Ascultă Radio România Cluj Live

Cum rezistăm ispitelor de sărbători?

Sărbătorile se apropie cu paşi repezi. Ne putem imagina deja mâncărurile tradiționale pe care le vom avea pe masa de Crăciun. Cum vom reuşi însă să rezistăm tentației de a mânca în exces?

box BasicsThanksgiving
Foto: box BasicsThanksgiving

Articol editat de cristina.rusu, 18 decembrie 2014, 06:00

Mulţi dintre voi probabil vă pregătiţi de sărbători prin post, iar alţii aveţi o alimentaţie normală, ca de obicei. Însă, o dată cu venirea sărbătorilor, orarul meselor este perturbat, cu toţii luând parte la un festin continuu. Organismul este surprins cu mult mai multe calorii decât de obicei şi nu ştie ce să facă cu ele, aşa că le pune în depozite sub formă de grăsime. Mai mult, în această perioadă efortul fizic este mai redus, iar noi avem activităţi statice.

Iată câteva sugestii pentru a-ţi menţine greutatea în timpul sărbătorilor de iarnă:

Notează pe o listă preparatele pe care vrei să le găteşti de sărbători

o listă de cumpărături cu ingredientele de care ai nevoie.

Asigură-te că vei avea mâncăruri atât pentru prânz, cât şi pentru mic dejun şi cină.

Cumpără o cantitate mică de prăjituri şi dulciuri, atât cât să ajungă pentru tine şi musafiri.

Citeşte eticheta produselor alimentare înainte de a cumpăra.

Alege vinul sec în locul băuturilor alcoolice dulci.

Consumă alcool după masă, cu moderație. Nu vrei nişte calorii goale în plus!

Mănâncă murături alături de friptură. Ajută digestia!

Fă o plimbare împreună cu cei dragi în fiecare zi. 1 oră de mers pe jos = 200 kcal în minus

Găseşte şi alte moduri de a sărbători în afara mesei. Fii recunoscător!

La final de an, nu uita de lista cu dorințe pentru 2015. Vrei să devi o versiune mai bună a ta, nu-i aşa? Alege lucrurile care sunt importante pentru tine.

Alege corect! Alege sănătatea!

Sărbători pline de lumină și înțelepciune!

 

Luisa Florea – Nutriţionist Dietetician

 

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate