Sesam deschide cartea: „Departe de Chicago”, de Richard Peck
Ca să păstrați viu aerul de vacanță și, totodată, să vă pregătiți pentru noi interacțiuni și descoperiri în mediul școlar, vă recomand să citiți cartea „Departe de Chicago”, scrisă de autorul american Richard Peck. Și, dacă vă va plăcea stilul autorului și veți prinde drag de personaje, cel mai probabil veți căuta și continuarea romanului, „Un an haihui”. Ambele cărți au primit aprecieri critice pozitive și distincții literare importante: o mențiune Newbery pentru „Departe de Chicago” în anul 1999 și Medalia Newbery pentru „Un an haihui” în 2001. Veți remarca încă de la primele pagini stilul cinematografic, focalizat pe întâmplări senzaționale dintr-un univers simplu, relatate foarte sincer, cu umor și ironie, dar și cu tandrețe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 15 septembrie 2023, 9:55
Figura centrală a acestui „roman din povestiri”, așa cum îl prezintă Richard Peck, este bunica a doi frați, Joey și Mary Alice Dowdel. Cele 7 povestiri care alcătuiesc romanul relatează câte un episod memorabil din cursul vacanțelor de vară petrecute de cei doi copii la bunica, din 1929 și până în 1935. Fiecare povestire conține o anecdotă, o întâmplare de neuitat care pune în evidență caracterul bunicii, iar pe noi, cititorii, ne familiarizează cu societatea americană și cu viața cotidiană a acelor timpuri, derulând în imaginație un film vechi, întocmai precum peliculele alb-negru care ne uimesc pentru că prezintă o lume cu mult diferită de cea din prezent. Aflăm despre mâncăruri și băuturi, despre jocuri și cântece la modă, despre mașini și mijloace de divertisment și ne putem face o idee despre cum își petreceau copiii vacanțele la țară, printre adulți care de care mai ciudați și caraghioși.
Orășelul are misterele lui și legendele sale locale, la granița dintre adevăr și minciună, sau să-i spunem mai bine fantezie (deși bunica Dowdel e o expertă în materie de „gogoși”, și nu neapărat din cele pudrate cu zahăr). Circulă, de pildă, legenda din jurul numelui răposatului Shotgun, care, copil fiind, împușcase odată o vacă în locul unei prepelițe. Apoi ar mai fi povestea „fantomei frânarului”, în contextul Marelui Incendiu din Chicago din 1871, care a provocat ciocnirea a două trenuri. Veți afla și împrejurările amuzante în care se folosesc copiii și bunica de această legendă pentru a ajuta o pereche de îndrăgostiți să evadeze din orășel.
În acea lume dominată de adulți, în care bârfele și taclalele la Ulceaua cu Cafea erau principalul remediu contra plictiselii, copiii simțeau un soi de mândrie din a lua parte la intrigile lor. Dar cel mai mult și mai mult le plăcea să fie părtași la peripețiile inițiate de bunica, unele din altruism și luptă pentru dreptate, altele din interes propriu sau chiar răzbunare. Pentru că așa era bunica Dowdel: tare și dintr-o bucată, ca o cizmă veche, încât părea că nimic nu o va putea doborî vreodată, dar caldă și sensibilă în adâncul ei. Numai o asemenea personalitate putea să prindă șoareci în cursă, să fure barca șerifului și să prindă pești cu capcane ilegale, să aprindă chibrituri cu un singur deget, să frângă gâtul unui șarpe și, în același timp, să facă cele mai bune plăcinte cu afine din tot ținutul, să pregătească o masă îmbelșugată pentru vagabonzi și să se emoționeze privindu-și nepoata îmbrăcată în rochia sa de mireasă. Și totuși, ce e cu avionul de pe coperta cărții? Veți fi încântați să descoperiți scena-cheie în care apare, așa cum veți fi plăcut surprinși de întregul roman.
Sunteți gata să decolați „Departe de Chicago”? Această carte frumoasă și îndrăzneață vă așteaptă să o împrumutați de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj!
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.