Ascultă Radio România Cluj Live

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?

Cel mai bun produs făcut în orașul-stațiune, într-o mică fabrică de prelucrare a laptelui, este brânza frământată de Sângeorz-Băi.

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?
Foto: Sângeorz-Băi

Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2024, 06:00

Un grup de fermieri din Bistrița-Năsăud au decis în urmă cu 10 ani să se asocieze și să înființeze o cooperativă agricolă la Sângeorz-Băi.

 

Ei spun că produc cea mai bună brânză din județ și că au construit cea mai frumoasă stână montană.

Ce ne spune unul dintre fermieri:

Vasile Larionesi a adunat oierii de pe valea Someșului Mare și a înființat cooperativa agricolă la Sângeorz-Băi. Se întâmpla în urmă cu 10 ani.

Cu toată modestia, ideea de bază a fost a mea.

Vedeți că  în orice activitate, dacă ești singur, te lovești de tot felul de probleme și de praguri. Iar dacă sunt mai mulți ai mai multe idei, mai multe gânduri, mai multe fonduri și de asta ne-am cooptat în cooperativă, ca împreună să ne putem gestiona și aduce plus valoare produselor pe care le facem.

Suntem un grup de șase membri fondatori, ne-am gândit cum să ne putem promova și vinde produsele proprii iar ideea de cooperativă e foarte importantă pentru că ne dă oportunități de dezvoltare iar dacă suntem mai mulți, cum se știe din proverbul românesc unde-s mulți, puterea crește și vom reuși să fim cam numărul 1 în România în fabricare de brânzeturi.

Cristiana Sabău: Cel mai bun produs făcut în orașul-stațiune, într-o mică fabrică de prelucrare a laptelui, este brânza frământată de Sângeorz-Băi.

 

În Bistrița avem singurul produs tradițional pe care avem o ștampilă brânza frământată de Sângeorz avem și produs tradițional și produs montan, iar la nivel de țară am fost promotorii produsului montan în România.

Iar ca asociație, prima asociație din România care a accesat schema de calitate produs montan.

Noi avem și pășunea în ecologic, va fi a 3-a ștampilă pe produs, iar cu trei ștampile în Europa sunt doar câteva produse.

Dacă reușim să punem pe produs și ecologic, vor fi trei ștampile care dau o valoare deosebită produselor pe care le fabricăm.

Cristiana Sabău: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a mai construit și o stână în zona lacurilor glaciare din Munții Rodnei.

 

Cea mai frumoasă stână din România e situate la 1.600, într-o căldare glaciară, Căldarea Putredu cu Cascada Moliilor în mijlocul ei. O splendoare.

Colaborăm cu diferite școli, cu părinți care vor să-și aducă copiii acolo și cu taberele din Sângeorz-Băi, unde se știe că e un centru de tabere foarte important în județ.

Cristiana Sabău: Însă până la vacanța de vară, cei care vor să afle mai multe despre tradițiile vechi pastorale sunt așteptați duminică,26 mai, în satul Cormaia, la festivalul Străbunilor.

 

E un festival care îmbină mersul oilor la munte, măsura laptelui, e cel mai mare festival de acest gen din județul Bistrița-Năsăud și din zona asta, nu e altul mai mare și au fost diferite concursuri de degustare pentru cea mai bună brânză, cel mai bun baci, concurs de frumusețe de animale.

E foarte importantă partea asta să o păstrăm, de transhumanță, suntem singurii care facem genul ăsta de manifestări aici, în zonă.

 

Cristiana Sabău/ RRA

Foto: Sângeorz-Băi

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 17:06

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!

Vara ne deschide apetitul către fructe și legume și este de înțeles, pentru că în sezonul cald acestea sunt un adevărat miracol, atât pentru...

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 13:21

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali

În fiecare an, elevii talentați ne impresionează cu realizările lor în diverse domenii. Printre acești tineri se numără și Mihai Alexandru...

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Reportaje luni, 3 iunie 2024, 14:16

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO

La sfârșitul anilor ’40, începutul anilor ’50, munții României deveniseră adăpostul partizanilor anticomuniști care luptau cu trupele...

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Concurs de gătit gulaș
Reportaje duminică, 2 iunie 2024, 08:33

Concurs de gătit gulaș

Orașul Salonta a fost, sâmbătă, 1 iunie,  gazda celei de-a 20-a ediții a renumitului concurs de gătit gulaș, un eveniment ce a atras 31 de...

Concurs de gătit gulaș
Reportaje sâmbătă, 1 iunie 2024, 06:00

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor

A fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din județul Bihor.   Traseul de Via Ferrata Cheile Lazurilor, cel de-al 10-lea astfel de...

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor
Reportaje marți, 28 mai 2024, 12:35

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică

Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, au devenit binecunoscute pentru modul în care promovează folclorul autentic...

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică
Reportaje joi, 23 mai 2024, 12:37

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului

Operatorii de turism din zonă spun însă, că acest sector a avut de suferit în ultimii ani. Turiștii vin, vizitează aceste locuri cunoscute și...

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului
Reportaje joi, 23 mai 2024, 12:10

„Fă rai din ce ai” | FOTO

„Fă rai din ce ai”, nu este doar o poveste pentru elevii și profesorii Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea. Împreună cu...

„Fă rai din ce ai” | FOTO