Ascultă Radio România Cluj Live

Fumatul distruge memoria

Oamenii de ştiinţă susţin că, în afară de efectul nociv asupra sănătăţii, fumatul are o influenţă negativă şi asupra memoriei.

fumatul
Foto: fumatul

Articol editat de cristina.rusu, 29 noiembrie 2015, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2015, 10:49

Până acum s-a constatat că tutunul distruge plămânii, inima și tenul și stimulează dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și a patologiilor cardiovasculare.

Se pare, însă, că el atacă în mod serios şi creierul, în primul rând prin deteriorarea memoriei.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că există chiar o relație directă între fumat și modificări la nivelul creierului.

Procesul de îmbătrânire duce la o erodare treptată a straturilor exterioare ale creierului, un proces care se accelerează foarte mult sub acţiunea tutunului.

Zonele afectate sunt situate în regiunea anterioară cortexului cerebral care este responsabil pentru memorie, atenţie şi concentrare.

Aceste constatări, care se bazează pe scanarea creierelor a 500 de persoane cu vârsta medie de 75 de ani, ar putea confirma teoria că fumatul stimulează procesele degenerative la nivelul creierului.

Astfel, creierul fumătorilor a fost mult „mai subţire” decât creierul nefumătorilor, dar, de asemenea, decât cel al persoanelor care s-au lăsat de fumat. Rezultatele studiului, publicat în revista „Molecular Psychiatry Journal”, sugerează, totodată, că renunțarea la fumat are efecte pozitive imediate asupra creierului.

Procesul de vindecare a ţesutului creierului este vizibil doar în câteva săptămâni după renunţarea la fumat, menţionează doctorii.

Ei reamintesc că acest obicei prost crește riscurile de demență, dar subliniază că procesul poate fi ușor inversat – este suficient să se renunţe la tutun.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate