Ascultă Radio România Cluj Live

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Sibiul face un nou pas spre recunoaştere la nivel european – Primăria a început demersurile pentru ca oraşul să fie declarat regiune gastronomică europeană.

Sibiul – regiune gastronomică europeană

Articol editat de , 5 aprilie 2016, 18:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:19

După ce în anul 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, municipalitatea vrea ca în 2019 oraşul să devină un reper pentru turişti şi din punct de vedere gastronomic. Un grup de lucru care se va ocupa de acest aspect a fost deja constituit la primărie, dosarul de candidatură pentru titlul de regiune gastronomică europeană urmând să fie depus până la finalul acestui an.

Vineri, 1 aprilie, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, un statul pe care regiunea Sibiu doreşte să îl obţină în 2019. În cadrul acestei întâlniri, primarul interimar, Astrid Fodor, a prezentat demersurile primăriei din punct de vedere financiar, strategic şi organizatoric, pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins şi în strategia de dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Care sunt cele mai căutate produse culinare, ne spune în continuare Andrei Popa.

Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine  şi a se simţi ca acasă.

Sibienii spun că ar merita un astfel de titlu şi că este întradevăr un pas firesc în dezvoltarea sa.

Este ceva normal. Mai ales după ce Sibiul a fost capitală culturală în 2007, era şi cazul să fie apreciat şi pentru mâncărurile extraordinare.

Aşteptam de mult timp ca oraşul nostru să înceapă să iasă în faţă şi pentru gastronomia locală. Este un lucru binemeritat.

Ar fi un pas bun şi firesc pentru oraşul nostru.

Statutul de regiune gastronomică europeană va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani