Ascultă Radio România Cluj Live

Tradiţie prin mâncare şi port popular

Costume populare şi mâncăruri tradiţionale, produse specifice, folclor cât cuprinde şi multă voie bună.

Zilele judetului Satu Mare
Foto: Zilele judetului Satu Mare

Articol editat de , 29 iunie 2015, 15:00

Aceasta a fost atmosfera timp de trei zile în centrul vechi al municipiului Satu Mare, unde fiecare unitate administrativ-teritorială şi-a prezentat cartea de vizită cu prilejul Zilelor Judeţului.

Pentru a sublinia importanţa păstrării tradiţiilor – aceasta fiind de altfel motivaţia organizării evenimentului – timp de trei zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a îmbrăcat un costum popular oşenesc, de mire, din comuna Certeze.

Este un port popular din Certeze, o ţinută de mire. Am îmbrăcat acest costum deoarece vreau ca la Zilele Judeţului să fie foarte bine reprezentată zona Oaşului, după ce anul trecut am purtat un costum codrenesc. (Adrian Ştef, preşedinte Consiliul Judeţean Satu Mare).

Pentru că regula esenţială de participare la Zilele Judeţului a fost simplă – fiecare să se prezinte cu ce are mai bun! – municipiul Carei a promovat turismul local şi turta dulce preparată după o reţetă veche de 300 de ani.

Am venit cu un stand de promovare a turismului cultural din Carei şi cele două evenimente care vor avea loc în această vară – August Fest şi Festivalul Medieval. În afară de asta, la standul nostru poate fi gustată turta dulce preparată după o reţetă veche de 300 de ani. (Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură Carei)

De la o manifestare atât de importantă nu putea să lipsească Floare Finta din Negreşti Oaş, declarată tezaur uman viu de către Ministerul Culturii, pentru că în cei 82 de ani pe care îi are, nu a renunţat niciodată la tradiţii.

Am 82 de ani şi, de când mă ştiu, mi -a plăcut oşenia. Ca în ţâpuritura aia: „De m-or ţine cu ovăz, oşenia nu mi-o lăs”. Am avut 9 prunci şi la orice serbare şi eveniment ei erau mereu primii, îmbrăcaţi oşeneşte (Floare Finta).

Mâncarea tradiţională nu a lipsit de la Zilele Judeţului, iar boacele cu ciuperci şi păsat, alături de pita din mălai, au fost vedete incontestabile. Dacă vi s-a făcut poftă, puteţi să notaţi reţetele.

Aluatul se face din făină de grâu, drojdie, apă şi făină de mălai oprită în apă clocotită. După ce stă la dospit circa 20 de minute, o punem în tepşe şi o băgăm la cuptor (Maria Bura).

Vineri, sâmbătă şi duminică, distracţia a fost garantată la Satu Mare şi pentru cei ce iubesc muzica uşoară, folkul sau rockul. Pe scena amplasată în centrul nou al oraşului s-au perindat nu mai puţin de 15 formaţii şi interpreţi în mare vogă din România şi de peste hotare.

 

Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Diverse vineri, 17 octombrie 2025, 00:00

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals

Potrivit Mash, o turistă din Belarus a fost vândută pentru organe în Thailanda.   Femeia din Belarus a fost transformată în sclavă în...

Caz șocant: vândută pentru organe după un interviu fals
Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
Diverse joi, 16 octombrie 2025, 12:00

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele

Epuizarea, chiar şi după odihnă, pielea palidă, căderea părului sau schimbările bruşte de dispoziţie pot fi semne ale unui deficit de...

Ce îți spune corpul când îi lipsesc vitaminele
5 alimente care stimulează dopamina
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 12:00

5 alimente care stimulează dopamina

Dopamina, „hormonul fericirii”, susţine atenţia, buna dispoziţie şi motivaţia, iar hrana joacă un rol esenţial în menţinerea...

5 alimente care stimulează dopamina
„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 11:34

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”

Există muzee care se nasc din dorința de a conserva istoria, și muzee care se nasc din iubire – iubirea pentru sunet, pentru tradiție, pentru...

„Dă un leu pentru Muzeu – nu lăsa sunetul fluierului să se stingă!”
Diverse miercuri, 15 octombrie 2025, 00:00

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut

Lupii continuă să se teamă de oameni chiar și în zonele în care sunt protejați, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology,...

Nu e „lupul cel rău”, ci omul cel temut
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 12:00

Roşiile, aliatul inimii sănătoase

Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli...

Roşiile, aliatul inimii sănătoase
Diverse marți, 14 octombrie 2025, 00:00

Haine inteligente, viață mai simplă

Cămăși care nu se șifonează, țesături anti-pată, fibre antibacteriene… Rezervate mult timp vestimentației sportive sau profesionale,...

Haine inteligente, viață mai simplă
Diverse luni, 13 octombrie 2025, 12:00

Alcoolul crește riscul de demență

Conform unui nou studiu publicat în revista BMJ Evidence-Based Medicine, alcoolul crește riscul de demență, indiferent de predispoziția...

Alcoolul crește riscul de demență