Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Echilibrul consumului de sare protejează gustul și sănătatea.

Articol editat de cristina.rusu, 18 august 2025, 12:00
Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.
Adevărul este undeva la mijloc – în echilibru.
Mâncarea fără sare poate fi sănătoasă, dar rar gustoasă, iar prea multă sare poate fi periculoasă pentru sănătate.
Întrebarea „câtă sare este suficientă?” şi „câtă devine periculoasă?” este mai complicată decât pare, deoarece depinde de vârstă, starea de sănătate şi chiar de obiceiurile noastre.
Echilibrul este cheia: prea puţină sare face mâncarea fadă, prea multă poate afecta sănătatea.
OMS recomandă maxim 2.000 de mg de sodiu/zi (circa 5 g de sare) pentru adulţi, iar Asociaţia Americană a Inimii până la 2.300 de mg, ideal 1.500 de mg.
Adulţii sănătoşi pot consuma până la 2.300 de mg pe zi, iar persoanele cu risc (hipertensiune, boli cardiovasculare, vârstnici), sub 1.500 mg pe zi.
Consumul excesiv creşte riscul de hipertensiune, boli cardiace şi renale, accident vascular cerebral, în timp ce consumul prea scăzut (sub 1.000-1.200 mg) poate provoca tensiune scăzută, slăbiciune musculară, ameţeli şi probleme digestive.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.