Ascultă Radio România Cluj Live

Smochine dulci dar pline de beneficii

Bogate în fibre, antioxidanți și minerale, sprijină inima, oasele și imunitatea.

Smochine dulci dar pline de beneficii
Foto: Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2025, 12:00

Smochinele nu sunt doar un fruct gustos de sfârşit de vară, ci şi o adevărată comoară pentru sănătate.

 

Bogate în vitamine, minerale şi fibre, ele fac parte din bucătăria tradiţională de secole şi redevin populare ca parte a unei alimentaţii echilibrate.

Smochinele, mai ales cele uscate, sunt o sursă excelentă de fibre solubile şi insolubile, care sprijină digestia, ameliorează constipaţia şi oferă saţietate, fiind utile şi în dietele de slăbire.

Ele conţin antioxidanţi puternici, inclusiv polifenoli, care combat radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea şi reducând riscul de boli cronice precum afecţiuni cardiace şi anumite tipuri de cancer.

Datorită potasiului, smochinele ajută la reglarea tensiunii arteriale, iar fibrele contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL), susţinând sănătatea inimii. Sunt o bună sursă de calciu, magneziu şi fosfor, minerale esenţiale pentru oase, utile în prevenirea osteoporozei, în special la vârstnici.

Vitaminele A, C şi din grupa B întăresc imunitatea şi starea generală, având şi efect antiinflamator, ceea ce le face potrivite pentru perioadele de tranziţie între sezoane.

Totuşi, consumul trebuie să fie moderat, în special al smochinelor uscate, care au mult zahăr.

Smochinele se pot consuma proaspete sau uscate, în salate, deserturi, feluri principale, alături de brânzeturi, nuci şi miere, aşa cum sunt apreciate în bucătăria mediteraneană.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026
Diverse joi, 6 noiembrie 2025, 00:00

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026

Toamna readuce dorinţa de confort, căldură şi stil, iar puloverele devin din nou vedetele sezonului rece.   După lunile de vară pline de...

Puloverele vedetă ale iernii 2025-2026
Vitamina D, „soarele” din corpul tău
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 12:00

Vitamina D, „soarele” din corpul tău

Vitamina D, numită şi „vitamina soarelui”, este esenţială pentru sănătatea oaselor, imunitate, funcţia musculară şi starea...

Vitamina D, „soarele” din corpul tău
A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 10:51

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume

Actorul britanic Jonathan Bailey a fost desemnat cel mai sexy bărbat din lume în 2025, potrivit unui clasament întocmit de revista People....

A fost desemnat cel mai atrăgător bărbat din lume
Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă