Ascultă Radio România Cluj Live

Pizza à la Cluj

pizza-margherita

Pizza à la Cluj

Articol editat de , 18 iunie 2015, 15:48

Primul campionat internaţional de pizza din Cluj va avea loc luni, 22 iunie, pe platoul din faţa Cazinoului din Parcul Central. Competiţia e organizată sub egida Federaţiei Italiene Pizzaioli nel Mondo şi are ca scop atât confruntarea participanţilor, cât şi îmbogăţirea bagajului lor profesional.

Care sunt criteriile după care recunoaşteţi o pizza bună? Lucrurile sunt destul de complexe. Câteva repere ne dă Iuliana Apa, vicepreşedinte în cadrul Federaţiei Italiene de piţari ai lumii – Pizzaioli nel Mondo -, care a deprins tainele unei pizza bune la ea acasă, în timpul celor 10 ani petrecuţi în Italia.

Cea mai importantă e coca. Contează, apoi, felul în care sunt combinate ingredientele, care trebuie să se găsească într-un echilibru. De obicei, în România se exagerează cu cantitatea, astfel că şi aluatul rămâne necopt şi se lasă sub greutatea lor, observă Iuliana Apa.

Primul campionat internaţional de pizza de la Cluj va aduce peste 25 de competitori din mai multe oraşe şi ţări – şi clarificări.

Inscrieri în campionat se pot face şi la faţa locului, în Parcul Mare, luni, începând cu ora 9.00. La ora 10.00 se dă startul competiţiei, care va continua cu demonstraţii până la ora 17.00. La ora 18.00, publicul e invitat la o Pizza Party, tot in faţa Cazinoului, iar la ora 19.00 se vor acorda premiile de către un juriu profesionist.

Organizatorii nu se vor opri aici. Ei intenţioneză ca acest campionat să devină o tradiţie, iar din toamnă să susţină şi cursuri de specializare în prepararea pizzei.

 

Ioana Bindea

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani