Centru specializat pentru managementul menopauzei, la Cluj-Napoca
La acest centru pot avea acces femeile peste 40 de ani.

Articol editat de cristina.rusu, 5 mai 2025, 13:00
La Cluj-Napoca funcționează un departament pentru menopauză și premenopauză, la care pot avea acces femeile peste 40 de ani, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Premenopauza este o etapă importantă în viața fiecărei femei, marcată de schimbări hormonale și fiziologice, care precede menopauza propriu-zisă și poate dura până la un deceniu. Deși este un proces natural, premenopauza poate aduce cu sine provocări, precum bufeuri, tulburări de somn, modificări ale dispoziției și chiar schimbări ale dorinței sexuale. Primele semne ale premonopauzei se pot instala în jurul vârstei de 40 de ani, dar sunt femei care observa că aceste schimbări se produc după 35 de ani.
Apoi, urmează menopauza, etapă naturală a procesului de înaintare în vârstă care se instalează de obicei între 40 și 55 de ani.
Scăderea progresivă a nivelului de estrogen, care începe cu premenopauza, poate cauza modificări fizice și psihologice și poate avea un impact important, pe termen lung, asupra sănătății femei. Odată cu scăderea nivelului de estrogen din organism sunt afectate în special inima, sistemul osos și creierul. Astfel, crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni, inclusiv diabet, cancer, boli cardiace, osteoporoză, depresie și demență.
La Cluj-Napoca, la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, funcționează, de puțină vreme, în cadrul unui proiect pilot, un centru de management al menopauzei, cu tot ceea ce presupune această perioadă, în care activează medici de mai multe specializări, iar pacienta, în baza unui bilet de trimitere, poate beneficia de mai multe tipuri de consultații, dar și de un tratament complex, am aflat de la Bartok Ildiko, medic primar obstretică-ginecologie coordonator al echipei medicale pentru menopauză.
Atunci când vine vorba despre o problemă de sănătate, în majoritatea cazurilor, sfaturile medicilor fac referire și la alimentație și stilul de viață. De exemplu, pentru a scădea riscul de boli cardiovasculare, hepatice sau osoase, se recomandă mai multe alimente bogate în vitamina D și calciu: legume verzi, sardine, hering, ouă, iaurt, linte, fasole, migdale și ciuperci.
Alina Nechita
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.