestea vor fi precedate miercuri şi joi de recunoaştere, iar joi seara va fi lansarea oficială a echipajelor în zona Cluj Arena. Ne putem mândri cu asta, din punctul de vedere al motor-sportului Clujul duce stindardul românesc cât mai departe. Iar pentru asta felicitări comunităţii în întregimea ei pentru că îşi asumă astfel de proiecte.

Trebuie precizat şi punctat, Radio Cluj va fi prezent la fiecare etapă. Radio Cluj a fost şi anul trecut radioul oficial al raliului. Mai mult, a fost pentru prima oară în România când am avut Rally Radio live și vă felicităm pentru asta, voi aţi fost prezenţi în fiecare stop de probă specială cu reporteri care au transmis în timp real atât timpii echipajelor, cât şi declaraţiile făcute la cald. Terminam proba şi în 5-10 secunde eram prezent între reporterii voştri. Eu personal am avut foarte multe feedbackuri care au spus: „A fost extraordinar pentru că am urmărit, am ştiut ce gândiţi, am ştiut ce vi s-a întâmplat”. Au fost informaţiile pe care pasionaţii de motor-sport şi nu numai le-au folosit. Şi pentru asta vă felicităm! Datorită vouă, oamenii au aflat, în timp real, ce se întâmplă în cursă. Şi anul acesta, Radio Cluj va fi alături de noi!

Cristian Zoicaş: — Câte echipaje s-au înscris până acum?

Bogdan Marişca: — Nu ştiu încă. Practic vineri, 4 mai, se vor termina înscrierile. Se pot înscrie şi săptămâna viitoare, dar cu o taxă mai mare de înscriere. Apropo de anul centenarului Marii Uniri, aşteptăm să fie 100 de maşini înscrise (anul trecut au fost aproape 90).

Cristian Zoicaş: — Există alţi piloţi care râvnesc la acest titlu naţional?

Bogdan Marişca: — Absolut. Trebuie să fie schimbul de generaţii, noua generaţie trebuie să-şi spună cuvântul. Asta nu înseamnă că noi îi vom lăsa să-şi facă treaba, o să-i şicanăm cât de mult putem. Eu mizez foarte mult pe Simone Tempestini pentru valoarea pe care o are, dar vor fi şi alţi piloţi. Va fi şi Titi Aur cu o maşină competitivă şi sperăm că o să aibă un cuvânt greu de spus. La Transilvania Rally eu cred că va fi o etapă cu nume care vor da consistenţă competiţiei internaţionale.

 

Cristian Zoicaş / Andrea Nagy

sursă foto: facebook Bogdan Marişca

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Apreciază:

Etichete:
Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj
Rally Radio Live 2018 joi, 3 mai 2018, 14:11

Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj

Weekend-ul acesta Clujul găzduiește Transilvania Rally (3-5 mai), prima etapă din Tour European Rally (TER) și a doua din Campionatul Național...

Rally Radio Live 2018: Simone Tempestini vizează o victorie acasă, la Cluj
Rally Radio Live 2018: Descrierea probelor
Rally Radio Live 2018 miercuri, 2 mai 2018, 06:00

Rally Radio Live 2018: Descrierea probelor

Sergiu Itu – Valea Fericirii Valea Fericirii a fost introdusă în traseul raliului pentru prima dată în 2014 și este o probă deja...

Rally Radio Live 2018: Descrierea probelor
Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”
Rally Radio Live 2018 luni, 30 aprilie 2018, 06:00

Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”

Clujul se plasează din nou pe harta internațională a motorsporturilor Între 3-5 mai, municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din...

Rally Radio Live 2018: Marco Tempestini: ”Ediția de anul trecut a fost un spectacol!”
Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally
Rally Radio Live 2018 sâmbătă, 21 aprilie 2018, 06:00

Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally

Clujul este din nou pe harta internațională a motorsportului! Cea mai importantă competiție internațională de motorsport din Cluj va avea loc...

Radio Cluj este radioul oficial al Tour European Rally