Ascultă Radio România Cluj Live

Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare

Peste 3200 de oameni au asistat vineri seară, 2 iunie, în Piața Unirii la Gala de deschidere a ediției a 16-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

gala2
Foto: Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iunie 2017, 13:00 / actualizat: 5 iunie 2017, 11:51

Piața nou reabilitată le-a permis organizatorilor să mărească spațiul destinat publicului și să aducă cel mai mare ecran pentru proiecții în aer liber văzut vreodată în această parte a Europei: 24 / 13 metri.
Bilete online nu se mai găseau încă de dimineață, însă lumea a format cozi lungi la ambele casierii din centru, în speranța că se vor mai pune în vânzare bilete în ultimele minute.
Și a fost loc pentru toată lumea.

TIFF 2017_gala deschidere

De altfel, acesta este și cel mai important mesaj al serii, transmis de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov:

La TIFF este loc pentru toată lumea. Cinema-ul este ca o umbrelă pentru toți, iar prin cinema putem să ne înțelegem mai bine.

Întotdeauna TIFF-ul a militat pentru diversitate, pentru toleranță, pentru lipsa prejudecăților.

Iar programul din acest an reflectă perfect aceste principii, pentru că sunt filme pentru toate categoriile de public, pentru copii și pensionari, pentru nevăzători, filme erotice, manele și comedii negre.
Mihai Chirilov a recomandat în mod special proiecția filmului California Dreamin’ (Nesfârșit), la 10 ani după lansarea peliculei regizate de regretatul Cristian Nemescu și premiate la Cannes. Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.

Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a menționat încă un record care va fi atins în 2017: circa 1300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot (1981), la care s-au vândut deja peste 1700 de bilete.

gala3

Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta, printre altele, filme realizate în realitate virtuală.
Fimul care a deschis festivalul ”Regele belgienilor” a fost proiectat în prezența regizoarei Jessica Woodworth și actorilor Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj.
Filmul vorbește despre o călătorie prin Balcani, de la Istanbul la Sofia și Belgrad, însă deoarece vrea să demonstreze prea apăsat și din capul locului că oamenii din Balcani sunt mai fericiți și știu să trăiască mai frumos decât occidentalii nu reușește să închege o poveste credibilă. Prea multe clișee și un scenariu cam tras de păr.
Însă lipsa umorului din film a fost compensată de aerul călduț al serii, de cerul senin și de atmosfera generală de bunăvoință și jovialitate care predomină la TIFF.

Și pentru că festivalul abia a început, sunt sigură că dintre cele 225 de filme din program o să găsim unul care să ne dea de gândit și să ne țină ocupați până la ediția de anul viitor.

 

Doina Borgovan

Foto: Facebook TIFF

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Despre sindromul inimii frânte
Diverse marți, 21 mai 2024, 12:00

Despre sindromul inimii frânte

Sindromul inimii frânte are o bază științifică, care se află în creier, după cum au demonstrat cercetările realizate la Spitalul din Foggia,...

Despre sindromul inimii frânte
La 90 de ani, în spațiu!
Diverse luni, 20 mai 2024, 12:36

La 90 de ani, în spațiu!

Ed Dwight, în vârstă de 90 de ani, a devenit cea mai bătrână persoană care a ajuns în spaţiu   Ed Dwight a fost ales în 1961 de...

La 90 de ani, în spațiu!
Sunt mici, dar pline de vitamine și antioxidanți!
Diverse luni, 20 mai 2024, 12:00

Sunt mici, dar pline de vitamine și antioxidanți!

Nutriționistul indian Nupuur Patil a vorbit despre proprietățile benefice ale rodiei şi beneficiile consumului de rodie pentru organism....

Sunt mici, dar pline de vitamine și antioxidanți!
Secretul pentru un păr strălucitor şi unghii sănătoase
Diverse duminică, 19 mai 2024, 12:00

Secretul pentru un păr strălucitor şi unghii sănătoase

Părul strălucitor, pielea radiantă şi unghiile sănătoase reprezintă obiective de sănătate şi frumuseţe pentru multe persoane.  ...

Secretul pentru un păr strălucitor şi unghii sănătoase
Diverse duminică, 19 mai 2024, 06:00

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului

Au fost identificate în sânge până la 618 proteine ​​spion din 19 tipuri de cancer, dintre care 107 ar putea declanșa alerta cu cel puțin...

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 12:00

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu

Folia de aluminiu este un element comun în orice bucătărie. Cu toate acestea, uneori afectează gustul, textura şi culoarea unor feluri de...

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 06:00

A fost descoperit, oare, misterul piramidelor din Egipt?

Cercetătorii din Statele Unite au declarat că ei cred că au rezolvat misterul modului în care au fost construite cele 31 de piramide din Egipt,...

A fost descoperit, oare, misterul piramidelor din Egipt?
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 00:00

Cristiano Ronaldo a stabilit un record istoric pentru un fotbalist

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista...

Cristiano Ronaldo a stabilit un record istoric pentru un fotbalist