Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de bine ne face apa

Medicii şi nutriţioniştii recomandă zilnic cel putin doi litri de apă şi asta pentru că suntem alcătuiţi, în proporţie de doua treimi, din apă.

apa bauta
Foto: apa bauta

Articol editat de Alina Vingan, 29 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 31 decembrie 2015, 8:19

Iată câteva beneficii ale apei, de care poate nu ai auzit încă:

1. Îți dă energie

Atunci când ești deshidratat, te simți obosit și nu mai poți fi productiv, fie că e vorba de munca fizică sau de cea intelectuală. Însă consumul de apă ajută inima să pompeze sânge în mod eficient și ajută sângele să transporte oxigen și alți nutrienți esențiali către celule. Prin urmare, vei deveni mai productiv, vei gândi mai clar, vei fi mai alert și te vei concentra mai bine.

2. Îți întărește mușchii și articulațiile

Apa previne durerile musculare și de articulații.

3. Îți întărește sistemul imunitar

Consumul de apă ajută organismul să lupte împotriva răcelii și a altor boli, chiar și împotriva bolilor respiratorii, a problemelor intestinale și a artritei. Pentru și mai multe beneficii, adaugă câteva felii de lămâie în apă.

4. Previne și elimină pietrele la rinichi

Tot mai mulți oameni suferă de pietre la rinichi. Acest lucru se întâmplă îndeosebi fiindcă nu bem suficientă apă. Apa diluează sărurile și mineralele din urina care formează cristalele solide denumite pietre la rinichi. Aceste pietre nu se pot forma în urina diluată.

5. Previne îngrășarea

Obezitatea este un factor care contribuie la dezvoltarea multor boli grave. Însă consumul de apă îți accelerează metabolismul și oferă o senzație de sațietate, astfel încăt nu riști să te îngrași excesiv.

6. Conferă strălucire părului

Dacă vrei să ai un păr strălucitor, cu aspect sănătos, consuma multă apă.

7. Te binedispune

Te simți cel mai bine în pielea ta atunci când corpul tău funcționează la parametri optimi, fiind hidratat corespunzător.

8. Conferă sănătate pielii

Apa hidratează pielea, păstrând-o catifelată și sănătoasă, reducând de asemenea ridurile. Este cel mai bun tratament anti-îmbătrânire existent!

9. Elimină toxinele

Consumul de apă ajută la eliminarea toxinelor prin transpirație și prin urină, reducând astfel riscul de a suferi de pietre la rinichi sau de infecții urinare.

10. Previne răceala și gripa

Cea mai bună metodă de prevenire a răcelii este să te speli regulat pe mâini cu apă și săpun. Însă este important să te usuci pe mâini după spălare, deoarece pielea umedă sporește împrăștierea bacteriilor.

11. Previne îmbolnăvirea

Pentru a preveni îmbolnăvirea, asigură-te că bei suficientă apă zilnic și consumă multe fructe și legume bogate în apă, precum castraveți, pepene sau papaya. Acestea sunt bogate în antioxidanți și fibre, care hrănesc și hidratează celulele.

12. Te scapă de durerile în gât

Data viitoare când te supără gâtul, fă o gargară cu apă sărată. Adaugă un sfert de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și amestecă bine, ia o înghițitură și fă gargară, fără a înghiți amestecul.

13. Îți dă putere

Atunci când transpiri, mușchii tăi pierd multă apă. Iar când mușchii nu au suficientă apă, aceștia obosesc mult mai repede. Pentru un plus de energie, bea multă apă înainte de a efectua exerciții fizice.

14. Te scapă de mahmureală

Mai multe citeşte AICI

 

Redacția

Ascultă Radio Cluj online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate