Un consum minim de carne – secretul unei alimentații sănătoase
Concluzia a stârnit o reacţie puternică din partea industriei alimentare.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 octombrie 2025, 12:00
Specialişti în sănătate au confirmat că o dietă completă trebuie să fie preponderent bazată pe legume şi fructe, iar carnea trebuie să fie consumată în cantităţi minime.
Concluzia a fost publicată în revista „The Lancet” şi dezvoltă concluziile unui raport din 2019, care a stârnit o reacţie puternică din partea industriei alimentare.
Autorii susţin că un regim sănătos este „predominant bazat pe alimente vegetale, cu includerea moderată a produselor de origine animală şi un consum minim de zaharuri adăugate, grăsimi saturate şi sare”.
Noile recomandări sunt aproape identice cu cele de acum cinci ani:
- carne roşie (vită, porc, miel) – maxim 15 grame pe zi;
- legume – 200 g; fructe – 300 g;
- cereale – 210 g;
- produse lactate – 250 g;
- peşte sau fructe de mare – 30 g, plus carne albă precum cea de pasăre.
Cercetătorii subliniază că aşa-numita „dietă pentru sănătatea planetară” este asociată cu rezultate mai bune pentru sănătate, o reducere semnificativă a mortalităţii din toate cauzele şi o scădere a cazurilor de boli cronice legate de alimentaţie.
Asociaţii de fermieri şi producători agricoli din multe ţări consideră recomandările „inadecvate şi periculoase”, însă comunitatea ştiinţifică le percepe ca pe un model sustenabil pentru sănătate şi mediu. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.