Sesam deschide cartea: „Anotimpul albinelor”, de Lindsay Eagar [AUDIO]
Inspirați de măreția discretă a copacului, de știința sa de a rodi, de atingerea sa cu cerul și de legătura sa misterioasă cu pământul, mulți povestitori au sădit semințe de povești în care copacul e centrul unei lumi a idealurilor de fericire, prosperitate, pace, veșnicie, ori pur și simplu poarta, perspectiva prin care se pătrunde în nesfârșite lumi imaginare. În șirul povestitorilor, o puteți regăsi pe scriitoarea americană Lindsay Eagar, care spune în romanul „Anotimpul albinelor”, prima carte pe care a scris-o, o minunată poveste la granița dintre realitate și fantezie. E o poveste în care copacul și albinele sunt elementele miraculoase prin intermediul cărora autoarea ne transmite un mesaj emoționant despre forța rădăcinilor familiale, analizând curajul, credința, libertatea, atașamentul și iubirea de viață.
Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2023, 06:00
Romanul o are în centru pe Carolina, sau Carol, o fetiță de 12 ani care urmează să-și petreacă vara la ferma de oi a bunicului Serge, în zona de deșert a statului New Mexico. Bunicul suferă de demență, iar părinții Carolinei plănuiesc să-i vândă ferma și să-l ducă într-un centru de îngrijire. Curând, fetița descoperă că misterul care plutește în jurul bunicului nu se datorează numai confuziei specifice afecțiunii de care suferă, ci și prezenței unor semne de irealitate, de pură fantezie care însuflețesc peisajul deșertic. Sub cerul care, la căderea nopții, prinde o tentă de purpuriu și se acoperă cu cele mai strălucitoare stele, se întinde o pășune, la marginea căreia se zărește o buturugă înnegrită, semn că acolo a existat cândva un copac. Bunicul spune că nu a mai plouat de un veac și că, lucru ciudat, albinele vor aduce ploaia, picătură cu picătură. Sensul acestor cuvinte se deslușește într-o poveste fascinantă pe care bunicul începe să i-o relateze Carolinei, ținând-o cu sufletul la gură zi după zi.
A fost odată, spune bunicul, un copac veșnic înflorit, care creștea la malul unui lac de sticlă verde. Albinele țineau întreg copacul în viață. Rosa și Sergio, pe când erau copii, se jucau printre ramurile copacului. Dorința Rosei, în jurul căreia roiau albinele, era să plece din sat, deși nimeni n-o mai făcuse vreodată. Părintele Alejandro, preotul misionar al satului, descoperise copacul în secolul al XV-lea, și spunea că era un dar de la Dumnezeu, al cărui mister trebuia să rămână de nepătruns. După ce s-a căsătorit cu Sergio, Rosa l-a chemat să o însoțească în lumea largă, dar Sergio nu a avut puterea de a părăsi satul. În schimb, i-a făurit cu multă grijă o brățară protectoare cioplită din scoarța copacului. După o bucată de vreme ce a părut infinită, Rosa s-a întors cu un cufăr doldora de suvenire culese din oceane, munți și orașe, și cu inima plină de trăiri, descoperiri și dorința de a cunoaște și mai multe minunății ale lumii. Mai mult, s-a întors teafără, căci brățara o salvase de la moarte. Rând pe rând, sătenii au tăiat bucăți din scoarța copacului și au pornit în lumea largă, după exemplul Rosei. Toți în afară de Sergio, care se luptase în zadar să salveze copacul. După ce din copac nu a mai rămas decât un ciot, albinele, în semn de răzbunare, au secat apa lacului.
Încet-încet, Carol descoperă că povestea bunicului nu e o plăsmuire naivă, ci e ruptă din realitate, o realitate magică. Curajul și spiritul de aventură al bunicii Rosa, dar și fidelitatea bunicului Serge îi oferă o lecție importantă: viața merită să fie trăită din plin, așa cum e ea, un amestec de bucurii și dureri, iar iubirea rămâne înscrisă la fel de puternic și în inimile călătoare.
Acest roman de o profunzime poetică a fost ales drept „Cartea Anului” la ediția anterioară a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților”. Îl puteți regăsi în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, acolo unde în curând vor fi așezate romanele ediției de anul acesta a concursului, la care sunteți invitați să participați!
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.