Ascultă Radio România Cluj Live

Cunoştinţe necesare despre vin

Top 5 vinuri roşii pe care toată lumea trebuie să le ştie

vinuri top
Foto: vinuri top

Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 decembrie 2014, 19:00 / actualizat: 19 decembrie 2014, 12:46

Despre vinul roşu sunt numai cuvinte de laudă. O mulţime de studii s-au grăbit să îl numească leac antiîmbătrânire şi protector împotriva a diferite boli. Cert este că vinul roşu conţine antioxidanţi şi pentru aceştia este atât de apreciat. Nu înseamnă, însă, că toate vinurile roşii sunt la fel. Gustul, aroma şi notele distincte diferă de la un soi de strugure la altul. Îţi spunem care sunt cele mai cunoscute şi apreciate în lume.

1. Cabernet Sauvignon: Este cel mai faimos şi popular vin roşu la nivel mondial. Culoarea lui rubinie, ca zmeura coaptă, şi densitatea îl fac uşor de recunoscut. Soiul de struguri pentru acest vin este cultivat în toate regiunile mai calde ale lumii, care sunt cunoscute pentru podgoriile lor. Originar din Bordeaux, în Franţa, este însă la fel de apreciat şi în Australia, Chile sau California. Este un vin cu aromă puternică şi mult tanin, care poate fi învechit pentru mai mulţi ani, ceea ce îi va reduce din asprimea gustului. Are note de coacăze negre şi piper verde, iar învechirea lui în butoaie de stejar îi aduce şi arome vanilate. Este un vin care poate fi servit lângă orice fel de friptură de vită, raţă sau păsări de vânat, carne de miel, brânzeturi cu mucegai, ciocolată neagră şi feluri de mâncare bogate în grăsimi.

2. Merlot: Un vin roşu mai puţin pregnant ca aromă, dar foarte plăcut. Este primul pe care ar trebui, de fapt, să îl încerci dacă abia descoperi vinurile roşii. Soiul de struguri este cultivat în Franţa, Italia, România, Chile sau Australia. Este al patrulea soi de struguri ca arie cultivată la nivel mondial. Are mai puţini tanini şi este folosit adesea în cupaje împreună cu Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc. Primele arome pe care le poţi identifica sunt cele de mure, prune şi coacăze negre. Merlot este un vin roşu uşor şi se potriveşte perfect lângă fripturi la grătar, fripturi de porc, brânzeturi măturate sau specialităţi cum sunt Camembert sau Cheddar. Poate fi servit şi lângă feluri de mâncare cu raţă, miel, curcan, cârnaţi, paste sau preparate cu sos de roşii.

3. Pinot Noir: Strugurii din care este produs sunt extrem de pretenţioşi. Au nevoie de un anumit climat cu zile calde şi seri răcoroase. Sunt plantaţi mai ales în Burgundia, Franţa, dar şi în alte regiuni ale lumii. Pinot Noir este considerat unul din vinurile roşii nobile, cu un gust plăcut, cu o structură delicată şi proaspătă. Pentru că strugurii au nevoie de condiţii speciale, nu este produs în cantităţi foarte mari. Pinot Noir are puţin tanin şi un nivel scăzut de polifenoli. Aromele distincte pentru acest vin sunt cele fructate (de cireşe, prune, căpşune) cu note de frunze de ceai, fân şi condimente. Pinot Noir se poate asocia uşor cu feluri de mâncare din cărnuri roii, dar şi cu carne de pasăre, cu somon, ton, cărnuri afumate, cu ciuperci şi brânzeturi de capră.

4. Syrah: Acest soi de struguri este cultivat de pe vremea Imperiului Roman în regiunile unde acum se află Iranul. Syrah este un soi de strugure negru, cu coajă groasă şi tare care se simte excelent în climatul cald din California, Australia sau Valea Ronului în Franţa. Din soiul Syrah se fac vinuri excelente şi în Italia, în regiunile Piemont sau Sicilia. Aromele sale puternice sunt cele de coacăze negre, cu note distincte de piper verde, vanilie sau fum. Syrah este un vin roşu potrivit lângă cărnuri roşii, cărnuri la grătar, raţă, căprioară, ton sau ciuperci.

5. Sangiovese :Este un soi de struguri extrem de popular în Italia. Vinul produs din ei are mult tanin şi este folosit adesea în cupaje în combinaţie cu alte vinuri roşii cum este Cabernet Sauvignon. Cele mai apreciate vinuri din acest soi de struguri sunt vinurile Chianti şi cele produse în California. Vinurile produse din Sangiovese au o aciditate medie, gust bogat şi arome puternice de scorţişoară, vanilie şi fructe. Le poţi servi lângă feluri de mâncare din bucătăria italiană şi mediteraneană, lângă fripturi, paste, sosuri albe, aluaturi şi brânzeturi.

 

RADOR

Băuturile acide pot afecta sănătatea dentară
Diverse miercuri, 8 octombrie 2025, 12:00

Băuturile acide pot afecta sănătatea dentară

Băuturile influenţează direct sănătatea dentară, iar efectele negative nu se limitează la sucurile carbogazoase.   Apa minerală cu...

Băuturile acide pot afecta sănătatea dentară
Obiecte toxice în casa ta
Diverse miercuri, 8 octombrie 2025, 00:00

Obiecte toxice în casa ta

Aproximativ 40% dintre lumânări sunt periculoase pentru sănătate, în special cele parfumate, deoarece fitilurile lor pot conţine plumb care,...

Obiecte toxice în casa ta
Obsesia pentru alimentația sănătoasă, o tulburare periculoasă
Diverse marți, 7 octombrie 2025, 12:00

Obsesia pentru alimentația sănătoasă, o tulburare periculoasă

Obsesia pentru alimentaţia sănătoasă poate duce la o tulburare numită ortorexie, caracterizată prin preocuparea excesivă pentru diete corecte...

Obsesia pentru alimentația sănătoasă, o tulburare periculoasă
Descoperire promițătoare: guava și cancerul de ficat
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 12:00

Descoperire promițătoare: guava și cancerul de ficat

O moleculă extrasă din fructul tropical guava ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului hepatic.   Oamenii de ştiinţă au reuşit deja...

Descoperire promițătoare: guava și cancerul de ficat
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine