Ascultă Radio România Cluj Live

Noua ”vacă” de lapte din vremea crizei climatice

Cămila, un mamifer cu mare rezistență la variațiile de temperatură, ar putea fi animalul ideal pentru producția de lapte în noua realitate climatică.

Noua ”vacă” de lapte din vremea crizei climatice
Foto: mostafa_meraji/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2024, 12:02

Cu o capacitate mare de adaptare atât la zilele toride, cât și la nopțile reci din deșert, cămilele pot trăi zile în șir cu puțină apă sau hrană, ceea ce le conferă un rol cheie în scenariile de producție alimentară în noile condiții generate de schimbările climatice, în special pentru zonele de deșert și alte regiuni aride.

 

În plus, cămilele produc mai puțin metan decât bovinele și alte rumegătoare.

Chiar dacă până acum cămila a rezistat modelului de creștere intensivă practicat în cazul vacilor, oilor sau porcilor, în Orientul Mijlociu au apărut deja ferme uriașe de cămile, unde mulsul se realizează automatizat.

Cea mai mare astfel de fermă se află în Emiratele Arabe Unite, numără peste 10.000 de capete și dispune inclusiv de unități de îngrășare pentru masculi cu scopul de a fi vânduți pentru carnea lor.

La începutul anului 2024, ministerul de resort al Arabiei Saudite a anunțat noi investiții pentru a consolida această industrie.

Creșterea intensivă a acestor mamifere este stimulată de interesul tot mai mare pentru laptele de cămilă, un lapte bogat în vitamina C, sărac în grăsimi, cu un conținut nutrițional ridicat și un nivel mai scăzut de lactoză.

Are un gust nu foarte pronunțat – puțin mai dulce în anumite perioade, în funcție de vegetația pe care o consumă animalele.

Se estimează că până la sfârșitul acestui deceniu valoarea pieței globale a laptelui de cămilă va ajunge la 13 miliarde de dolari.

Însă creșterea cămilelor la scară industrială nu este lipsită de dificultăți: masculii devin agresivi până la periculoși pentru oameni în timpul sezonului de împerechere, în timp ce femelele au o perioadă de gestație mai lungă decât vacile.

În plus, experții se tem că trecerea la creșterea intensivă va însemna și dispariția treptată a culturii agricole locale și pierderea unui patrimoniu cultural valoros, imaterial, al păstorilor nomazi din Mongolia rurală și deșerturile din Peninsula Arabică, unde cămilele trăiesc libere, fără garduri sau restricții, sunt mulse manual, iar obiceiurile locului se transmit de secole din generație în generație

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 10:00

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens

Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al...

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens