Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile consumului regulat de ouă

Consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Beneficiile consumului regulat de ouă
Foto: Foodie Factor/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2025, 12:00

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice.

 

Cercetători de la Universitatea Monash din Australia au monitorizat peste 8.700 de adulţi cu vârsta peste 70 de ani.

Printre aceştia, cei care au raportat un consum între 1 şi 6 ouă pe săptămână au avut un risc de deces din orice cauză cu 15% mai mic comparativ cu cei care mănâncă ouă de două ori pe lună sau mai rar.

Potrivit rezultatelor publicate în revista „Nutrients”, riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare la aceştia a fost cu 29% mai mic.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la 6 ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice, susţine Holly Wild, cadru didactic la Departamentul de Epidemiologie şi Medicină Preventivă al Universităţii Monash.

Aceste descoperiri pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a adăugat Wild.

Ouăle sunt o sursă de proteine şi substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele din grupa B, folatul, acizii graşi nesaturaţi, vitaminele liposolubile (E, D, A şi K), colina şi numeroase minerale.

Totuşi, consumul de ouă este considerat de mult timp o problemă pentru persoanele cu colesterol ridicat – o afecţiune care poate duce la blocarea vaselor de sânge şi creşte probabilitatea de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

De aceea, echipa a desfăşurat cercetări suplimentare pe persoane cu colesterol ridicat diagnosticat clinic, numit dislipidemie.

Am descoperit un risc de deces asociat bolilor cardiovasculare cu 27% mai scăzut în rândul participanţilor cu dislipidemie care consumă ouă săptămânal, comparativ cu cei care consumă ouă rar sau deloc, ceea ce sugerează că prezenţa dislipidemiei în acest grup studiat nu influenţează riscul asociat consumului de ouă, a explicat Wild.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la şase ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice. Aceste rezultate pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a menţionat specialistul.

Ghidurile europene diferă de la o ţară la alta, dar într-o revizuire publicată în 2020 de Asociaţia Americană pentru Bolile Cardiovasculare se concluzionează că persoanele sănătoase pot consuma în siguranţă şapte ouă pe săptămână.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 12:00

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii

Durerea cronică la adulţi poate creşte şansele de apariţie a hipertensiunii, potrivit unui studiu publicat în revista...

Cum influențează durerea cronică apariția hipertensiunii
Diverse duminică, 14 decembrie 2025, 00:00

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri

Bunicii noștri nu vorbeau despre sănătate mintală, dar o cultivau fără să știe, atunci când udau roșiile dimineața sau prășeau în...

Grădina, terapia tăcută a bunicilor noștri
Diverse sâmbătă, 13 decembrie 2025, 12:00

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol

Unele alimente şi băuturi pot avea efecte neplăcute, dacă sunt consumate pe stomacul gol, mai ales pentru persoanele cu un tract digestiv...

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol