Condiment medicament – Turmenicul
Turmenicul este un condiment medicament folosit în bucătăriile continetului asiatic. Cu proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticancerigene, turmenicul ne poate ajuta în lupta cu boli ca diabetul, alergiile, artrita, boli de inimă şi multe alte boli cronice. Prin calitățile lui deosebite este cel mai îndreptăţit să fie inclus în categoria “superalimentelor”, adică a alimentelor cu reale beneficii pentru sănătatea noastră.
Articol editat de , 10 octombrie 2015, 06:00
Turmenicul este o mică plantă originară din India şi a cărei rădăcină e formată din mai mulţi rizomi. Proprietăţile lui benefice pentru sănătate au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În India se folosea ca ajutor împotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, a problemelor musculare sau în artrită, iar în China a fost folosit ca şi analgezic împotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor în piept.
Principalul component al turmericului este curcumina. Ea a atras atenţia cercetătorilor prin proprietăţile sale curative deosebite, prin acţiunea sa ca antiinflamator şi antioxidant. În afară de curcumina, turmericul mai conţine niveluri mari de fier şi mangan dar şi mici niveluri de vitamina B6 şi potasiu, vitamine şi minerale atât de necesare pentru sănătatea noastră.
Ca şi antioxidant, curcumina este capabilă să neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp şi creează mari daune celulelor sănătoase şi membranei celulelor. Acest lucru o face să fie de ajutor în boli precum artrita. S-a constatat de asemenea că turmericul îmbunătăţeşte activitatea ficatului. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular.
Turmericul poate fi găsit sub formă de condiment la magazinele naturiste. Se poate folosi la diferite mâncăruri, la condimentarea murăturilor, ca şi dressing pentru diferite salate .
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.