Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile consumului regulat de ouă

Consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Beneficiile consumului regulat de ouă
Foto: Foodie Factor/Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2025, 12:00

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice.

 

Cercetători de la Universitatea Monash din Australia au monitorizat peste 8.700 de adulţi cu vârsta peste 70 de ani.

Printre aceştia, cei care au raportat un consum între 1 şi 6 ouă pe săptămână au avut un risc de deces din orice cauză cu 15% mai mic comparativ cu cei care mănâncă ouă de două ori pe lună sau mai rar.

Potrivit rezultatelor publicate în revista „Nutrients”, riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare la aceştia a fost cu 29% mai mic.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la 6 ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice, susţine Holly Wild, cadru didactic la Departamentul de Epidemiologie şi Medicină Preventivă al Universităţii Monash.

Aceste descoperiri pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a adăugat Wild.

Ouăle sunt o sursă de proteine şi substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitaminele din grupa B, folatul, acizii graşi nesaturaţi, vitaminele liposolubile (E, D, A şi K), colina şi numeroase minerale.

Totuşi, consumul de ouă este considerat de mult timp o problemă pentru persoanele cu colesterol ridicat – o afecţiune care poate duce la blocarea vaselor de sânge şi creşte probabilitatea de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

De aceea, echipa a desfăşurat cercetări suplimentare pe persoane cu colesterol ridicat diagnosticat clinic, numit dislipidemie.

Am descoperit un risc de deces asociat bolilor cardiovasculare cu 27% mai scăzut în rândul participanţilor cu dislipidemie care consumă ouă săptămânal, comparativ cu cei care consumă ouă rar sau deloc, ceea ce sugerează că prezenţa dislipidemiei în acest grup studiat nu influenţează riscul asociat consumului de ouă, a explicat Wild.

Rezultatele noastre arată că un consum de până la şase ouă pe săptămână poate reduce riscul de deces din orice cauză şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor vârstnice. Aceste rezultate pot fi utile în dezvoltarea unor ghiduri bazate pe dovezi pentru alimentaţia vârstnicilor, a menţionat specialistul.

Ghidurile europene diferă de la o ţară la alta, dar într-o revizuire publicată în 2020 de Asociaţia Americană pentru Bolile Cardiovasculare se concluzionează că persoanele sănătoase pot consuma în siguranţă şapte ouă pe săptămână.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Diverse joi, 31 iulie 2025, 00:00

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare

Casa Neuman, una dintre cele mai valoroase și încărcate de istorie clădiri din Arad, este scoasă din nou la vânzare pentru suma de 2,4 milioane...

O fostă reședință a lui Ceaușescu, scoasă la vânzare
Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 18:00

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală

O operă a celebrului pictor suprarealist Salvador Dalí a trecut neobservată timp de mai mulți ani într-o casă londoneză, potrivit ziarului...

Un Dalí autentic, cumpărat cu 150 de lire… din greșeală
Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Diverse miercuri, 30 iulie 2025, 00:00

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani

Studiul a cartografiat un întreg catalog de boli infecţioase prin analizarea ADN-ului extras din oase şi dinţi de la 1.313 indivizi care au...

Ciuma, hepatita și difteria existau acum mii de ani
Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 12:00

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la...

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Diverse marți, 29 iulie 2025, 00:00

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu

Oferta restaurantului din provincia chineză Shanxi a devenit virală pe reţelele de socializare, însă a stârnit îngrijorări legate de...

Oferă meniu cu patru feluri și… un pui de leu
Diverse luni, 28 iulie 2025, 10:52

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație

Sportivul român Constantin Popovici a câștigat medalia de bronz în proba de sărituri de la mare înălțime din cadrul Campionatelor Mondiale de...

Constantin Popovici, pe podium la Mondialele de natație
Diverse duminică, 27 iulie 2025, 00:00

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux

Bere, dansuri și mașini de lux: „Simbolul declinului Revoluției.”   Cu peste 120.000 de urmăritori pe Instagram, Sandro Castro este un...

Sandro Castro, nepotul lui Fidel, devine influencer de lux
Diverse sâmbătă, 26 iulie 2025, 12:00

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că un consum regulat de apă poate reduce riscul de accident vascular cerebral, după analiza datelor...

Cel mai simplu mod de a reduce riscul de AVC