Ascultă Radio România Cluj Live

Brânzeturile și silueta

Ai lipsă de calciu, vrei să slăbești sau pur și simplu îți place gustul brânzei? Nu se poate să nu găsești un sortiment potrivit ție!

feluri branza
Foto: feluri branza

Articol editat de cristina.rusu, 30 aprilie 2015, 06:00

După o iarnă lungă în care mai mult am vegetat, a venit momentul în care trebuie să mai dăm jos câteva kilograme, sau să ne revitalizăm. Doamna nutriționist, Maria Spiridon ne dă căteva sfaturi despre cum să ne găsim sortimentul de brânză potrivit

La micul dejun, pe post de aperitiv sau cină, brânzeturile sunt mereu bine-venite, fie că iei masa singură, în familie sau pregătești vreun festin. Numai că există atâtea sortimente, încât nu mai știi la ce e bun fiecare.

Brânza trebuie aleasă în funcție de ocazie, dar și de sănătatea ta.

Hrănitoare și sățioase

Diferă tipul de lapte folosit sau procesul de producție, însă toate sunt preparate prin coagularea cazeinei din lapte și conțin calciu, proteine, zinc, fosfor, magneziu, vitamina A și vitamine din grupul B (B2 și B12).

Ca și celelalte lactate, sunt bune mai ales pentru copii și femei, pentru că întăresc oasele și dinții.

Alege brânza de sezon

Înainte de toate, uitați-vă pe ambalaj  la conținutul de grăsimi al brânzei pe care o mănânci, dar și cel de sare, care trebuie să fie cât mai scăzute. O porție să nu depășească 40-50 grame, adică două felii.

Cele mai bune combinații

Brânzeturile proaspete nu conțin carbohidrați, în schimb sunt bogate în proteine.

N-ar trebui să le mâncăm alături de orice aliment, cum ar fi carnea, ouăle sau pâinea albă, fiindcă îngreunează digestia.

Brânzeturile se vor consuma în asociere cu legume atât crude, cât și preparate termic, cu orez, paste făinoase integrale, cu pâine integrală, ținând cont de necesarul nutritiv care să nu conducă la creșterea greutății. Unele brânzeturi pot fi folosite și la diverse prăjituri de casă, preparate cu ingrediente proaspete, dar tot cu moderatie, pentru a nu pune în pericol silueta. (Maria Spiridon, nutriționist)

Brânza topită este cel mai contraindicat sortiment. Împiedică fixarea calciului și conține grăsimi.

Telemeaua

Nu e foarte sănătoasă din cauza conținutului mare de sare. Dacă ai hipertensiune, n-ar trebui să mănânci telemea, poate doar s-o guști, de pofta, alături de câteva legume, dupa ce s-a desărat.

Brânza de burduf

Din lapte de oaie, fermentată, este brânza preferată de români, alături de mămăligă, ouă și smântână, o combinație dezastruoasă pentru siluetă. Consum-o în cantități mici pentru că este sărată.

Urda

Un sortiment foarte bogat în calciu și totodată dietetică datorită conținutului mic de grăsimi. Ca și cașul, este folositoare în curele de slăbire: 2-3 felii îți satisfac pofta, și nu îngrașă.

Brânza de vaci

Este una din cele mai sănătoase pentru că n-are multă sare și nici grăsimi, mai ales dacă alegi una dietetică. Este ideală în combinație cu fructe proaspete, la micul dejun sau pe post de gustare.

Brânza feta

Cea mai cunoscută branză grecească, feta este obținută din lapte de capră sau oaie și e benefică organismului, în ciuda conținutului considerabil de grăsimi (30-60%).

Preparată în saramură sau marinată în tot felul de ierburi aromatice, o poți folosi la salate sau sandviciuri delicioase, alături de măsline, roșii, ardei, rondele de ceapă.

Parmezanul

Se folosește ras presărat în salate sau la asezonarea unor mâncăruri.

Bogat în calciu și zinc, are însă multe calorii, așa că se folosește în cantități mici, doar pentru aromă.

Mozzarella

Dacă medicul ți-a recomandat să nu mai mănânci sărat, mozzarella e o alegere bună. Cea mai apreciată este obținută din lapte de bivoliță.

Tofu

Obținută din lapte vegetal, este consumată mai ales de vegetarieni, de cei care țin post sau de persoanele cu intoleranță la lactoză.

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate