Dansuri, lumină şi expoziţii speciale: Clujul nu rămâne fără Noaptea muzeelor
Vor participa toate muzeele mari ale Clujului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 mai 2025, 00:00
Ne-au speriat că nu se va mai ține. Zvonuri, incertitudini, lipsa unei coordonări naționale — toate păreau să anunțe un final prematur. Și totuși, așa cum se spune, dacă unui eveniment i se vestește sfârșitul prea devreme, poate e semn că va avea o viață lungă. Noaptea Muzeelor 2025 se va întâmpla la Cluj, cu sau fără umbrelă națională, în seara zilei de 17 mai.
Zeci de muzee, galerii de artă și centre culturale își vor deschide porțile publicului larg, unele până după miezul nopții, la ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor. Atmosfera nocturnă dă evenimentului o aură aparte, iar programul anunțat este mai mult decât promițător. Pe lângă expozițiile permanente, muzeele pregătesc instalații artistice, evenimente speciale și povești create exclusiv pentru această noapte.
Vor participa toate muzeele mari ale Clujului — de la cele universitare, precum Muzeul de Mineralogie al UBB, care pune anul acesta accent pe fascinantele minerale albastre, până la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic, ne propune un program care ne duce din Transilvania şi până în afara Europei:
“Vizitatorii vor putea vedea o expoziție specială de costume populare din zona Clujului, dar și o colecție de artă africană, completată de „Ziua Africii”, un eveniment plin de energie care va aduce o geografie simbolică a tradițiilor din afara Europei, alături de cele transilvănene.”
Turnuri, parcuri, hărți
Spațiile culturale ale Primăriei Cluj-Napoca se alătură și ele programului. Turnul Croitorilor găzduiește „Muzeul Viu al Dansului”, un spectacol multisenzorial în care publicul va fi martor la demonstrații de dans renascentist irlandez, latino, flamenco, burlesc și multe altele, alături de expoziții de artă contemporană semnate de artiști precum Florin Olari și Paul Covaci.
“Publicul se va putea delecta și cu două expoziții foto-documentare, „Orașul și Academia, Colegiul Major Iezuit din Cluj – Academia Claudiopolitana. Prima instituție de învățământ superior din România. De la întemeierea din 1581 la re-inaugurarea din 1698” și „Turnul Croitorilor de-a lungul timpului” în care prin intermediul fotografiilor și a explicațiilor, vizitatorii vor descoperi istoria fascinantă a acestui turn care are peste 500 de ani și se numără printre cele mai vechi clădiri ale Clujului„, promite Ancuţa Lăcrămioara Chiş, coordonatorul Centrului Cultural Bastionul Croitorilor.
Turnul Pompierilor aduce un spectacol de laser mapping pe fațada vestică și expoziții de pictură și fotografie, în timp ce Casino – Centrul de Cultură Urbană devine spațiu de dezbatere contemporană cu tema „Cultura în era TikTok”.
Activitățile se extind și în aer liber. Pe strada Iuliu Maniu, publicul este invitat să contribuie la o hartă uriașă a României desenată pe asfalt, proiect realizat de studenții de la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB.
Evenimentul include și locații mai puțin obișnuite, precum Steampunk Transilvania sau Muzeul MiNa Cluj.
Instituţiile care participă la Noaptea Muzeelor 2025 se pot vizita fie gratuit, fie pentru tarif redus.
Lista completă a instituțiilor participante, precum și programul detaliat pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului:
www.noapteamuzeelorclujnapoca.ro
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.