Ascultă Radio România Cluj Live

O afacere cu pilule construită pe promisiuni goale

Americanii care se întreabă dacă pilulele cu ulei de peşte contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii lor pot verifica site-urile Institutelor Naţionale de Sănătate din Statele Unite. Acestea le dau însă sfaturi contradictorii.

capsule ulei peste
Foto: capsule ulei peste

Articol editat de , 15 iulie 2015, 06:00

Una din paginile web pledează pentru consumul de suplimente pe bază de ulei de peşte, care ar putea avea efecte benefice pentru bolile de inimă, din cauza conţinutului de acizi graşi „benefici” Omega-3.

Dar o altă pagină sugerează că, de fapt, pilulele cu ulei de peşte nu au nici o utilitate. „Nu s-a demonstrat că suplimentele pe bază de Omega 3 ar proteja împotriva bolilor cardiace” – scrie pe unul din aceste site-uri oficiale.

Americanii cheltuiesc aproximativ 1,2 miliarde de dolari anual pentru capsule cu ulei de peşte şi alte suplimente alimentare corelate, deşi marea majoritate a cercetărilor publicate recent în marile jurnale nu prezintă dovezi ale beneficiilor acestora pentru sănătate, scrie Washington Post.

De fapt, conform unei recenzii a studiilor publicate anul trecut într-un jurnal al Asociaţiei Medicale Americane, „suplimentele nu au eficienţă pentru un spectru larg de probleme de sănătate”.

Deşi s-ar putea ca popularitatea persistentă a uleiului de peşte să reflecte slăbiciunea omenească pentru orice soluţii cu efect de elixir care prelungeşte viaţa, aceasta reflectă totodată faptul că, până şi în rândul experţilor, noţiunile de dietă rezistă chiar şi atunci când apar dovezi puternice care le contrazic. Uneori, cercetătorii nu renunţă uşor la ideile lor, conchide Washington Post.

 

RADOR

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate