Ascultă Radio România Cluj Live

Cum a apărut mişcarea legionară în România şi cum a rămas în istorie

"O mişcare care a început cu crucea şi a terminat cu crucile"...

Cum a apărut mişcarea legionară în România şi cum a rămas în istorie
Foto: Corneliu_Zelea_Codreanu/Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 noiembrie 2024, 13:01 / actualizat: 27 noiembrie 2024, 15:48

O mişcare care a început cu crucea şi a terminat cu crucile. O mişcare antisemită, care avea 4 componente de bază: naţionalismul integraţionist, religia, caracterul de masă populist şi nu în ultimul rând caracterul violent al membrilor săi.

 

În pragul alegerilor parlamentare din 1933 s-au pregătit de alegerile din ţară cu un program atât de violent – fascist, antisemit şi antioccidental -, încât liberalul I.Gh.Duca, însărcinat de rege să organizeze alegerile, a crezut de cuviinţă să le interzică participarea.

Prim ministrul a fost asasinat în gara din Sinaia şi nu a fost singurul, i-au urmat Armand Călinescu şi Nicolae Iorga.

Cum a apărut mişcarea legionară în România, cum s-a manifestat şi cum a rămas în istorie ne spune profesorul Virgiliu Ţârău de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB:

E o structură foarte plurală şi regională, care se naşte în mai multe etape, într-un proces de construcţie a unui naţionalism populist, poporanist, semănătorist, tradiţionalist, organicist şi ia diverse forme pe măsură ce se produce radicalizarea.

Această radicalizare capătă forme instituţionalizate în România după 1918, în contextul reaşezării instituţiilor sau a aşezării lor. Prima formă de manifestare a acestui naţionalism o găsim în formule partinice, aşa cum este cea a partidului antisemit a lui A.C. Cuza de la Iaşi, Liga Apărării Naţional-Creştine, sau în mişcarea studenţească pentru Numerus Clausus, pentru delimitarea numărului de studenţi evrei care studiază în universităţile româneşti la începutul anilor ’20.

4 componente

Există 4 componente pe care trebuie să le comentăm în raport de ceea ce a fost şi este mişcarea legionară din punct de vedere ideologic. Componenta cheie este cea a naţionalismului integraţionist, a naţionalismului ca principală identitate politică; adică naţiunea mai presus de orice.

A doua componentă este cea de natură religioasă şi asta face oarecum distinct legionarismul românesc sau fascismul românesc de alte forme de fascism, pentru că este o componentă extrem de profund legată de tradiţiile religioase şi de forme extrem de populare ale religiei, care nu erau totdeauna canonice sau dogmatice în raport cu epoca şi care din punctul acesta de vedere animă atât o generaţie cât şi să zicem o anumită formă periferică de trăire religioasă.

A treia componentă este caracterul de masă al mişcării. E un caracter populist, care trece de instituţii: ei nu doresc să construiască pe vechile instituţii, ei doresc să dărâme instituţiile şi să recreeze societatea pe alte baze, în care poporul, identitatea, categoriile să fie topite într-o altă dimensiune.

Nu în ultimă măsură este această moştenire de natură violentă a comportamentului membrilor săi, care a făcut mereu ca mişcarea aceasta să fie văzută deopotrivă ca un curent politic extremist şi ca o organizaţie de tipul acesta, pentru că violenţa se manifesta atât în raport cu publicul, cât şi cu anumite ţinte din societatea românească, care erau identificate ca fiind adversare mişcării.

 A început cu crucea şi a terminat cu crucile

E un grad de violenţă care cândva a fost descris de un profesor de-al meu ca fiind „o mişcare care a început cu crucea şi a terminat cu crucile”; aceasta ne spune o poveste despre o societate permisivă, în care statul de drept nu reuşea să conţină. Şi de fapt asta a fost una dintre cheile dezvoltării mişcării legionare şi a mişcării comuniste în perioada interbelică: aceea că sistemul juridic nu a reuşit să fie eficient în raport cu acest lucru, deşi instrumentele legale existau.

Dacia nouă

Generaţia 22 a publicat la Cluj un ziar care se numea Dacia nouă, iar în primele numere a fost foiletonată varianta franceză a Protocoalelor înţelepţilor Sionului; tot patrimoniul conspiraţionist legat de felul în care evreii manipulează istoria umanităţii sunt acolo. Această componentă antisemită este prezentă de foarte multă vreme în identitatea legionarismului. Problema este nu dacă au fost antisemiţi, ci în ce fel s-a manifestat acest antisemitism, pentru că pe măsură ce s-au radicalizat, lucrurile au devenit tot mai grave.

Manipularea memoriei

Mişcarea legionară a început să fie recuperată ştiinţific şi în istoriografia română şi în cea internaţională cândva din anii ’70, iar după 1990 s-a pluralizat câmpul acesta de cunoaştere; doar că această pluralizare a însemnat şi o oarecare formă de recuperare a memoriei pe o cale în care se produce chiar o exonerare, în care suferinţa dintr-o anumită epocă acoperă faptele dintr-o altă epocă.

Este o formă de manipulare a memoriei.

(Virgiliu Ţârău, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB)

 

 

 

Alina Vigoniuc / Andrea Nagy

Foto: Wikipedia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Condiţii excelente pentru orele de sport la un liceu din Baia Mare
Educaţie miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:13

Condiţii excelente pentru orele de sport la un liceu din Baia Mare

Lucrările de reabilitare a sălii de sport din cadrul Liceului cu Program Sportiv, singurul de acest gen din municipiul Baia Mare, au fost...

Condiţii excelente pentru orele de sport la un liceu din Baia Mare
Incident șocant la un liceu!
Educaţie miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:23

Incident șocant la un liceu!

Un incident grav a avut loc, marți, 19 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.   O elevă de clasa a IX-a, de 15 ani, a...

Incident șocant la un liceu!
Peste 10.000 de absolvenți s-au înscris la rezidențiat
Educaţie duminică, 17 noiembrie 2024, 11:39

Peste 10.000 de absolvenți s-au înscris la rezidențiat

Peste 10.000 de absolvenţi de medicină din toată ţara s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat.   Acesta se desfăşoară în...

Peste 10.000 de absolvenți s-au înscris la rezidențiat
10 școli din județul Cluj au primit cărți
Educaţie vineri, 15 noiembrie 2024, 13:53

10 școli din județul Cluj au primit cărți

600 de cărți au fost donate către 10 școli din satele județului Cluj, prin proiectul ”Plantăm ”Book”-urie la sat”, al Asociației...

10 școli din județul Cluj au primit cărți
Educaţie vineri, 15 noiembrie 2024, 13:50

Ghidușel – locul în care descoperi lumea copilăriei

În momentul în care în familie apare un copil, cu siguranță majoritatea părinților se întreabă: „cum am putea să fim părinți buni...

Ghidușel – locul în care descoperi lumea copilăriei
Educaţie miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:18

Aceștia sunt bursierii Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”

Au fost stabiliți bursierii Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” din anul şcolar şi universitar 2024-2025.   Pentru cele 34 de burse...

Aceștia sunt bursierii Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”
Educaţie miercuri, 13 noiembrie 2024, 08:19

S-au finalizat lucrările la căminul studențesc CP2

Primăria Oradea a anunțat finalizarea lucrărilor la căminul studențesc CP2, o nouă investiție destinată studenților Universității din...

S-au finalizat lucrările la căminul studențesc CP2
Educaţie vineri, 8 noiembrie 2024, 12:30

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, neconstituţională

Legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanță doar elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat a fost...

Legea care prevede burse de performanţă doar pentru elevii din şcolile de stat, neconstituţională