Ascultă Radio România Cluj Live

E bine să bem cafeaua pe stomacul gol?

Încă din tinerețe lumea este obișnuită să consume cafea.

E bine să bem cafeaua pe stomacul gol?

Articol editat de cristina.rusu, 31 martie 2016, 06:00

Pentru unele persoane, consumul de cafea poate crea dureri de stomac.

Cafeaua conține un amestec complex de substanțe chimice, dintre care unele pot fi responsabile pentru provocarea disconfortului abdominal.

Efectele cafelei pe stomacul gol pot fi cu mult mai accentuate decât acelea ale cafelei băute după mâncare.

Dacă ai dureri de stomac după cafea, ar trebui să se consulte medicul, deoarece, în general, acesta este unul din semnele că organismul tău necesită mai multă atenție.

Cafeaua conține cantități mari de acid clorogenic, la anumite persoane, consumată, mai ales pe stomacul gol, poate duce la iritarea mucoasei gastrice, adică la gastrită.

Gastrita se manifestă prin dureri de stomac sau dureri abdominale, arsuri, greață și vărsături.

Lăsată netratată, gastrita poate duce la formarea ulcerului, adică la formarea unei găuri în mucoasa stomacului.

Ulcerul are aceleași simptome ca gastrita, dar durerile sunt cu mult mai acute decât în cazul acesteia.

În ambele cazuri este contraindicat, consumul cafelei pe stomacul gol.

Cofeina din cafea stimulează sistemul nervos central, care poate provoca dureri de stomac, în baza excesului de acid gastric.

Încurajator este faptul că, pentru persoanele care nu suferă de niciun fel de boală a stomacului, băutul cafelei pe stomacul gol nu poate provoca ulcer.

Acesta pare sa fie doar un mit. Astfel, oamenii sănătoși pot să consume cafea în orice moment al zilei și fără a fi mâncat înainte.

De altfel, se crede că o ceașcă sau două de cafea pe zi pot îmbunătății funcțiile creierului și oferă organismului antioxidanți.

Începe-ți diminețile cu o cafeluță fierbinte, dar ține minte că este recomandat totuși ca dimineața să mănânci puțin.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate