Vitamina C este vitamina inimii
Discuţiile privind rolul benefic sau nociv al vitaminei C la persoanele cu boli cardiovasculare se desfăşoară de mult timp.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2025, 12:00
Cele mai recente cercetări, publicate în „Journal of the American College of Cardiology”, arată că această vitamină reduce riscul de accident vascular cerebral.
Cercetătorii de la Harvard School of Public Health consideră că femeile care consumă zilnic peste 360 de mg de vitamina C au un risc cu aproximativ 30% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. Autorul studiului, prof. Stavroula Osganian, afirmă că includerea suplimentelor cu vitamina C în dieta zilnică, alături de un stil de viaţă sănătos şi tratamentele necesare, contribuie eficient la prevenirea bolilor coronariene.
Potrivit expertului, persoanele cu vârste între 30 şi 35 de ani, care îşi asigură un aport constant de vitamina C prin alimentaţie, sunt mult mai puţin predispuse la afecţiuni ale inimii.
Studiul mai arată că riscul de astfel de boli scade cu peste 27% în cazul utilizării suplimentelor cu vitamina C, faţă de simpla creştere a alimentelor bogate în acest nutrient. Totuşi, nu trebuie depăşită doza zilnică recomandată de 500 mg, deoarece excesul poate provoca reacţii alergice.
Oamenii de ştiinţă americani amintesc că vitamina C ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, doar dacă se renunţă la consumul excesiv de alcool, cafea şi ţigări.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.