Strănuturi, ochi umflaţi şi nas înfundat – coşmarurile alergicilor
25% din populaţia Europei suferă de diferite alergii. Oamenii de ştiinţă spun că numărul acestora va creşte cu o treime în următorul deceniu.
Articol editat de , 2 februarie 2016, 10:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 11:12
Studiile Asociaţiei Mondiale de Alergologie arată o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte populaţia europeană. 25% dintre europeni suferă de rinită alergică, 10% au alergii alimentare, iar cea mai frecventă boală cronică la copii este astmul bronşic. Ce este şi mai grav, spun cercetătorii, este că în următorii 10 ani numărul persoanelor cu alergii şi astm va creşte cu o treime. Care sunt cei mai frecvenţi factori declanşatori ai alergiilor în această zonă a ţării, aflăm de la Ovidiu Frâncu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Cei mai importanţi factori alergeni sunt praful de cameră, polenurile de toate felurile, pori de mucegai sau ciuperci. De asemenea, menţionăm alergenii domestici, precum păr de pisică sau hamster. Şi anumite alimente sau medicamente pot să declanşeze această afecţiune. (Ovidiu Frâncu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu)
Alergiile nu apar întotdeauna din copilărie, aşa cum este cea la polen, de exemplu. Iată că există şi cazuri în care alergia apare la 30 de ani sau mai târziu.
Am un tip de alergie alimentară, este vorba de alergie la ambele proteine din ou. Mi s-a declanşat după 30 de ani, într-un episod de şoc anafilactic. În primă fază nu am ştiut exact la ce am alergie, am urmat un tratament, medicul mi-a făcut testul alergologic şi mi-a ieşit că sunt puternic alergică la ambele proteine din ou.
Este foarte greu de dus o viaţă de alergic, mai ales când ai fost obişnuit să mănânci şi să bei orice. Acum trebuie să am mereu grijă ce mănânc, ce mâncare cumpăr şi aşa mai departe. Din fericire, nu am un tratament pe care trebuie să îl urmez constant. Trebuie să am tot timpul medicamentele prescrise la mine, pentru că în cazul în care ingerez fără să vreau o anumită cantitate de aliment care are respectivul alergen, ori intru în şoc anafilactic, ori fac o reacţie alergică foarte puternică şi ajung la urgenţe.
Recentele descoperiri şi atenţia acordată tratării adecvate a alergiilor au dus la apariţia a numeroase tratamente care fac aceste episoade suportabile sau chiar insesizabile.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului AICI.