Ascultă Radio România Cluj Live

Picnic nocturn cu Bărboșii pentru o școală de meserii

Muzică, distracție și o cauză caritabilă - Școala de meserii din Florești.

Picnic nocturn cu Bărboșii pentru o școală de meserii
Foto: Foto: pexels.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 14:01

Beard Brothers ne invită sâmbătă la picnic nocturn. Va fi, desigur, mâncare, pe care o putem aduce de acasă sau o putem lua din bucătăria deschisă de la Camping Colina, muzică, distracție și o cauză caritabilă – Școala de meserii din Florești, pe care organizația vrea să o înființeze.

 

Ce pun pe masa de sâmbătă seara, ne spune Lucian Șteț:

Lucian Șteț: În cazul picnicului pe care o să-l avem în acest weekend, sâmbătă, o să punem pe masă activități, în sensul că toți cei care vin au o grămadă de activități din care să aleagă, printre care un kids corner, ca să știe că evenimentul este kids frendly, pot să vină cu copiii, pot să-i lase la noi, avem noi grijă de ei, le dăm să se joace.

 

Reporter: Îi țineți până noaptea târziu…

 

Lucian Șteț: Exact. Deci îi luăm de pe mâna părinților. Pe lângă asta o să avem volei, avem o piscină, acolo avem beer-pong, o trambulină, o să avem face painting, deci o să avem o grămadă de activități care toate-s incluse în prețul intrării.

 

Reporter: Cum s-a ajuns la ideea de picnic pentru strângerea de fonduri dedicate școlii de meserii?

 

Lucian Șteț: Clar, noi nu am inventat picnicul, s-au mai făcut picnicuri by night, deci sigur al nostru nu-i primul. Noi cumva făcând tot felul de evenimente pentru a strânge fonduri pentru campaniile pe care le avem în derulare, ne-am gândit, bun, hai să facem și un picnic, pentru că facem evenimente sportive, facem concerte, facem cros-uri, facem târguri de crăciun, facem o grămadă de chestii. Cumva, picnicul nu a fost pe lista noastră. Noi am vrut să-l combinăm împreună cu un alt eveniment, cu crosul treptelor și atunci am zis că facem treaba asta. Într-un final, crosul nu se mai ține, a rămas doar picnicul și atunci s-a născut picnic by night.

 

Reporter: În ultimii 2 ani, toți banii strânși de Beard Brothers au intrat în construirea Școlii de meserii din Florești. Mai e nevoie de 5.000 euro, din 300.000.

 

Lucian Șteț: Suntem chiar la ultima sută de metri. Mai avem de adunat 5.000 euro din 300.000, deci chiar pe final suntem.

 

 

Reporter: Cum ți se pare parcursul ăsta, atâția bani în atâta timp?

 

Lucian Șteț: La noi cumva au fost un mix de evenimente, pentru că noi am mai adunat sume relativ mari în timp decent, un an (plus – minus). În cazul ăsta au durat și mai mult, pentru că ne-au lovit o pandemie și începutul unui război în aceeași perioadă. Noi am mai adunat, pe lângă sumele pentru școală, alți 800.000 euro, dacă nu mai mult pentru tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei și tot ce s-a întâmplat cu criza din Ucraina. Dar între timp s-au adunat și sumele astea. Deci, e cumva greu să ne dăm seama dacă ne-am mișcat bine, ne-am mișcat rău. Noi am încercat și încercăm în continuare.

 

Reporter: Și suntem la 5000 de euro distanță față de școală.

 

Lucian Șteț: Așa este. Am adunat 295.000 euro în 2 ani și ceva de campanie.

 

Reporter: De ce o școală de meserii?

 

Lucian Șteț: Nu cred că trebuie să explic nimănui de ce e nevoie de meseriași. Cred că toți ați pățit-o, într-un fel sau altul. A trebuit cineva să vă pună o priză, să vă schimbe un robinet sau așa mai departe. Ați dat probabil sute de lei, ați găsit greu cine să vă ajute și cine v-a ajutat, probabil, nu a făcut o treabă foarte bună. Deci, noi simțim clar nevoia asta de oameni competenți, care să îndrăgească meseria, nu doar să devină instalator sau electrician pentru că cineva îi forțează sau nu știu, presiuni din partea părinților și să le placă pe bune. Noi cred că știm deja să creăm contextul ăsta, adică să-ți oferim în primul rând un loc, cum este această școală, care să-ți ofere tot ce ai nevoie, să te inspire, să fie o echipă care te inspiră, iar tu de acolo să pleci cu ceva învățat și pe bune și și cu drag.

 

Reporter: Deci nu oferiți numai școală și instruire într-un domeniu ci și încercați să oferiți și niște inspirație, ceea ce extraordinar de mare lucru.

