Premieră la Oradea: Studenții mediciniști militari au depus jurământul | FOTO
Evenimentul s-a desfășurat în Piața Unirii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 octombrie 2024, 18:00
Oradea a fost gazda unui moment cu totul special, joi, 24 octombrie, când zece studenți de la Institutul Medico-Militar București, care urmează studiile la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, au depus jurământul militar.
Evenimentul s-a desfășurat în Piața Unirii, sub privirile emoționate ale rudelor și prietenilor celor zece tineri, dar și a numeroaselor oficialități și militari prezenți.
„Nu este accesibilă oricui”
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care inițial fusese anunțat la eveniment, nu a mai putut participa, dar mesajul său a fost citit de secretarul de stat Eduard Bachide. În discursul său, Bachide a subliniat importanța formării medicilor militari, menționând că aproape 600 de studenți urmează acest program în cadrul facultăților de medicină din București, Târgu Mureș și, de acum, Oradea.
Vă pregătiți pentru o carieră care nu este accesibilă oricui, le-a transmis secretarul de stat tinerilor studenți.
Ceremonia a inclus și o slujbă religioasă, susținută de preotul militar Mircea Ioniță, din cadrul Statului Major al Apărării. Emoționați, cei 10 tineri, băieți și fete, au rostit jurământul:
„Eu, student, jur credință patriei mele, România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții, jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, urmat de rugăciunea „Tatăl nostru”.
Comandantul Institutului Medico-Militar, colonelul Mihail Silviu Tudosia, a evidențiat că secția de medicină militară din Oradea face parte dintr-o strategie mai amplă de extindere a pregătirii medicilor militari în România. El a menționat că, din anul universitar 2025-2026, programul va fi extins și în Cluj și Timișoara.
În momentul de față avem secții în București, Târgu Mureș, Oradea. Începând cu anul universitar 2025-2026 vom avea și la Cluj, și la Timișoara. În total, sunt peste 600 de studenți mediciniști în cele trei centre universitare: București, Târgu Mureș și Oradea. Avem subofițeri sanitari pe filieră directă, deci asistenți medicali cu studii superioare, la secția de la Târgu Mureș. Vom vedea ce va decide Ministerul Apărării Naționale în funcție de nevoile de pregătire, a declarat șeful Institutului Medico-Militar, Mihail Silviu Tudosia.
Această deschidere a secției de medicină militară presupune să pregătească medici militari în universități acreditate din țară.
Institutul formează medici militari pe filieră directă în parteneriat cu universitățile acreditate. Ei studiază Medicină Generală, Stomatologie și Farmacie etc. La București avem și Medicină Generală, și Farmacie, și Stomatologie. În momentul de față, la Oradea, avem doar Medicină Generală, însă pe viitor, în funcție de nevoile Ministerului Apărării Naționale, poate că lucrurile se vor diversifica, a mai spus Mihail Silviu Tudosia, comandantul Institutului Medico-Militar.
Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Diana Cârciu, reprezentanta celor 10 studenți, care a împărtășit emoțiile colegilor ei la începutul acestui nou drum.
Florian Bodog, decanul Facultății de Medicină și Farmacie, a numit secția de medicină militară „perla coroanei” pentru Universitatea din Oradea.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare format din militarii Centrului 54 Comunicații și Tehnologia Informației Oradea, alături de studenții mediciniști, în aplauzele celor aproximativ 300 de persoane prezente.
Astfel, pentru cei zece studenți militari, această zi a marcat începutul oficial al unui drum presărat cu provocări, dar și cu promisiunea unei cariere deosebite, atât în domeniul medical, cât și în slujba țării.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.