Ascultă Radio România Cluj Live

Legume de primăvară

Primăvara vine cu o explozie de vitamine și minerale benefice sistemului imunitar.

Legume de primăvară

Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2016, 06:00

Printre cele mai populare legume de primăvară amintim sparanghelul, cartofii noi, morcovii, ridichile, spanacul și salata verde, ceapa verde, usturoiul, pătrunjelul și busuiocul sunt gata pentru a fi culese.

Începe sezonul sparanghelului, trebuie să se facă diferența între sparanghelul verde care crește la suprafață și sparanghelul alb care se dezvoltă sub pământ.

Acesta conține vitamina C, caroten și previne deshidratarea.

Cartofii noi se găsesc pe piață începând cu luna mai. Sunt furnizori importanți de vitamina C și pot fi consumați cu tot cu coajă.

Morcovii apar la sfârșitul lunii mai. Aceștia sunt mai ușor de digerat decât cei care apar toamna. Au conținut ridicat de beta-caroten, vitamina C, acid folic și fier.

Ridichile sunt recoltate la începutul lunii mai. Substanțele din ridichi au efect antibacterian. De asemenea, sunt furnizor de fibre, vitamina C, fier și magneziu.

Salata verde poate fi culeasă la mijlocul lunii aprilie. Aceasta întărește sistemul imunitar printr-o serie de vitamine și minerale. Toate acestea vă vor da un surplus de energie.

Este recomandat ca persoanele care nu pot beneficia de legume din grădina proprie, să cumpere legume autohtone și nu din import.

Aceste legume sunt recoltate timpuriu și, prin urmare au un conținut mai scăzut de vitamine și minerale. Sunt recomandate și legumele ecologice deoarece, în producerea acestora nu sunt folosite îngrășăminte chimice și, prin urmare, au un conținut scăzut de nitriți.

Pentru a-și menține proprietățile, legumele nu trebuie să fie depozitate mai mult de trei zile.

Legumele pot fi depozitate în lada frigiderului unde, condițiile de umiditate și de temperatură sunt adecvate. Legumele depozitate la o temperatură prea mică își pierd gustul și proprietățile, dacă sunt depozitate la temperaturi ridicate, devin rigide și se usucă.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate