Ascultă Radio România Cluj Live

Ulei de palmier sau ulei de cocos?

Uleiul de palmier: cel mai folosit ulei vegetal din lume, dar și cel mai controversat.

Ulei de palmier sau ulei de cocos?
Foto: wikipedia

Articol editat de cristina.rusu, 21 iunie 2025, 12:00

Expertul în alimentaţie ne explică că un consum rațional de ulei de palmier nu prezintă un pericol pentru sănătate.

 

Există multe mituri despre uleiul de palmier și uleiul de cocos: unul dintre ele ar fi că este o sursă de substanțe periculoase, altul – că ar fi un depozit de substanțe utile.

Evgheni Piak:

”Uleiul de palmier și uleiul din sâmburi de palmier sunt două concepte similare, dar nu identice. Ambele tipuri de ulei sunt obținute din fructele palmierului de ulei. Uleiul de palmier se obține din pulpă, iar uleiul din sâmburi de palmier se obține din sâmburii fructelor. Uleiurile au caracteristici diferite. Uleiul de palmier conține mai mulți acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul oleic (în care, de exemplu, este bogat uleiul de măsline ), așadar la temperatura camerei acest ulei este semisolid. Uleiul din sâmburi de palmier, la rândul său, este bogat în acizi grași saturați, în mod special de acid lauric, motiv pentru care este mai solid la temperatura camerei și seamănă cu uleiul de cocos. Astfel, aceste uleiuri au compoziții și caracteristici diferite, dar ambele sunt utilizate în producția de alimente, cosmetice și chiar biocombustibili”, a explicat expertul.

Uleiul de cocos se obține din pulpă de cocos uscată. Are un conținut semnificativ de grăsimi saturate, așadar rămâne solid la temperatura camerei și este mai puțin predispus la oxidare comparativ cu uleiurile lichide. Se poate găsi în glazură de ciocolată, deserturi înghețate, produse de cofetărie, produse vegane și, bineînțeles, în cosmetice.

„Uleiul de palmier este un produs natural care, după cum am menționat anterior, se obține din uleiul de palmier. Consumul rațional de ulei de palmier (din sâmburi de palmier, nucă de cocos, cacao) nu prezintă un pericol. Cu toate acestea, este important să ne amintim că toate uleiurile solide (atât vegetale, cât și animale) conțin o cantitate mare de acizi grași saturați, al căror consum trebuie să fie modera”, a precizat expertul.

Uleiul de sâmburi de palmier și cel de cocos au destul de multe proprietăți comune, ambele fiind utilizate activ în produsele cosmetice, în industria alimentară și unul poate deveni o alternativă pentru celălalt, ținând cont, desigur, de caracteristicile rețetei.

Uleiul de palmier este cea mai productivă cultură oleaginoasă. Din aceste motive, uleiul de palmier este în prezent cel mai comun ulei vegetal din lume.

Potrivit Fondului Mondial pentru Natură, uleiul de palmier reprezintă 40% din producția mondială de ulei vegetal și este cultivat pe doar 6% din terenurile utilizate pentru producția de uleiuri vegetale. Pentru a obține aceeași cantitate de ulei din alte surse, veți avea nevoie de de câteva ori mai mult teren.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Nu arunca, valorifică! Hrănește-ți grădina cu ce ai în bucătărie
Diverse duminică, 13 iulie 2025, 00:00

Nu arunca, valorifică! Hrănește-ți grădina cu ce ai în bucătărie

Anumite resturi alimentare din gospodărie pot fi valorificate eficient în grădină, contribuind la fertilitatea solului şi reducând în acelaşi...

Nu arunca, valorifică! Hrănește-ți grădina cu ce ai în bucătărie
Cireșele – gustul dulce al sănătății
Diverse sâmbătă, 12 iulie 2025, 12:00

Cireșele – gustul dulce al sănătății

Cireşele nu sunt doar delicioase, ci şi extrem de benefice pentru sănătate.   Iată câteva dintre avantajele lor pentru organism: cireşele...

Cireșele – gustul dulce al sănătății
Chirurgia plastică, între estetică şi riscuri
Diverse sâmbătă, 12 iulie 2025, 00:00

Chirurgia plastică, între estetică şi riscuri

Chirurgia plastică, în scopuri estetice sau reconstructive, a avansat semnificativ datorită noilor tehnologii şi tehnici moderne. Totuşi, ca...

Chirurgia plastică, între estetică şi riscuri
Cea mai eficientă protecţie solară nu este crema – avertismentul unui dermatolog
Diverse sâmbătă, 12 iulie 2025, 00:00

Cea mai eficientă protecţie solară nu este crema – avertismentul unui dermatolog

Potrivit dermatologului Rachel Abbott, consultant specializat în cancer de piele la Cardiff and Vale University Health Board din Marea Britanie, cea...

Cea mai eficientă protecţie solară nu este crema – avertismentul unui dermatolog
Diverse vineri, 11 iulie 2025, 12:00

Există peste o sută de tipuri de dureri de cap

Există peste o sută de tipuri şi subtipuri de dureri de cap, clasificate de Societatea Internaţională pentru Cefalee, care diferă prin origine,...

Există peste o sută de tipuri de dureri de cap
Diverse vineri, 11 iulie 2025, 06:00

Must-have-ul verii 2025 în materie de sandale

Sandalele cu motive florale sunt must-have-ul verii 2025 şi aduc un vibe de vacanţă şi veselie în garderoba oricărei femei. Aceste modele nu...

Must-have-ul verii 2025 în materie de sandale
Diverse joi, 10 iulie 2025, 12:00

Ce hidratează cel mai bine: apa, laptele sau cafeaua?

Un studiu al Universităţii St. Andrews arată că, deşi apa (minerală sau necarbonatată) hidratează rapid, băuturile care conţin puţin...

Ce hidratează cel mai bine: apa, laptele sau cafeaua?
Diverse joi, 10 iulie 2025, 06:00

Ochelarii de soare în trend pentru vara 2025

Tendinţele în modă privind modelele de ochelari de soare din vara 2025 nu aduc surprize majore, ci mai degrabă revin la stiluri clasice,...

Ochelarii de soare în trend pentru vara 2025