Sfecla elvețiană, ingredient tradițional mediteranean
O legumă colorată, plină de vitamine și minerale.
Articol editat de cristina.rusu, 8 decembrie 2025, 12:00
Sfecla elveţiană, cunoscută şi sub denumirea de mangold, este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, cu multiple beneficii pentru sănătate.
Frunzele şi tulpinile sale pot fi verzi, roşii, galbene sau chiar violet, în funcţie de soi, oferind preparatelor un aspect foarte apetisant.
Este foarte populară în zona mediteraneană, unde este folosit de secole, fiind tradiţional în bucătăria italiană, grecească şi elveţiană.
În trecut, mangoldul era atât de apreciat, încât vechii greci şi romani îl considerau plantă medicinală, folosită pentru purificarea sângelui şi întărirea organismului după iarnă.
Astăzi, ştiinţa confirmă aceste beneficii – 100 g de frunze conţin mai multă vitamina K decât necesarul zilnic al unei persoane. Mangoldul preferă climatul mai răcoros, astfel că sezonul său se întinde din primăvară până la sfârşitul toamnei. Poate fi cultivat uşor în grădină sau chiar în ghiveci pe balcon.
Originea sa este zona mediteraneană, dar în prezent, este cultivat peste tot în lume – din Italia şi Franţa până în Noua Zeelandă. Beneficii pentru sănătate: mangoldul este sărac în calorii, dar bogat în vitamine şi minerale.
Printre principalele sale avantaje: ajută la formarea globulelor roşii datorită conţinutului ridicat de fier şi acid folic; reglează tensiunea arterială – este bogat în potasiu şi magneziu, care susţin funcţia cardiacă; întăreşte oasele prin combinaţia de vitamina K, calciu şi magneziu; menţine o vedere bună – conţine betacaroten şi luteină, care protejează ochii; are putere antioxidantă – vitaminele A, C şi E, împreună cu flavonoidele, combat stresul oxidativ şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.