Ascultă Radio România Cluj Live

Sesam deschide cartea: „În țara vacilor fericite”

”În țara vacilor fericite”, de Ana Maria Sandu, cu ilustrații de Oana Ispir.

Sesam deschide cartea: „În țara vacilor fericite”

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 mai 2024, 06:00

Dragi copii, ați fost vreodată în țara vacilor fericite? Știți, locul acela mirific înconjurat de munți înalți și albi ca laptele, cu vârfurile glazurate în zăpadă, locul în care miroase a iarbă proaspătă, iar vântul cântă precum clopotul atârnat de gâtul unei văcuțe grase. Ca să nu mai spunem că e locul în care se prepară cea mai bună ciocolată din lume.

 

Cine nu și-ar dori să exploreze măcar pentru o zi un asemenea ținut? Și nici măcar nu aveți nevoie de un ghid de călătorie. Vă ajută pisica Vadú și musca Gina, prietene la cataramă, călătoare „În țara vacilor fericite”, în cartea cu același titlu scrisă de Ana Maria Sandu și ilustrată de Oana Ispir.

E o cărticică scrisă cu inteligență, duioșie și umor, jucăușă și la fel de pătrunzătoare precum ochii de pisică, menită să vă relaxeze și să vă inspire. Dedicați-i o după-amiază liniștită, într-una din acele zile în care sunteți cu gândul la vremea minunată care se apropie și la excursiile în care urmează să porniți.

Pisica Vadú și musca Gina fac un tandem excelent. Pisica, al cărei nume se pronunță cu accent franțuzesc, e cât se poate de cultă și rafinată, fiind mai pricepută la poezie și filosofat decât la prins muște și cățărat. Și asta fără să-și dea prea multe aere de superioritate, fiind o prezență plăcută și sociabilă. Pe musca Gina a renunțat să o vâneze ca să o păstreze drept prietenă. Iar acum musculița e fericită alături de înțeleapta felină, care o învață câte-n lună și în stele.

De la ea află că învățătura e ca un sac ce nu se golește niciodată, căci dorința de cunoaștere crește cu fiecare descoperire. Așa simplă și neglijabilă cum e ea, atunci când nu-și face simțită prezența prin obișnuitul său bâzâit, musca îi e nespus de dragă pisicii, chiar dacă e nevoită să o corecteze de multe ori sau se amuză de naivitatea ei. Cele două prietene se tachinează cu blândețe, fac glume una pe seama alteia, se împacă la fel de repede precum se iau la ceartă și se încurajează reciproc cu cea mai sinceră afecțiune.

Ajunse în țara cu aer mai pur a Alpilor (sau „Albilor”, după cum îi botează Ginuța), pisica și musca sunt instalate în noua lor casă, unde locuiește Sophie, o fetiță de patru ani care iubește mult văcuțele de la fermă. Și nici nu e de mirare, de vreme ce laptele lor e atât de gustos.

Cele două prietene pofticioase au ocazia să se convingă de acest lucru și trag concluzia că secretul gustului delicios al laptelui stă în traiul fericit al văcuțelor.

De fapt, nu doar văcuțele sunt fericite în Elveția, ci și oamenii. În țara asta se muncește de zor, iar munca e o plăcere. Străzile sunt liniștite, mașinile răbdătoare, iar oamenii politicoși. Nimeni nu se grăbește, și totuși lucrurile merg ca pe roate.

Așa se face că, în prima lor dimineață în țara vacilor fericite, în loc să hoinărească și să piardă vremea cu grație, Vadú și Gina primesc o sarcină importantă: să servească la cafeneaua deținută de mama Sophiei.

Partea bună e că în local nu se consumă doar cafea, ci și croasante, prăjituri, o varietate de clătite dulci și sărate și o înghețată lăptoasă la simplul gând al căreia pisica se linge pe mustăți.

În acest loc animat de tabieturi și conversații cotidiene, cele două prietene se obișnuiesc cu noul accent, socializează, învață să fie responsabile și eficiente și descoperă bucuria de a le fi de ajutor celorlalți. Alături de muzicantul Jacques, cel „cu capu-n rucsac” și de cicada Chantal, cu a sa voce divină, vor înfrunta înălțimile într-o aventură de neuitat.

Sunteți gata să porniți și voi spre țara vacilor fericite?
Nu uitați, însă, că fericirea e acolo unde vă aflați, iar dacă cititul vă face fericiți, e momentul să faceți o vizită la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, unde această carte și multe altele vă așteaptă să le descoperiți.

 

 

 

Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”
Sesam deschide cartea vineri, 12 aprilie 2024, 08:41

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”

Imaginați-vă povestea ca pe o plasă de prins fluturi, iar fluturii sunt toate acele lucruri care ne fascinează și ne intrigă, lucruri pe care...

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”
Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu
Sesam deschide cartea vineri, 29 martie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu

Încercați să spuneți povestea din imaginație, fascinați de ilustrațiile viu colorate. Pe lângă acestea, literele păreau doar niște semne...

Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu
Sesam deschide cartea: „El Surdo”, de Cece Bell
Sesam deschide cartea vineri, 16 februarie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: „El Surdo”, de Cece Bell

Dragi copii, luna februarie este una specială pentru iubitorii de cărți, fiind marcată de două evenimente culturale importante: Ziua...

Sesam deschide cartea: „El Surdo”, de Cece Bell
Sesam deschide cartea: Ernest și Célestine
Sesam deschide cartea vineri, 9 februarie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: Ernest și Célestine

Trebuie să vă spun că abia am așteptat să vă vorbesc despre cartea pe care o așezăm astăzi pe rafturile bibliotecii Sesam. Este un volum de...

Sesam deschide cartea: Ernest și Célestine
Sesam deschide cartea vineri, 26 ianuarie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: Labirintul lui Pan

Bună ziua, dragi copii! Mă bucur că pot să fiu din nou alături de voi, să călătorim împreună în fantasticele aventuri pe care lumea...

Sesam deschide cartea: Labirintul lui Pan
Sesam deschide cartea vineri, 19 ianuarie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: „Câinele poetului”, de Patricia MacLachlan

Imaginați-vă, dragi copii, o zi de iarnă geroasă-geroasă. Vântul șuieră în urechi, îți lasă obrajii roșii și mâinile înghețate. E...

Sesam deschide cartea: „Câinele poetului”, de Patricia MacLachlan
Sesam deschide cartea vineri, 15 decembrie 2023, 06:00

Sesam deschide cartea: „Omul de zăpadă”, de Michael Morpurgo

Pentru o iarnă de poveste, tot ce aveți de făcut este… să închideți ochii și să vă puneți o dorință, să întâmpinați prima...

Sesam deschide cartea: „Omul de zăpadă”, de Michael Morpurgo
Sesam deschide cartea vineri, 8 decembrie 2023, 06:00

Sesam deschide cartea: Învățătorii de grijă. Salvatorii, de Alex Donovici

Bine vă regăsesc, dragi copii! Azi aș vrea să vă vorbesc despre o carte pe care mi-a prezentat-o și mie foarte călduros o elevă din clasa a...

Sesam deschide cartea: Învățătorii de grijă. Salvatorii, de Alex Donovici