Sărbători cu gust și echilibru
Nu trebuie să renunțăm la gust sau la tradiție pentru a mânca mai sănătos.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 decembrie 2025, 00:00
Cu toții știm că sărbătorile aduc cu ele mese bogate, rețete tradiționale și preparate pe care le așteptăm tot anul. Totuși, multe dintre aceste mâncăruri pot deveni grele pentru organism dacă sunt consumate în exces sau preparate fără alternative mai echilibrate.
Vestea bună este că nu trebuie să renunțăm la gust sau la tradiție pentru a mânca mai sănătos.

Radio Cluj
Dieteticianul nutriționist, Karola Szilagyi, spune că atunci când sunt alese și gătite corect, multe dintre rețetele tradiționale pot aduce nutrienți valoroși, energie și sațietate, contribuind la buna funcționare a organismului:
R.T: Preparatele de sărbători sunt mai mult decât simple mâncăruri festive. Ele pot avea un rol important în felul în care ne simțim în această perioadă. Atunci când produsele sunt alese și gătite corect, multe dintre rețetele tradiționale pot aduce nutrienți valoroși, energie și sațietate, contribuind la buna funcționare organismului. Cum pot aceste preparate să susțină sănătatea fără a pierde din gust sau din farmecul tradiției?
Karola Szilaghi: Noi dieteticienii tot timpul avem trucuri simple.
R.T: Sunteți magicieni!
Karola Szilaghi: Pentru a îmbunătăți sau, mai bine spus, pentru a însănătoși un preparat, dacă vorbim de un fel principal, putem alege friptură de porc, curcan sau pui, preparată la cuptor, fără adauz de ulei sau chiar pește.
Garniturile pot fi carbohidrați complecși, orez brun, hrișcă, bulgur, paste integrale sau chiar și niște cartofi sau cartofi dulci preparați la cuptor și, bineînțeles, lângă acestea să avem legume la cuptor sau salate proaspete sau chiar murături.
Chiar și sarmalele tradiționale pot fi mai ușoare.
În loc de orez alb, putem folosi bulgur, hrișcă, spelta sau orez brun, iar carnea, dacă o mcinăm acasă, poate avea mai puține grăsimi.
R.T: Ce înlocuitori sănătoși putem folosi în rețetele noastre pentru zahăr, făină, grăsimi?
Karola Szilaghi: Din fericire, avem o gamă variată de alimente pe care le putem folosi ca înlocuitori perfecți ai clasicelor alimente: făină, ulei, zahăr. În loc de zahăr, putem folosi îndulcitori naturali, cum ar fi ștevia sau eritriton sau fructe uscate sau fructe pasate, care dau dulceață naturală.
Dacă e vorba de făină, putem opta pentru variante integrale, cum ar fi făină integrală, hrișcă, spelta sau fulgi de ovăz care adaugă fibre și sațietate.
În loc de grăsimi, o parte din unt sau ulei poate fi înlocuită cu iaurt sau piure de fructe sau chiar și avocado.
R.T: Pentru că tot spuneam că dieteticienii sunt magicieni, ce trucuri recomanzi pentru a evita excesele fără a ne simți vinovați că am mâncat astăzi prea mult.
Karola Szilaghi: Un truc simplu pentru a evita excesele este să urmăm modelul unei farfurii sănătoase: jumătate de farfurie legume și sau fructe, un sfert proteine, un sfert carbohidrați și o cantitate mică de grăsim sănătoase.
Este util să punem prima dată legumele pe farfurie, ca să fim siguri că nu lipsesc, apoi proteinele și la final carbohidrații.
Dacă știm că vom mânca desert, putem ajusta porția de carbohidrați sau să facem o plimbare după masă, astfel încât să ne bucurăm de dulciuri fără vinovăție și fără excese.
Și să nu uităm un lucru important: o farfurie este tot o farfurie!
Dacă în mod obișnuit mâncam o farfurie de mâncare la o masă, trebuie să ținem minte că stomacul nostru nu se mărește doar pentru sărbători. De aceea, e bine să încercăm să respectăm aproximativ aceeași cantitate și să nu suprasolicităm organismul doar pentru că sunt preparate speciale pe masă.
Și nu în ultimul rând, să nu uităm de hidratare, pentru că de foarte multe ori confundăm senzația de sete cu cea de foame.
Și aici mă refer în primul rând la apă. De sete nu bem sucuri, nu bem cocktailuri, bere, carbogazoase, ci apă.
R.T: Cum gestionăm mesele bogate de Crăciun dacă ne încadrăm în categoria persoanelor care au intoleranțe alimentare sau suferim de diabet sau dislipidemii?
Karola Szilaghi: În primul rând, recomandarea mea este să ascultăm de sfatul medicului. Fiecare în parte își cunoaște lista de recomandări gastronomice de care nici în perioada aceasta nu ar trebui să uite. Fiecare rețetă se poate reinterpreta conform nevoilor speciale. Iar dacă cineva simte că este depășit, poate cere sfatul unui dietetician.
R.T: Dacă ar fi să ne lași un singur sfat pentru sărbători, care ar fi acela?
Karola Szilaghi: Să ne bucurăm de bunătățile oferite de sărbători, doar să avem în vedere să mâncăm cu măsură. Putem să gustăm din toate pentru a ne satisface poftele, dar să știm când să ne oprim. Atât pentru evitarea problemelor digestive, cât și a excesului ponderal. Nu intră zilele în sac, nu trebuie să mâncăm totul deodată.
Să aveți parte de sărbători fericite și sănătate!
Rodica Tulbure
Foto: Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.