Ascultă Radio România Cluj Live

Picnic nocturn cu Bărboșii pentru o școală de meserii

Muzică, distracție și o cauză caritabilă - Școala de meserii din Florești.

Picnic nocturn cu Bărboșii pentru o școală de meserii
Foto: Foto: pexels.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 14:01

Beard Brothers ne invită sâmbătă la picnic nocturn. Va fi, desigur, mâncare, pe care o putem aduce de acasă sau o putem lua din bucătăria deschisă de la Camping Colina, muzică, distracție și o cauză caritabilă – Școala de meserii din Florești, pe care organizația vrea să o înființeze.

 

Ce pun pe masa de sâmbătă seara, ne spune Lucian Șteț:

Lucian Șteț: În cazul picnicului pe care o să-l avem în acest weekend, sâmbătă, o să punem pe masă activități, în sensul că toți cei care vin au o grămadă de activități din care să aleagă, printre care un kids corner, ca să știe că evenimentul este kids frendly, pot să vină cu copiii, pot să-i lase la noi, avem noi grijă de ei, le dăm să se joace.

 

Reporter: Îi țineți până noaptea târziu…

 

Lucian Șteț: Exact. Deci îi luăm de pe mâna părinților. Pe lângă asta o să avem volei, avem o piscină, acolo avem beer-pong, o trambulină, o să avem face painting, deci o să avem o grămadă de activități care toate-s incluse în prețul intrării.

 

Reporter: Cum s-a ajuns la ideea de picnic pentru strângerea de fonduri dedicate școlii de meserii?

 

Lucian Șteț: Clar, noi nu am inventat picnicul, s-au mai făcut picnicuri by night, deci sigur al nostru nu-i primul. Noi cumva făcând tot felul de evenimente pentru a strânge fonduri pentru campaniile pe care le avem în derulare, ne-am gândit, bun, hai să facem și un picnic, pentru că facem evenimente sportive, facem concerte, facem cros-uri, facem târguri de crăciun, facem o grămadă de chestii. Cumva, picnicul nu a fost pe lista noastră. Noi am vrut să-l combinăm împreună cu un alt eveniment, cu crosul treptelor și atunci am zis că facem treaba asta. Într-un final, crosul nu se mai ține, a rămas doar picnicul și atunci s-a născut picnic by night.

 

Reporter: În ultimii 2 ani, toți banii strânși de Beard Brothers au intrat în construirea Școlii de meserii din Florești. Mai e nevoie de 5.000 euro, din 300.000.

 

Lucian Șteț: Suntem chiar la ultima sută de metri. Mai avem de adunat 5.000 euro din 300.000, deci chiar pe final suntem.

 

 

Reporter: Cum ți se pare parcursul ăsta, atâția bani în atâta timp?

 

Lucian Șteț: La noi cumva au fost un mix de evenimente, pentru că noi am mai adunat sume relativ mari în timp decent, un an (plus – minus). În cazul ăsta au durat și mai mult, pentru că ne-au lovit o pandemie și începutul unui război în aceeași perioadă. Noi am mai adunat, pe lângă sumele pentru școală, alți 800.000 euro, dacă nu mai mult pentru tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei și tot ce s-a întâmplat cu criza din Ucraina. Dar între timp s-au adunat și sumele astea. Deci, e cumva greu să ne dăm seama dacă ne-am mișcat bine, ne-am mișcat rău. Noi am încercat și încercăm în continuare.

 

Reporter: Și suntem la 5000 de euro distanță față de școală.

 

Lucian Șteț: Așa este. Am adunat 295.000 euro în 2 ani și ceva de campanie.

 

Reporter: De ce o școală de meserii?

 

Lucian Șteț: Nu cred că trebuie să explic nimănui de ce e nevoie de meseriași. Cred că toți ați pățit-o, într-un fel sau altul. A trebuit cineva să vă pună o priză, să vă schimbe un robinet sau așa mai departe. Ați dat probabil sute de lei, ați găsit greu cine să vă ajute și cine v-a ajutat, probabil, nu a făcut o treabă foarte bună. Deci, noi simțim clar nevoia asta de oameni competenți, care să îndrăgească meseria, nu doar să devină instalator sau electrician pentru că cineva îi forțează sau nu știu, presiuni din partea părinților și să le placă pe bune. Noi cred că știm deja să creăm contextul ăsta, adică să-ți oferim în primul rând un loc, cum este această școală, care să-ți ofere tot ce ai nevoie, să te inspire, să fie o echipă care te inspiră, iar tu de acolo să pleci cu ceva învățat și pe bune și și cu drag.

 

Reporter: Deci nu oferiți numai școală și instruire într-un domeniu ci și încercați să oferiți și niște inspirație, ceea ce extraordinar de mare lucru.

 

Lucian Șteț: Da. E experiența de fapt, adică ce ar însemna pentru tine să mergi cu drag la școală, indiferent despre ce școală e vorba. Acuma, în cazul ăsta, e școală de meserii. Dacă eu știu că locu-i drăguț, mă inspiră, arată într-un fel, echipa iarăși cu care lucrez acolo, care are grijă de mine, seamănă cu mine, are aceleași valori, îs niște oameni puși pe treabă, mai tineri, mai în vârstă, că asta nu contează neapărat, dar cumva să mă facă să vin și a doua zi și a treia zi. Mi se pare că asta e important. Indiferent că e vorba și de școlile normale, de facultate, de orice. Trebuie să vii cu drag, trebuie să vii pe bune, să vrei să înveți, nu că cineva te-o pus sau că te împinge.

