Ascultă Radio România Cluj Live

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 ianuarie 2025, 12:00

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este benefic sănătății.

 

1. Scăderea riscului bolilor cardiace

Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Suzhou arată că, în comparație cu cei care nu consumă cafea sau ceai, riscul bolilor cardiometabolice este cu 48,1% mai scăzut la persoanele care consumă zilnic trei pahare de cafea (un pahar de aproximativ 250 ml.) și cu 39,7% mai mic la persoanele care beau zilnic cinci pahare de ceai.

2. Scăderea riscului de demență senilă

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Ningxia au descoperit că pericolul de îmbolnăvire de demență senilă al pacienților cu hipertensiune arterială care beau mereu cafea sau ceai este mai mic decât la pacienții care nu consumă cele două băuturi. Posibilitatea apariției demenței senile este mai mică la pacienții cu hipertensiune arterială care beau zilnic 0,5-1 pahar de cafea sau 4-5 pahare de ceai.

3. Menținerea sănătății ochilor

Cercetătorii de la Universitatea Zhongshan arată că 2-3 pahare de cafea băute zilnic au legătură cu creșterea cu 16% a grosimii stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL), iar consumul zilnic de peste patru pahare de ceai contribuie la creșterea cu 15% a acestuia. Prin urmare, consumul adecvat de cafea și ceai este benefic sănătății retinei.

4. Menținerea sănătății renale

Consumul în cantități adecvate de cafea poate reduce pericolul leziunilor renale acute. De asemenea, consumul de ceai contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire a litiazelor renale.

5. Scăderea riscului de cancer

Cafeaua ajută la diminuarea riscului recidivei cancerului de rect și decesului din diverse motive. Consumul de ceai este benefic scăderii pericolului de cancer, în special a cancerului bucal.

6. Scăderea pericolului de moarte

În comparație cu persoanele care nu consumă cafea sau ceai, pericolul de deces din toate cauzele pentru persoanele care consumă zilnic 1-2 pahare de cafea sau 2-4 pahare de ceai este cu 22% mai mic, riscul bolilor cerebrovasculare cu 24%, iar cel al bolilor respiratorii cu 31%.

Cum să consumăm în mod corect cafea și ceai

Cantitatea cafelei și ceaiului consumat trebuie moderată. Cantitatea de cafeină absorbită zilnic trebuie controlată la 210-400 miligrame, adică 1-3 pahare de cafea pe zi și în total 12 grame ceai infuzate de 3-4 ori.

Rezultatul cercetărilor arată că este mai bine să se consume cafea și ceai între orele 8:00 și 12:00. În acest interval consumul de cafea sau ceai are legătură cu scăderea ratei de deces din toate motivele, din boli cardiovasculare și diabet.

Pe de altă parte, cafeina poate fi metabolizată după 8-10 ore, de aceea este bine să evitați consumul de cafea seara, pentru ca somnul să nu fie afectat. De asemenea, este mai bine să nu adăugați zahăr în cafea și ceai, evitând ceaiul cu lapte sau cu fructe, dar și cafeaua cu mult zahăr și sirop. Consumul excesiv de zahăr va duce la obezitate și creșterea riscului diferitelor boli cronice. (www.cri.cn)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce se cristalizează mierea?
Diverse luni, 17 martie 2025, 00:00

De ce se cristalizează mierea?

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o...

De ce se cristalizează mierea?
Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Diverse duminică, 16 martie 2025, 12:00

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!

Cojile de avocado sunt adesea considerate deșeuri și aruncate la gunoi, însă ele ascund multiple întrebuințări valoroase care pot fi integrate...

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Alimente care suprimă senzaţia de foame
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 12:00

Alimente care suprimă senzaţia de foame

Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire.   În timp ce unii recurg...

Alimente care suprimă senzaţia de foame
Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 06:00

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan

Carl Sagan (1934-1996) a fost un cunoscut astronom şi astrofizician, care a adus o mare contribuţie la promovarea ştiinţei în rândul publicului...

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse vineri, 14 martie 2025, 12:00

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!

Unele alimente pot provoca o noapte agitată, afectând astfel starea generală. Un somn odihnitor reîncarcă atât mintea, cât şi corpul şi este...

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!
Diverse vineri, 14 martie 2025, 06:00

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă

Vi se pare că muzica nu mai e cum era în anii ’80? S-ar putea să aveţi dreptate, cel puţin în privinţa versurilor. Un studiu arată că...

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă
Diverse joi, 13 martie 2025, 12:00

Măceşele combat oboseala de primăvară

Datorită conţinutului lor bogat de vitamina C, măceşele îmbunătăţesc procesele de oxido-reducere din celule, întăresc capilarele şi au...

Măceşele combat oboseala de primăvară
Diverse joi, 13 martie 2025, 00:00

Ce vechime are planta de cacao?

Planta de cacao, Theobroma cacao, este mult mai veche decât s-a crezut până acum: planta, care se numără acum printre cele mai utilizate pentru...

Ce vechime are planta de cacao?