Ascultă Radio România Cluj Live

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Eveniment aniversar dedicat scriitorilor Aurel Rău și Constantin Cubleșan, organizat de Casa cărții de știință.

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Articol editat de cristina.rusu, 25 aprilie 2024, 21:00 / actualizat: 29 aprilie 2024, 10:49

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al târgului anul acesta. Lansarea este programată la ora 11.00, iar volumul apare la editura Casa cărții de știință.

 

Este textul unei experiențe formative, spune autoarea sa, care relatează despre experiența unui stagiu elvețian, din anul universitar 1994-1995, când a beneficiat de o bursă federală pentru studii doctorale, la Seminarul de Romanistică al Universității din Zürich.

Volumul care se lansează acum la Târgul Gaudeamus reproduce, fără modificări în conținutul textului, Jurnal elvețian (subintitulat În căutarea latinei pierdute), publicat de Ioana Bot în 2004.

 

Pentru cei care iubesc Delta Dunării, recomandăm de la ora 15.00 lansarea volumului ”Sulina cosmopolită”, o carte de interviuri cu localnici, realizate de Petruța Teampău, carte ce apare la Presa universitară clujeană.

Interviurile mele încearcă să aducă la lumină o parte din poveștile Sulinei, fără să se preocupe de „adevărul istoric” sau de datele strict factuale, ci de felul în care orașul este trăit; poveștile de viață ale locuitorilor Sulinei recompun, prin detaliile auto‐biografice și prin tonul subiectiv, ca un puzzle, viața orașului de altădată. (Petruța Teampău)

Eveniment aniversar

 

De la ora 17.00 este programat evenimentul aniversar dedicat scriitorilor Aurel Rău și Constantin Cubleșan, organizat de Casa cărții de știință.

Ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, scriitorul Aurel Rău a fost vreme de mai multe decenii redactor-șef al revistei Steaua și publică un impresionant volum de interviuri.

Cartea pune la dispoziția cititorului informații biografice, informații despre istoria literară şi despre programele literare ale revistei Steaua, multe dintre acestea suplinind textele ce au fost publicate deja.

Volumul se constituie, astfel, ca un important document literar, în absența vreunui volum de memorialistică semnat de scriitorul Aurel Rău.

Opera literară semnată de Aurel Rău însumează numeroase volume de poezie, mai multe cărți de proză (debut cu Oameni de aer, 1983), precum şi de critică literară şi eseistică (printre care: False proze, 1972; Flori din cuvinte, 1980; De la Olahus la Emil Cioran, 1999 ş.a).

Portretul omului de cultură Aurel Rău este completat de pasiunea pentru artă, (a publicat în anul 2019 volumul de articole Penelul și dalta), regăsindu-l şi în postura colecționarului de artă.

Volumul Aurel Rău, Interviuri, este publicat la aniversarea a 75 de ani ai revistei Steaua.

 

La rândul său, Constantin Cubleșan a abordat aproape toate genurile literare. În onoarea lui vor fi lansate volumele Constantin Cubleșan Poetul – 85 și Eminescologul – 85.

Volumul Constantin Cubleșan Poetul – 85 reunește recenzii, semnate de 43 de scriitori şi critici literari, dedicate operei lirice a lui Constantin Cubleşan. Poetul a publicat 13 volume de poezie, apreciate de critici ca „având aerul unor subtile pastișe după Eminescu și, în special, după Bacovia”.

Valoarea de scriitor profesionist a lui Constantin Cubleșan şi cea de personalitate importantă, îndeosebi, în spaţiul culturii locale, a conturat, de-a lungul vremii, portretul omului cetății, Domnia Sa îndeplinind funcții de răspundere la diverse instituții de cultură: redactor la Studioul de Radio Cluj (1959-1962) și la Tribuna (1962-1972), redactor-șef la Editura Dacia (1972-1980), director al Teatrului Național din Cluj-Napoca (1980-1988), redactor-șef adjunct al revistei Steaua Președinte al Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj.

 

Evenimentul dedicat celor doi scriitori va avea loc în Sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj.

Seara de vineri este dedicată poeziei. Editura Școala Ardeleană organizează de la ora 19.00 o lectură publică din volumele: „Mai e puțin până treci strada”, de Liviu Mircea și „Poem de parfum și mireasmă”, de Virgil Rațiu. Invitați: Ion Cristofor, Ion Mureșan. Moderator: Vasile G. Dancu.

 

 

Doina Borgovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”
Cultural luni, 1 iulie 2024, 15:06

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui...

Regele cerb, la Teatrul Național „Lucian Blaga”
La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru
Cultural luni, 1 iulie 2024, 09:57

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru

FITS, Cel mai important festival de teatru din Europa, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 2024 a tras cortina! Au fost 10 zile,...

La Sibiu s-a încheiat aseară FITS, Festivalul Internațional de Teatru
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest
Cultural duminică, 30 iunie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest

Traducerea şi adaptarea radiofonică: Alexandru Alcalay, Sima Zamfir şi Puşa Scărlătescu.   Regia artistică: Paul Stratilat. În...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ce înseamnă să fii onest
Ce vedem sâmbătă la FITS
Cultural vineri, 28 iunie 2024, 17:09

Ce vedem sâmbătă la FITS

Vă prezentăm spectacolele pe care nu ar trebui să le ratați sâmbătă, 29 iunie, dacă sunteți în Sibiu.   Sâmbătă – 29 iunie...

Ce vedem sâmbătă la FITS
Cultural joi, 27 iunie 2024, 10:38

Peste 80 de evenimente programate pentru astăzi la FITS

Celebrul actor american John Malkovich va urca astăzi pe scenă în spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac”.   Se va...

Peste 80 de evenimente programate pentru astăzi la FITS
Cultural marți, 25 iunie 2024, 11:05

Cinci spectacole cu acces gratuit în a 5-a zi de FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu propune 5 spectacole cu acces gratuit în cea de a 5 a zi de magie aflată sub semnul prieteniei. Vă...

Cinci spectacole cu acces gratuit în a 5-a zi de FITS
Cultural marți, 25 iunie 2024, 10:58

Final de stagiune la Reactor, cu o premieră

În 29 și 30 iunie, de la ora 19:00, au loc la spațiul Reactor ultimele evenimente ale stagiunii 2023/2024: ieșirea la public în avanpremieră...

Final de stagiune la Reactor, cu o premieră
Cultural luni, 24 iunie 2024, 19:09

Festivalul Internaţional Grand Prix Nova 2024 a început!

Marți, 24 iunie, a început cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional Grand Prix Nova organizat de Radio România, un eveniment...

Festivalul Internaţional Grand Prix Nova 2024 a început!