 

Reporter: Crezi că generațiile tinere sunt interesate în momentul ăsta de o școală de meserii, pentru că toată lumea merge după o diplomă de facultate?

 

Lucian Șteț: Cred că totul depinde de cum le expui. Mi se pare normal și sănătos să faci facultatea sau și facultatea, dar între timp nu trebuie să te bazezi doar pe asta. Timp ai cât îți faci, poți să faci și facultate, să și înveți o meserie sau două sau orice. Trebuie să fii întotdeauna pregătit pentru orice se întâmplă, poate un domeniu, în câțiva ani, n-o să mai fie relevant. Trebuie să fii pregătit pentru un alt domeniu și depinde cum te adresezi. Dacă eu expun povestea meseriilor sub cum arăta ”Dorelul” de pe vremuri, clar un tânăr n-o să aspire spre așa ceva. Dar dacă tu, în schimb, reușești să le transmiți chestia asta, prin ce canale și ce personaje, ca să zic așa, există acum în 2024, o să fie interesați, pentru că o să le arăți o altă perspectivă a muncii în sine.

 

Reporter: Doar băieți sau și fete sunt interesate de o școală de meserii?

 

Lucian Șteț: O să fii foarte surprinsă că-s mai multe fete interesate decât băieți. Noi avem deja un curs, se numește ”Eu mi-am lucrat aici”. E tot ce vrem să facem la școala de meserii, dar într-o scară mult mai mică și facem la noi la sediu, unde de obicei avem 30 de locuri, din care 28 au fost fete și doi băieți care au venit pentru că fetele au tras de ei.

 

Reporter: Picnic nocturn, așadar. By Beard brothers. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 18:00, la Camping Colina. DJ-ei, dans, mâncare, activități diverse și o cauză bună: școala de meserii. Bilete online și la fața locului. 

 

 

 

Anca Brășfălean

Foto: pexels.com

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

”Simte ceva nou!” la o nouă ediție Opera Aperta
Reportaje joi, 20 iunie 2024, 11:51

”Simte ceva nou!” la o nouă ediție Opera Aperta

„Simte ceva nou!” este sloganul celei de-a opta ediții a Operei Aperta care va avea loc în perioada 25 – 30 iunie.    Este...

”Simte ceva nou!” la o nouă ediție Opera Aperta
Angajatorii trebuie să respecte legislația în caz de caniculă
Reportaje miercuri, 19 iunie 2024, 17:04

Angajatorii trebuie să respecte legislația în caz de caniculă

Oamenii care lucrează în agricultură, în pieţe sau pe şantiere, resimt mult mai puternic temperaturile extrem de ridicate, care pot depăşi 50...

Angajatorii trebuie să respecte legislația în caz de caniculă
Filarmonica Transilvania se pregătește să iasă iar în lume, cu albume
Reportaje miercuri, 19 iunie 2024, 14:52

Filarmonica Transilvania se pregătește să iasă iar în lume, cu albume

Trei albume noi sunt obiectivul la care lucrează Filarmonica Transilvania în aceste săptămâni.   Înregistrările se fac la Sala Radio și...

Filarmonica Transilvania se pregătește să iasă iar în lume, cu albume
Lupta corp la corp cu corpul tău, prin ochii unei campioane mondiale | FOTO/VIDEO
Reportaje miercuri, 12 iunie 2024, 15:43

Lupta corp la corp cu corpul tău, prin ochii unei campioane mondiale | FOTO/VIDEO

La doar 18 ani, clujeanca Alisia Perșa este campioană mondială la calisthenics, sportul în care se lucrează cu greutatea corpului.   După...

Lupta corp la corp cu corpul tău, prin ochii unei campioane mondiale | FOTO/VIDEO
Reportaje miercuri, 12 iunie 2024, 06:00

”E”- urile celei de a zecea ediții Electric Castle

Electric Castle a anunţat încă din luna decembrie 2023 nume de artişti şi trupe care vor concerta la ediţia din 2024 a festivalului. Massive...

”E”- urile celei de a zecea ediții Electric Castle
Reportaje joi, 6 iunie 2024, 16:25

Jocuri și ateliere pentru seniori în Parcul Etnografic din Hoia | FOTO

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și, până în 2027,...

Jocuri și ateliere pentru seniori în Parcul Etnografic din Hoia | FOTO
Reportaje miercuri, 5 iunie 2024, 13:34

O viață dedicată școlii. Dascălul care și-a transformat profesia într-un hobby

Într-o lume în continuă schimbare, există oameni a căror pasiune și devotament față de profesia lor rămân constante. Un astfel de exemplu...

O viață dedicată școlii. Dascălul care și-a transformat profesia într-un hobby
Reportaje miercuri, 5 iunie 2024, 12:59

Cea mai frumoasă meserie: ce înseamnă să fii învățător mai bine de 40 de ani

Încă din anul 2007, în România, în data de 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învăţătorului.   Dacă până acum această zi era marcată...

Cea mai frumoasă meserie: ce înseamnă să fii învățător mai bine de 40 de ani