Omega 3 – acid gras benefic sănătăţii
Mulţi dintre noi suntem convinşi că absolut toate lipidele sunt periculoase pentru sănătate, astfel eliminăm din alimentaţie de foarte multe ori, alimentele ce conţin grăsimi bune, cum ar fi acizii graşi Omega 3 .
Articol editat de Carmen Sas, 9 septembrie 2014, 14:47 / actualizat: 11 septembrie 2014, 12:48
Omega 3 este un acid gras care, spre deosebire de multi alţi acizi esenţiali, are nenumărate beneficii pentru sănătatea noastră. Acest tip de acid nu poate fi produs de organismul uman dar poate fi sintetizat din alimentele pe care le consumăm.
Alimentele care conţin Omega 3 pot fi împărţite în două categorii: peştele şi plantele. În ceea ce priveşte peştele, aici pot fi enumerate diverse specii: ton, păstrăv, somon, macrou, sardine. Singura atenţionare pe care o fac specialiştii, se referă la mediul în care este crescut peştele pe care alegem să îl consumăm, deoarece poluarea apelor în care el se dezvoltă poate afecta calitatea cărnii pe care noi o consumăm.
Dacă dorim să consumăm plante ce conţin Omega 3, atunci ar fi bine să ne îndreptăm atenţia spre fasole, soia, seminţe de in, nuci, alge, seminţe de dovleac. Omega 3 poate fi gasit şi în uleiul de masline şi în cel de rapiţă.
Un consum de alimente ce conţin Omega 3 ajută vasele de sânge să îşi păstreze elasticitatea, împiedicând astfel apariţia bolilor cardiace. Ajută de asemenea şi în cazurile de circulaţie deficitară a sângelui. Pentru că are efecte benefice asupra circulaţiei sângelui, acidul Omega 3 ajută şi persoanele care suferă de boli de coagulare, împiedicând trombozele sau mai bine cunoscutele acumulări de cheaguri de sânge.
Omega 3 stimulează de asemenea sistemul imunitar, ajută în menţinerea supleţii şi elasticităţii pielii, o lipsă a acestui acid gras din alimentaţie ducând la o piele uscată şi lipsită de strălucire. Un aport suficient de Omega 3 poate duce la scăderea riscului de apariţie a bolii Alzheimer şi a depresiilor.
Rodica Tulbure