Ascultă Radio România Cluj Live

Cum ne influenţează viaţa, ustensilele de bucătărie

Adoptarea noilor tehnologii în materie de gătit şi mâncat a atras după sine o serie de consecinţe care au efect asupra sănătăţii umane.

Cum ne influenţează viaţa, ustensilele de bucătărie

Articol editat de cristina.rusu, 24 noiembrie 2014, 17:00

De exemplu, unele dintre cele mai mari implicaţii le-au avut şi continuă să le aibă instrumentele de gătit şi mâncat.

Tacâmurile

Până acum 250 de ani, în Vest, majoritatea oamenilor muşcau într-un mod similar cu maimuţele, astfel încât dinţii să se alinieze ca o ghilotină, cu stratul de deasupra căzând pe cel de dedesubt. Apoi, subit, această aliniere a maxilarului s-a modificat, oamenii începând să dezvolte supraocluzie. Stratul superior de dinţi începând să îl acopere pe cel inferior. Potrivit antropologului C. Loring Brace, supraocluzia a rezultat după ce am adoptat ustensilele pentru mâncat, mai exact furculiţa şi cuţitul.

În China, în schimb, această modificare a fost observată cu 900 de ani mai devreme, motivul fiind, pare-se utilizarea beţişoarelor chinezeşti.

Vase de gătit

O altă modificare majoră s-a realizat acum aproximativ 10.000 de ani, odată cu inventarea vasului de gătit. Înainte de acest eveniment, niciun adult fără dinţi nu ar fi reuşit să supravieţuiască. După inventarea vaselor de gătit, oamenii au avut posibilitatea de a consuma mâncare mai moale şi prin urmare lipsa dinţilor nu ar mai reprezenta o condamnare la moarte.

Motivul pentru care inventarea vaselor de gătit nu a dus la modificarea dentiţiei a fost acela că, pe lângă mâncarea gătită, oamenii continuau să consume şi alimente mai tari. Totuşi tranziţia spre mâncarea moale a avut un impact major asupra dinţilor iar asta o demonstrează studiile pe australienii aborigeni. În timpul unei singure generaţii de aborigeni care au migrat în oraş, s-a constatat că deşi dinţii lor erau mai puţin uzaţi, ei prezentau mai multe cavităţi din cauza consumului excesiv de dulce.

Până în secolul al XVIII-lea, majoritatea familiilor aveau deja un cazan în care se gătea. De obicei, oamenii nu aruncau resturile de mâncare ci le lăsau în vas, ele contribuind la următorul fel de mâncare.

Ce a provocat cel mai mult rău?

Multă lume se teme de cuptorul cu microunde şi de radiaţiile emise de el, mai mult decât de orice alt electrocasnic din casă.

Totuşi, cea mai negativă schimbare este renunţarea la gătit, o modalitate prin care oamenii au început să aibă din ce în ce mai puţin control asupra lucrurilor pe care le consumă.

Ce schimbare legată de gătit ne-a ajutat cel mai mult?

Frigiderul a fost şi este unul dintre cele mai importante invenţii, tocmai pentru că a permis alimentelor să rămână proaspete pentru o durată lungă de timp.

Cu toate acestea, crucială a fost inventarea cuptorului cu gaz. Înaintea lui, oamenii obişnuiau să facă focul într-o vatră deschisă dar care se afla în casă. Femeile îşi ardeau fustele, mulţi copii mureau pentru că se jucau cu focul iar poluarea era o adevărată problemă care cauza boli respiratorii. În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în ţările în curs de dezvoltare, focurile din vetrele deschise omoară aproape 1,5 milioane de oameni anual.

Sursa: The Atlantic

Un copil a zgâriat un tablou evaluat la 40-50 de milioane de euro
Diverse sâmbătă, 3 mai 2025, 00:00

Un copil a zgâriat un tablou evaluat la 40-50 de milioane de euro

La Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, Olanda, un copil a profitat de un moment de neatenție din partea părinților săi pentru a zgâria...

Un copil a zgâriat un tablou evaluat la 40-50 de milioane de euro
Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:49

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani

Născută pe 8 iunie 1908 în statul brazilian Rio Grande do Sul, călugărița Inah Canabarro Lucas a devenit călugăriță catolică la începutul...

Călugărița pasionată de fotbal, decana de vârstă a planetei, a murit la 116 ani
Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară