Ascultă Radio România Cluj Live

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Echipajul stației spațiale chineze a preparat primele mese proaspete pe orbită.

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Foto: X/ Wu Lei/ Radio România

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2025, 13:45

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu ajutorul unui cuptor cu aer cald livrat de capsula misiunii Shenzhou-21.

 

În imagini video transmise de pe staţia spaţială, Wu Fei, membru al echipajului misiunii Shenzhou-21 şi inginer spaţial, poate fi văzut în timp ce scoate aripioare de pui marinate dintr-un pachet, le aşază pe un suport pentru frigărui şi le introduce în cuptor. După aproximativ 28 de minute, aripioarele de pui în stil New Orleans preparate în spaţiu erau gata.

Wang Jie, membru al echipajului misiunii Shenzhou-20 şi Wu Fei, ambii originari din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei – renumită pentru carnea de vită şi de oaie de înaltă calitate – au preparat, de asemenea, fripturi cu piper negru.

Capsula spaţială Shenzhou-21 a fost lansată vineri seara, 31 octombrie, iar cei trei membri ai echipajului său au intrat în staţia spaţială câteva ore mai târziu. Ei au petrecut câteva zile locuind şi lucrând alături de echipajul misiunii Shenzhou-20, care urmează să revină pe Pământ la data de 5 noiembrie.

Cuptorul spaţial a fost îmbunătăţit considerabil în comparaţie cu un cuptor folosit pe Pământ.

Potrivit lui Liu Weibo de la Centrul de Cercetare şi Instruire a Astronauţilor din China, îmbunătăţirile includ tehnologii pentru controlul precis al temperaturii, colectarea reziduurilor, cataliza la temperaturi ridicate şi filtrarea multistrat, permiţând coacerea fără fum pe orbita terestră, respectând în acelaşi timp standardele staţiei spaţiale privind emisiile de fum.

De asemenea, cuptorul şi sistemul său de purificare au fost supuse unor teste riguroase pentru a respecta condiţiile de acces pe staţia spaţială şi pentru a funcţiona până la 500 de cicluri.

Folosirea cuptorului pentru prepararea alimentelor reprezintă cea mai recentă evoluţie în sistemul de susţinere a vieţii la bordul staţiei spaţiale chineze. Potrivit centrului, misiunea Shenzhou-21 a extins varietatea alimentelor la peste 190 de produse şi a prelungit ciclul meniului la 10 zile, permiţând astronauţilor să gătească şi să coacă ingrediente precum legume proaspete, nuci, prăjituri şi carne în timp ce se află pe orbită.

Liu Weibo a declarat că, după câteva luni petrecute în spaţiul relativ restrâns al staţiei, posibilitatea de a se bucura de aripioare de pui şi de fripturi aromate sau de alune şi de pâine proaspăt coapte îi face fericiți pe astronauți.

De la momentul la care programul spaţial cu echipaj uman al Chinei a intrat în faza de aplicare şi dezvoltare pe staţia spaţială, cercetătorii de la sol au îmbunătăţit în mod continuu varietatea, textura, aroma, aspectul şi valoarea nutriţională a alimentelor spaţiale prin inovare tehnologică.

În plus, s-au înregistrat noi progrese în grădina de legume de pe staţia spaţială. De la misiunea Shenzhou-16, centrul a efectuat cercetări şi verificări privind cultivarea substratului vegetal pe orbită.

Prin folosirea unui substrat regenerativ, a îngrăşământului cu eliberare controlată pe termen lung şi a tehnologiei de conducere a apei prin micropori, grădina a realizat o alimentare eficientă cu apă şi nutrienţi în condiţii de microgravitaţie.

Până în prezent, au fost cultivate 10 loturi de plante din şapte specii, inclusiv salată, roşii cherry şi cartofi dulci, oferind astronauţilor 4,5 kilograme de alimente proaspete. Dintre acestea, salata şi roşiile cherry au atins un ciclu complet de cultivare.

„Am pregătit festinuri pentru astronauţi cu ocazia sărbătorilor tradiţionale chinezeşti, cum ar fi Festivalul Primăverii, şi există chiar şi pachete cadou care pot fi deschise numai în ziua sărbătorii”, a declarat Zang Peng din cadrul centrului de cercetare.

 

Radio România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Studiu: Vizitarea galeriilor de artă reduce stresul și stimulează imunitatea
Diverse duminică, 16 noiembrie 2025, 00:00

Studiu: Vizitarea galeriilor de artă reduce stresul și stimulează imunitatea

Admirarea operelor originale în galerii de artă poate oferi o ameliorare imediată a stresul, este concluzia unui studiu, informează DPA.  ...

Studiu: Vizitarea galeriilor de artă reduce stresul și stimulează imunitatea
Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 12:00

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică

Toamna, este indicat să ne concentrăm pe fructe şi legume de sezon, care sunt sănătoase şi pot fi folosite în preparate gustoase.  ...

Alimente de toamnă pentru o inimă puternică
„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Diverse sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 00:00

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii

Mai puțin eros, mai mult concept. Senzualitatea exprimată în Calendarul Pirelli – primul (și poate ultimul) dintre marile calendare artistice...

„Elements” transformă corpul feminin într-un concept artistic al naturii
Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 12:00

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani

Un studiu recent al Universităţii din Helsinki arată că educaţia continuă să aibă un efect benefic asupra sănătăţii creierului, chiar şi...

Educația continuă protejează memoria și creierul chiar și după 90 de ani
Diverse vineri, 14 noiembrie 2025, 00:00

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație

”Mellon Blue”, un diamant albastru intens de 9,51 carate montat pe un inel, a fost vândut la Geneva pentru peste 25 de milioane de...

Celebrul diamant „Mellon Blue”, vândut din nou la licitație
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 12:00

Beneficiile frigului pentru corp și minte

Dincolo de ceaiul cald şi hainele groase, frigul aduce beneficii pentru imunitate, piele sănătoasă şi mai puţine alergii, susţin experţii....

Beneficiile frigului pentru corp și minte
Diverse joi, 13 noiembrie 2025, 00:00

Meghan Markle revine pe marele ecran

Meghan Markle se pregătește să revină la cinema, cu un mic rol într-un film aflat în prezent în producție la Los Angeles, în California, au...

Meghan Markle revine pe marele ecran
Diverse miercuri, 12 noiembrie 2025, 12:00

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm

Probioticele – „bacteriile bune” din sistemul digestiv – sunt promovate ca soluţie pentru orice, de la combaterea balonării...

Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm