Ascultă Radio România Cluj Live

Cum realizăm un decor de toamnă reușit

Foto: Pixabay

E toamnă și vrem să facem ceva schimbări în mediul ambiant.

Cum realizăm un decor de toamnă reușit
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 10 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 14 septembrie 2022, 12:54

E toamnă și vrem să facem ceva schimbări în mediul ambiant.

 

Simplitatea este cheia

O abordare excelentă a simplității este concentrarea asupra elementelor naturale, cum ar fi aducerea în casă a nuanțelor de portocaliu, roșu și a celor pământii. Aranjamentele florale cu crizanteme sau alte flori de sezon fac piese centrale minunate care ar completa orice stil de decor. Frunzișul de toamnă sau decorul inspirat de recoltă sunt, de asemenea, modalități simple de a încorpora o temă naturală. Bucurați-vă de o experiență senzorială a sezonului aprinzând lumânări parfumate de toamnă pentru a crea ambianță sau împodobiți-vă camera de zi cu perne și cuverturi de accent în așteptarea nopților lângă foc. Păturile cu modele în carouri sunt un element clasic de sezon care nu se va demoda niciodată. Adăugați o notă reconfortantă dimineților răcoroase de toamnă cu căni decorative de care iubitorii de cafea și pasionații de ceai se vor bucura deopotrivă.

 

Curățați în profunzime casa

Ne gândim adesea să dăm casei o curățenie de primăvară, dar uităm că sezonul de toamnă este și el un moment ideal pentru o dereticare profundă. Curățați bine ferestrele, ștergeți plintele și praful din zonele uitate în mod obișnuit, cum ar fi abajururile și partea superioară a dulapurilor și a rafturilor. Începeți cu camera de zi și cu bucătăria, odată ajunși aici fără a omite să curățați în profunzime cuptorul și frigiderul.

Este o idee bună să oferiți și ferestrelor puțină atenție, cum ar fi curățarea jaluzelelor și a perdelelor sau draperiilor. În mod ideal, ar trebui să vă curățați jaluzelele o dată pe lună pentru a scăpa de orice germeni și praf care persistă la suprafață.

Toamna este un moment minunat pentru a vă curăța jgheaburile. Verificarea acestora de frunze și crenguțe va ajuta la evitarea scurgerii incorecte a apei. Dacă intenționați să vă folosiți șemineul în această toamnă, căptușiți zona din jurul acestuia cu ziare și îndepărtați toată cenușa și praful cu o lopată și o mătură. Apoi, folosiți o perie de sârmă pentru a curăța funinginea de pe cărămidă și utilizați bicarbonat de sodiu și apă caldă pe un burete pentru a curăța funinginea și praful rămase.

 

Eficientizați-vă spațiul de locuit

Donați piesele de mobilier nedorite, ustensilele de casă și electrocasnicele, plus hainele și încălțămintea de prisos unor organizații de caritate. Puteți dona, de asemenea, toate alimentele nedorite de prin cămară (cum ar fi conserve sau gemuri și dulcețuri) băncilor alimentare, unde cei care au nevoie le pot folosi. După această etapă ar trebui să rămâneți cu o casă neaglomerată, raționalizată, oferindu-vă mai mult spațiu pentru a vă bucura de împrejurimile calme și confortabile pe care le aduce sezonul de toamnă.

 

Setați atmosfera cu parfum și încorporați culorile toamnei

Lumânările și difuzoarele cu uleiuri esențiale creează decorul perfect confortabil pentru o noapte relaxantă, existând o gamă largă de soiuri diferite parfumate și neparfumate din care să alegeți. Alegeți lumânări mari pentru acea senzație de confort! Nu este nimic mai reconfortant decât un parfum de toamnă care curge prin aer într-o seară ploioasă. Împrospătaţi-vă camera de zi cu arome bogate care creează o atmosferă plăcută. Puterea parfumului poate aduce confort chiar și într-un spațiu fără prea mult decor.

Lumânările la modă cu arome de ghimbir, plăcintă cu dovleac, scorțișoară și lemn de cedru completează atmosfera supremă de toamnă. Amestecați galbenul subtil, portocaliul bogat și nuanțele de roșu intens cu maro pământiu – toate culori asociate cu toamna – pentru a crea un mediu cald și primitor. Fie că vopsiți o cameră întreagă, tapițați o canapea sau adăugați noi accesorii, utilizarea acestor culori va aduce instantaneu toamna în interior.

Portocaliul, roșul și galbenul sunt culorile convenționale ale toamnei, dar designerii apelează din ce în ce mai mult la alte nuanțe inspirate din natură pentru a crea combinații rafinate de culori de toamnă. Întotdeauna gravitați spre tonuri calde și mai bogate în sezonul de toamnă, cum ar fi verde intens, albastru și maro. Proiectați cu aceste culori datorită stratului de rafinament și caracter pe care îl adaugă unui spațiu, fără a-l copleși. Deși s-ar putea ca aceste tonuri să nu fie tradiționale pentru toamnă, sunt potrivite pentru acest sezon atunci când sunt folosite în nuanțe mai profunde, cu subtonuri calde.

Foto: Pixabay

Dacă preferați să decorați cu culorile clasice de dovleac și frunze de toamnă, experimentați amestecând una sau două nuanțe neașteptate în paleta dvs. pentru a complica un pic lucrurile. Așezați câteva perne într-un albastru marin bogat sau acoperiţi masa din sufragerie cu o față verde-pădure pentru a pune în valoare restul decorului portocaliu și galben. De asemenea, puteți încorpora un pic de strălucire prin accente decorative metalice. Sunt o modalitate excelentă de a adăuga contrast într-un design, oferind în același timp o notă de culoare într-un mod unic.

 

Adăugați perne, pături și o nouă cuvertură de pat

Nu există, credem, un sentiment mai plăcut decât să ne ghemuim sub o pătură atunci când este frig afară. Completarea spațiului de locuit cu noi perne și cuverturi și chiar pături groase de lână pe canapeaua și patul dvs. vă poate transforma cu adevărat decorul. Alegeți mobilier cu tematică de toamnă sau alegeți culori mai strălucitoare pentru a compensa aspectul monoton al exteriorului. În loc să cumpărați perne noi, investiți doar în huse de perne, astfel încât să puteți schimba cu ușurință aspectul la un cost foarte mic.

În mod similar, o nouă cuvertură de pat poate schimba aspectul unei camere și vă poate încânta privirea dacă v-ați săturat să vedeți aceleași cearșafuri în fiecare seară. Unul dintre cele mai rapide moduri de a aduce acel sentiment de confort total, după care tânjim cu toții în lunile mai reci, este să adăugați straturi de accesorii practice și pufoase, cum ar fi draperii, perne și perdele. Folosiți modelele și culorile cu mare atenție – atunci când folosiți modele îndrăznețe pe tapițerie, cel mai bine este să păstrați pernele simple sau să alegeți o țesătură simplă pentru tapițerie și să experimentați cu un amestec de culori și modele pe pernele împrăștiate.

 

Adăugați un strat proaspăt de vopsea (sau înlocuiți-o cu tapet)

Întrucât de acum înainte vom petrece mult mai mult timp în interior, pe parcursul toamnei și al iernii, este o idee bună să oferiți camerelor dvs. un strat proaspăt de vopsea (dacă nu ați făcut-o deja). Fie că este vorba de biroul de acasă sau de dormitor, oferind pereților o nouă viață, chiar și cu un tapet sau poate o nouă lucrare de artă, va duce la înveselirea spațiului făcându-l și mai plăcut ochiului.

 

Optați pentru o iluminare caldă

Cum nopțile vor fi din ce în ce mai lungi, mențineți iluminarea scăzută pentru a crea o senzație de calm. Schimbați becurile cu LED-uri mai calde și plasați mai multe lumini de podea și de masă în jurul sufrageriei dvs. Dacă aveți un șemineu, faceți din acesta sursa principală de lumină pentru serile reci. Daca aveți o mică nișă în camera de zi, o puteți transforma într-o zonă confortabilă, amplasând o băncuță, pe care s-o acoperiți cu pături și perne, și adăugând o mini-lampă cu pandantiv.

 

Reîmprospătați spațiul cu plante de apartament

Asigurați-vă că aerul din locuința dvs. este la înălțime cu noile plante de apartament. Nu numai că plantele de interior sunt un accesoriu la modă și decorativ în orice casă, dar, conform unui studiu al NASA pe această temă, s-a dovedit că o serie de plante ajută la purificarea aerului din interior prin „detoxifierea” atmosferei.

