Ascultă Radio România Cluj Live

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Echilibrul consumului de sare protejează gustul și sănătatea.

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 18 august 2025, 12:00

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.

 

Adevărul este undeva la mijloc – în echilibru.

Mâncarea fără sare poate fi sănătoasă, dar rar gustoasă, iar prea multă sare poate fi periculoasă pentru sănătate.

Întrebarea „câtă sare este suficientă?” şi „câtă devine periculoasă?” este mai complicată decât pare, deoarece depinde de vârstă, starea de sănătate şi chiar de obiceiurile noastre.

Echilibrul este cheia: prea puţină sare face mâncarea fadă, prea multă poate afecta sănătatea.

OMS recomandă maxim 2.000 de mg de sodiu/zi (circa 5 g de sare) pentru adulţi, iar Asociaţia Americană a Inimii până la 2.300 de mg, ideal 1.500 de mg.

Adulţii sănătoşi pot consuma până la 2.300 de mg pe zi, iar persoanele cu risc (hipertensiune, boli cardiovasculare, vârstnici), sub 1.500 mg pe zi.

Consumul excesiv creşte riscul de hipertensiune, boli cardiace şi renale, accident vascular cerebral, în timp ce consumul prea scăzut (sub 1.000-1.200 mg) poate provoca tensiune scăzută, slăbiciune musculară, ameţeli şi probleme digestive.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 12:00

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit

Ouăle furnizează 6% din doza zilnică de vitamina D, 20% din vitamina B12 şi o cantitate considerabilă de fier.   Bogate în proteine,...

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!

Când ne gândim la cel mai murdar loc din casă, de obicei ne vine în minte vasul de toaletă, dar multe alte obiecte adună mai mulţi microbi....

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare

Mai multe fragmente de chihlimbar descoperite în regiunea pădurii amazoniene din Ecuador, care conțin un tezaur de fosile bine conservate de...

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare
Diverse vineri, 3 octombrie 2025, 13:22

Zâmbetul, oglinda emoțiilor

Deși zâmbetul este o constantă a portretelor fotografice, în istoria picturii personajele rareori sunt înfățișate zâmbind, potrivit...

Zâmbetul, oglinda emoțiilor