Ascultă Radio România Cluj Live

Cât e de nocivă Zaharina

Zaharina nu este îndulcitorul ideal, ea poate fi nocivă. Zaharina este de 500 de ori mai dulce decât zahărul. Chiar dacă pare inofensivă, zaharina a provocat cancer la animalele de laborator pe care s-au realizat cercetări. S-a mai constatat că zaharina poate provoca anumite modificări celulare.

Cât e de nocivă Zaharina

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 29 ianuarie 2016, 10:38

Specialiștii în alimentație nu recomandă consumul frecvent de zaharină. Nici alți îndulcitori nu sunt foarte bine tolerați de organism și de aceea trebuie consumați în cantități reduse. Consumul de xilitol, malitol și izomalț nu trebuie să depășească 50 de mg pe zi.

Există și înlocuitori ai zahărului obținuți natural din diferite albumine care nu s-au dovedit a fi nocivi. Aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și este considerat inofensiv. Se recomandă însă ca doza zilnică să nu depășească 40 mg/kg corp, adică 2,8 g pentru o persoană de 70 kg. Persoanele care suferă de fenilcetonurie trebuie să consume și mai puțin. Taumatina obținută din albumina unei plante africane este de 2.500 de ori mai dulce decât zahărul și este considerată inofensivă. Eritritolul este un indulcitor natural inofensiv. Eritritolul este un alcool extras din zahărul natural, care se foloseşte în special pentru îndulcire.

Mierea de albine neprocesată este singurul aliment care nu se alterează şi este o sursă importantă de vitamine, în special cele din grupa B, minerale şi aminoacizi. Mierea nu poate fi consumată de copiii mai mici de 1-2 ani, din cauza riscului contaminării cu spori de botulism. Siropul de agave este obţinut din planta cu acelaşi nume originară din Mexic, conţine vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom. Este recomandat şi diabeticilor datorită poziţiei joase pe scara glicemică. În plus, cantitatea de sirop folosită pentru îndulcirea preparatelor este cu un sfert mai mică decât cea de zahăr. Extractul de ştevie, obținut din planta Ştevia rebaudiana sau Ştevia dulce, cum i se mai spune, este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, are zero calorii şi indice glicemic zero, putând fi folosit şi de către diabetici. Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei copacului. Poate fi folosit ca îndulcitor pentru cafea sau ceai sau ca topping pentru clătite, plăcinte, dar se poate folosi şi ca ingredient al unor sosuri pentru diverse preparate culinare.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate