Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Porția zilnică recomandată: o mână, pentru beneficii fără riscuri.

Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2025, 12:00
Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu beneficii pentru inimă, controlul colesterolului, menţinerea greutăţii.
De asemenea, consumul acestora oferă energie şi susţine longevitatea. Totuşi, oricât ar fi de benefice, nucile nu trebuie consumate în cantităţi mari, cheia fiind moderaţia, deoarece sunt foarte calorice.
Porţia recomandată este o mână (aproximativ 1/4 cană); depăşirea acesteia poate conduce la creştere în greutate, chiar dacă nucile sunt săţioase şi ajută la reducerea apetitului pentru alimente nesănătoase.
Consumul excesiv poate provoca probleme digestive precum balonare, gaze şi diaree. Un risc specific îl reprezintă seleniul din nucile braziliene, care, dacă sunt consumate în cantitate mare, poate duce la intoxicare: respiraţie urât mirositoare, dureri musculare și articulare, unghii fragile, ameţeli şi dificultăţi de respiraţie.
Deși seleniul este esenţial pentru funcţia tiroidiană, sistemul imunitar şi reproducere, excesul poate provoca efecte adverse serioase, iar respectarea porţiei recomandate previne aceste probleme.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.