Ascultă Radio România Cluj Live

Cum se explică longevitatea adepților din comunitatea Amish

amish comintate religie

amish comintate religie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 noiembrie 2017, 06:00

O mutaţie genetică descoperită la Amish le prelungeşte acestora viaţa cu 10 ani

O mutaţie genetică foarte rară descoperită la pacienţii Amish (o grupare religioasă creștină cu doctrină anabaptistă din SUA – n.tr) din Statele Unite explică longevitatea lor superioară, deschizând calea pentru proiectarea de tratamente împotriva degenerescenţei legate de vârstă, afirmă autorii unui studiu publict recent.

Aceasta este prima mutaţie genetică umană care s-a dovedit a avea multiple efecte asupra schimbărilor biologice care rezultă din îmbătrânire, spune profesorul Douglas Vaughan, preşedinte al Facultăţii de Medicină de la Universitatea Northwestern din Chicago.

Studiul, ale cărui concluzii au apărut pe 15 noiembrie în revista „Science Advances”, a fost efectuat pe un eşantion de 177 de Amish cu vârste cuprinse între 18 ani şi peste 85 de ani, aparţinând comunităţii din Berna, statul Indiana. Acesta a arătat că cei 43 de bărbați și femei purtători ai mutaţiei genetice Serpine1 – responsabilă de o puternică reducere a producției de proteină ​​PAI-1 – aveau o stare de sănătate mai bună și trăiau, în medie, cu zece ani mai mai mult (85 ani) decât congenerii lor lipsiți de această variație genetică. Speranța de viață în Statele Unite este de 78,8 ani. Profilul lor metabolic era, de asemenea, mai sănătos şi puţini dintre ei erau afectaţi de diabet zaharat şi boli cardiovasculare, a afirmat echipa internaţională de cercetători. De asemenea, ei au descoperit ca telomerele celulelor lor imune erau în medie cu 10% mai lungi. Telomerul este o bucată de ADN localizată la capătul fiecărui cromozom pentru a-l proteja și care se reduce la fiecare diviziune celulară, contribuind la îmbătrânire.

Grupul Amish din Berna oferă o oportunitate unică de a studia efectele biologice ale acestei mutații genetice și ale reducerii proteinei PAI-1 asupra longevității oamenilor, au subliniat cercetătorii, relevând utilitatea de a examina mutațiile genetice la populațiile izolate geografic și genetic. Studiul lor s-a bazat pe rezultatele lucrărilor anterioare, efectuate în special pe șoareci, care au arătat rolul important al PAI-1 în senescență. Ei au observat mai ales o creștere a nivelului acestei proteine ​​în sângele și țesuturile șoarecilor modificate genetic pentru a prezenta o îmbătrânire accelerată. Observațiile la om au arătat că nivelul acestei proteine ​​este mai mare la pacienții obezi și diabetici, evidenţiind rolul fundamental al metabolismului în biologia îmbătrânirii. Acest lucru a fost deja demonstrat în experimente pe viermi, muște de fructe și mamifere.

Lupta împotriva senescenţei se concentrează astfel pe reducerea caloriilor absorbite, pe încetinirea metabolismului și pe moleculele care produc aceleași efecte ca și metformina – un antidiabetic – și resveratrolul, un antioxidant abundent în struguri. Toate aceste tratamente reduc proteina PAI-1. Molecula experimentală „TM5614”, care neutralizează această proteină, a făcut obiectul unui studiu clinic de faza I în Japonia, a declarat Douglas Vaughan. Autoritățile nipone au autorizat deja un studiu clinic de fază II. Șoarecii tratați cu această moleculă au fost scutiți de toate patologiile legate de vârstă și durata vieţii lor a crescut de patru ori. Această moleculă anti-îmbătrânire reprezintă o mare speranță de a trata sau de a preveni bolile umane care rezultă din senescență.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?