Un studiu realizat de money.co.uk a dezvăluit cele mai la modă plante de apartament pentru îmbunătățirea calității aerului în timpul sezonului de toamnă, filodendronul fiind în fruntea listei. Celelalte plante obligatorii includ Aloe, Calathea, Anthurium, Sansevieria, Ficus, Crinul păcii, Planta ZZ – Zamioculcas zamiifolia și Crizanteme. Florile proaspete pot adăuga o senzație văratică locuinței „de toamnă”, existând o mulțime de nuanțe disponibile pentru a face o adevărată declarație de stil.

Pentru a rămâne în concordanță cu tema toamnei, rămâneți la roșu, portocaliu ars, ocru și verde moale. Și pentru mai multe idei de inspirație florală, de ce să nu agățați o coroniță de toamnă la ușa de la intrare și o ghirlandă de toamnă pe șemineu sau pe un bufet. Florile uscate, precum iarba pampas și hortensiile uscate, sunt ideale pentru toamnă.

 

Creați un spațiu de locuit confortabil în aer liber

Nu există niciun motiv pentru care trebuie să stați de acum numai în casă sau să neglijați grădina doar pentru că vremea devine puțin mai friguroasă. Zilele încep să fie mai scurte și mai răcoroase, așa că picnicurile și mesele în aer liber vor deveni în curând doar o amintire plăcută. Pentru a vă asigura că vă puteți bucura de aer liber, în ciuda vremii mai răcoroase, specialiștii recomandă crearea unei zone de lounge într-o cameră de vară închisă sau într-o seră. Pentru a o păstra compactă, optați pentru două fotolii și o măsuță de cafea. Un arzător pe lemne sau, dacă aveți acces la electricitate, o sobă electrică, adaugă căldură – atât în ceea ce privește ambianța, cât și temperatura! Odată ce ați aranjat mobilierul, adăugați câteva accesorii – o lampă de epocă și niște perne, pentru a adăuga culoare scaunelor din material simplu.

Foto: KRiemer/Pixabay

 

Pregătiți grădina

Amintiți-vă, toamna este de fapt unul dintre cele mai importante anotimpuri pentru grădinărit. În primul rând, tunderea gazonului și tunderea gardurilor vii vă va păstra grădina îngrijită. Așteptați până când iarba a crescut la o lungime suficientă și apoi tăiați-o uniform. Alte lucruri importante de făcut în grădină includ tăierea plantelor perene care s-au stins, împărțirea plantelor erbacee perene, adunarea frunzelor, mutarea plantelor fragede într-o seră și recoltarea de mere, pere, struguri și nuci.

Vorbind despre impactul asupra mediului al producerii mucegaiului de frunze, experții explică: „Frunzele deseori îi deranjează pe grădinari, așa că nu e de mirare că doi din cinci le trimit la coșul de gunoi, dar frunzele sunt cel mai bun ameliorator de sol, datorită mucegaiului de frunze. Fabricarea mucegaiului de frunze ajută mediul prin eliminarea costurilor și a emisiilor de carbon asociate cu colectarea deșeurilor verzi. Păstrați în minte securitatea grădinii asigurându-vă că tufișurile și copacii sunt tăiați și investind în iluminatul de securitate, pentru a vă lumina grădina atunci când este detectată mișcare.

 

Alina Andrei, RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 12:00

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient

Pe măsură ce se apropie vara, asociația avertizează și solicită autorităților să acționeze.   După ce a testat 13 creme solare...

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi

Prințesa Elisabeta de Bavaria, care mai târziu a devenit împărăteasă austriacă (Kaiserin Elisabeth von Österreich) și cunoscută, de...

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 18:06

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!

NASA a transmis că sonda sa spaţială Voyager One a început să trimită informaţii utlilizabile pe Pământ, după mai multe luni în care a...

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 10:02

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani

Ancheta în cazul acestuia a fost gestionată deficitar de FBI.   În 2015, când FBI a aflat primele informaţii privind abuzurile sexuale ale...

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație

Sacoul galben narcisă, decorat cu nasturi aurii, pe care Prințesa Diana l-a purtat ​​în timpul unei călătorii la Hong Kong în 1989 se...

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 12:00

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă

Există diverse soiuri de radicchio, care diferă nu numai prin aspect, ci şi prin compuşi şi gust. Leguma este cunoscută de oameni drept aliment...

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 06:00

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară

Între zidurile unui apartament de la etajul cinci al unei clădiri din Villa Ada, un cartier elegant al Romei, a fost găsită o comoară.  ...

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 12:00

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier

Fructele cresc în ciorchini la baza frunzelor, salak fiind cunoscut şi sub denumirea de fructele şarpelui, deoarece coaja sa are un aspect solzos....

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier