Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Sibiul face un nou pas spre recunoaştere la nivel european – Primăria a început demersurile pentru ca oraşul să fie declarat regiune gastronomică europeană.

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Articol editat de , 5 aprilie 2016, 18:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:19

După ce în anul 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, municipalitatea vrea ca în 2019 oraşul să devină un reper pentru turişti şi din punct de vedere gastronomic. Un grup de lucru care se va ocupa de acest aspect a fost deja constituit la primărie, dosarul de candidatură pentru titlul de regiune gastronomică europeană urmând să fie depus până la finalul acestui an.

Vineri, 1 aprilie, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un statul pe care regiunea Sibiu doreşte să îl obţină în 2019. În cadrul acestei întâlniri, primarul interimar, Astrid Fodor, a prezentat demersurile primăriei din punct de vedere financiar, strategic şi organizatoric, pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins şi în strategia de dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Care sunt cele mai căutate produse culinare, ne spune în continuare Andrei Popa.

Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine  şi a se simţi ca acasă.

Sibienii spun că ar merita un astfel de titlu şi că este întradevăr un pas firesc în dezvoltarea sa.

Este ceva normal. Mai ales după ce Sibiul a fost capitală culturală în 2007, era şi cazul să fie apreciat şi pentru mâncărurile extraordinare.

Aşteptam de mult timp ca oraşul nostru să înceapă să iasă în faţă şi pentru gastronomia locală. Este un lucru binemeritat.

Ar fi un pas bun şi firesc pentru oraşul nostru.

Statutul de regiune gastronomică europeană va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.

Interzisă adopția de pisici negre, de Halloween
Diverse luni, 20 octombrie 2025, 12:25

Interzisă adopția de pisici negre, de Halloween

Multă vreme stigmatizate ca aducătoare de ghinion sau ca având legături cu ocultismul, pisicile negre și-au găsit salvarea într-un oraș...

Interzisă adopția de pisici negre, de Halloween
Un consum minim de carne – secretul unei alimentații sănătoase
Diverse luni, 20 octombrie 2025, 12:00

Un consum minim de carne – secretul unei alimentații sănătoase

Specialişti în sănătate au confirmat că o dietă completă trebuie să fie preponderent bazată pe legume şi fructe, iar carnea trebuie să fie...

Un consum minim de carne – secretul unei alimentații sănătoase
Pădurile devin poluatori, nu protectori
Diverse luni, 20 octombrie 2025, 00:00

Pădurile devin poluatori, nu protectori

Cercetătorii din Australia susţin că pădurile tropicale din Queensland se numără printre primele din lume care au început să emită mai mult...

Pădurile devin poluatori, nu protectori
Cum luăm corect pastilele
Diverse duminică, 19 octombrie 2025, 12:00

Cum luăm corect pastilele

Administrarea medicamentelor face parte din viaţa multor oameni, fie pentru afecţiuni uşoare, fie pentru boli cronice.   Unele persoane iau...

Cum luăm corect pastilele
Diverse duminică, 19 octombrie 2025, 00:00

Crimă în sala de judecată

Poliția din Sri Lanka a anunțat arestarea unei femei suspectate de implicare în asasinarea spectaculoasă a unui lord al drogurilor, comisă...

Crimă în sala de judecată
Diverse sâmbătă, 18 octombrie 2025, 12:00

Cea mai simplă metodă de protecție a plămânilor împotriva poluării

Poluarea aerului afectează sănătatea, mai ales plămânii. Un studiu arată că un consum ridicat de fructe poate reduce efectele negative ale...

Cea mai simplă metodă de protecție a plămânilor împotriva poluării
Diverse sâmbătă, 18 octombrie 2025, 00:00

Escrocherii globale cu baza în Cambodgia

Coreea de Sud a emis o interdicţie de călătorie pentru unele zone din Cambodgia şi a trimis o echipă de oficiali de rang înalt pentru a-i ajuta...

Escrocherii globale cu baza în Cambodgia
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 14:56

Bobby Fischer, copilul care a uimit lumea

Pe 17 octombrie 1956, lumea șahului a fost martora unei partide legendare, supranumită ulterior „Jocul secolului”.   În cadrul Turneului...

Bobby Fischer, copilul care a uimit lumea