 

Lucian Șteț: Da. E experiența de fapt, adică ce ar însemna pentru tine să mergi cu drag la școală, indiferent despre ce școală e vorba. Acuma, în cazul ăsta, e școală de meserii. Dacă eu știu că locu-i drăguț, mă inspiră, arată într-un fel, echipa iarăși cu care lucrez acolo, care are grijă de mine, seamănă cu mine, are aceleași valori, îs niște oameni puși pe treabă, mai tineri, mai în vârstă, că asta nu contează neapărat, dar cumva să mă facă să vin și a doua zi și a treia zi. Mi se pare că asta e important. Indiferent că e vorba și de școlile normale, de facultate, de orice. Trebuie să vii cu drag, trebuie să vii pe bune, să vrei să înveți, nu că cineva te-o pus sau că te împinge.

 

Reporter: Crezi că generațiile tinere sunt interesate în momentul ăsta de o școală de meserii, pentru că toată lumea merge după o diplomă de facultate?

 

Lucian Șteț: Cred că totul depinde de cum le expui. Mi se pare normal și sănătos să faci facultatea sau și facultatea, dar între timp nu trebuie să te bazezi doar pe asta. Timp ai cât îți faci, poți să faci și facultate, să și înveți o meserie sau două sau orice. Trebuie să fii întotdeauna pregătit pentru orice se întâmplă, poate un domeniu, în câțiva ani, n-o să mai fie relevant. Trebuie să fii pregătit pentru un alt domeniu și depinde cum te adresezi. Dacă eu expun povestea meseriilor sub cum arăta ”Dorelul” de pe vremuri, clar un tânăr n-o să aspire spre așa ceva. Dar dacă tu, în schimb, reușești să le transmiți chestia asta, prin ce canale și ce personaje, ca să zic așa, există acum în 2024, o să fie interesați, pentru că o să le arăți o altă perspectivă a muncii în sine.

 

Reporter: Doar băieți sau și fete sunt interesate de o școală de meserii?

 

Lucian Șteț: O să fii foarte surprinsă că-s mai multe fete interesate decât băieți. Noi avem deja un curs, se numește ”Eu mi-am lucrat aici”. E tot ce vrem să facem la școala de meserii, dar într-o scară mult mai mică și facem la noi la sediu, unde de obicei avem 30 de locuri, din care 28 au fost fete și doi băieți care au venit pentru că fetele au tras de ei.

 

Reporter: Picnic nocturn, așadar. By Beard brothers. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 18:00, la Camping Colina. DJ-ei, dans, mâncare, activități diverse și o cauză bună: școala de meserii. Bilete online și la fața locului. 

 

 

 

Anca Brășfălean

Foto: pexels.com

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra
Reportaje vineri, 12 iulie 2024, 11:04

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra

Anișoara Mârza este cunoscută în Sighet pentru modul în care a reușit să depășească un moment tragic din existența ei, moment în care,...

Sigheteanca Anișoara Mârza, prezentă la Beyond Fashion Limits de la Londra
Teatrul merge și pe la sat
Reportaje marți, 9 iulie 2024, 14:13

Teatrul merge și pe la sat

Teatrul merge pe la sat. Are două misiuni, prin două proiecte: să-i apropie pe copii și tineri de știință, prin spectacolul Profesorul...

Teatrul merge și pe la sat
Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Reportaje luni, 8 iulie 2024, 12:43

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo

La sfârșitul lunii iunie, exact în ziua când se împlineau 40 de ani de la începerea lucrărilor de construcție la actuala Casă a Poporului...

Sub semnul crucii. Interviu cu antropologul italian Giuseppe Tateo
Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 14:30

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO

Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, continuă extinderea programului național de dotare a celor mai aglomerate orașe din țară cu...

Motociclete SMURD cu defibrilator, prezentate în prezența lui Raed Arafat | FOTO
Reportaje sâmbătă, 6 iulie 2024, 06:00

Clubul lecturii de vacanță | FOTO

Ca-n fiecare an Biblioteca Județeană “O Goga” a pregătit o serie de activități pentru perioada vacanței.   Participanții la Clubul de...

Clubul lecturii de vacanță | FOTO
Reportaje vineri, 5 iulie 2024, 12:39

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca se transformă în acest weekend într-un hub efervescent pentru jazz-ul contemporan. Jazz in the Parc Competition...

Selecția Jazz in the Parc Competition jurizată de Radio Cluj
Reportaje vineri, 28 iunie 2024, 13:28

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”

Mai multe zboruri ale unor companii aviatice sunt întârziate cu ore bune sau au fost chiar anulate, iar, de cele mai multe ori, pasagerii află...

Sunt din nou probleme pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu”
Reportaje joi, 27 iunie 2024, 12:23

Servicii stomatologice gratuite pentru copii

Pentru copiii care locuiesc în Cluj-Napoca, o vizită la dentist nu necesită un efort prea mare. Situația e cu totul alta în mediul rural, unde,...

Servicii stomatologice gratuite pentru copii