Ascultă Radio România Cluj Live

A început campania de vaccinare antigripală

Ce vaccinuri se recomandă, unde pot fi ele achiziționate și pentru cine sunt subvenționate

A început campania de vaccinare antigripală
Foto: Foto: Arek Socha/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 26 septembrie 2024, 12:54

Vaccinarea pentru gripa sezonieră este recomandată de medici, în special pe durata sezonului rece. Anul acesta a început în 15 septembrie și, conform specialiștilor, este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și complicațiilor boli.

 

În prezent, în Județul Cluj numărul cazurilor de COVID este foarte mare, iar riscurile de complicații, la anumite categorii de pacienți este și el ridicat.

Cu toate acestea, populația este reticentă la vaccin, mai ales după capaniile internaționale de vaccinare COVID, atrage atenția medicul de familie Ioan Mureșan.

În primul rând, avem destul de multe cazuri, comparativ cu luna precedentă, de COVID care se manifestă sub formă de dureri musculare, dureri de cap, stare generală modificată.

Se face test acasă, de către cei care se pricep dacă nu se face la cabinet sau la unitățile de gardă se pune diagnosticul, se administrează tratament, iar pentru cazurile mai serioase se prezintă la Clinica de Boli Infecțioase.

Cazuri de gripă încă nu au apărut, dar se știe că din momentul vaccinării durează o perioadă de șapte-10 zile până apare titru optim de anticorpi, iar după cum vedeți, în aceste zile suntem sub influența ploilor, a vremii reci, a variațiilor de temperatură.

Sunt zile în care avem 20-30 de grade iar după 2-3 zile scade temperatura la 5-10 grade. Nu toată lumea suportă aceste variații de temperatură și de ceea e bine să ne luăm măsurile de prevenție.

În ceea ce privește prevenția pentru gripă, în acest an, față de anii precedenți, ne-am mobilizat mai bine, atât noi, medicii de familie, cât și autoritățile și farmaciile. 

Respectiv, începând cu aceste zile am demarat campania de vaccinare împotriva gripei.

În această categorie intră copiii de la 6 luni până la 19 ani, adulții de la vârsta de 19 ani la 45 de ani doar dacă au anumite boli cronice sau sunt din categoria personalului medical.

De la 45 la 65 de ani intră la compensare 50% iar de la 65 de ani în sus intră la gratuitate.

Pacienții se prezintă la cabinetul medicului de familie, vor primi rețetă gratuită sau compensată, în funcție de criteriile de mai sus, se prezintă la oricare farmacie, ridică vaccinul, îl transportă într-o geantă cu un patron de gheață sau cu alt material care respectă lanțul frigului și se prezintă din nou la medicul de familie, unde este administrat acest vaccin gratis.

Față de anii precedenți, când primeam vaccinul de la Direcția de Sănătate Publică, este mult mai bine, pentru că atunci îl primeam în tranșă, în procente.

Primeam lunar, începând cu luna octombrie, noiembrie, decembrie, chiar și în ianuarie, iar proporția de pacienți vaccinați era mult mai redusă. De aceea ne bucurăm că în acest an am demarat mai repede.

Cu toate că vaccinul este gratuit sau compensat, încă avem oameni reticenți la vaccinul gripal.

Mai sunt încă foarte mulți pacienți care confundă răceala obișnuită, guturaiul sau alte cazuri, știu eu, de bronșite, sinuzite, otite și alte infecții cu gripa.

Noi nu ne vaccinăm, că și așa ne răcim sau nu ne răcim.

Deci răceala simplă este un lucru care poate să apară la orice pacient, inclusiv la cei vaccinați în schimb, gripa este o boală cu simptome mult mai alarmante decât răcelile obișnuite, respectiv cu febră ridicată 39-40, durere de cap intensă, dureri musculare, stare generală modificată, astenie, adinamie și mai mult de atât medicamentele pentru gripă nu sunt pe lista de compensare.

Trebuie făcut tratament profilactic și pentru ceilalți membri din familie, iar multe persoane riscă să facă așa-numitele complicații prin suprainfectare, să ajungă la serviciile de urgență, la camere de gardă sau în spital.

Ar fi bine să ne gândim că dacă nu aveam vaccin împotriva tetanosului, împotriva tusei convulsive, împotriva difteriei și împotriva hepatitei b, ș.a.m.d. încă erau oameni care sufereau de aceste boli și erau internați în spital.

Ce riscă cei care nu se vaccinează și sunt în grupele de risc?

În primul rând, mecanismele de apărare sunt mult mai reduse pentru pacienții care au boli cronice.

Gândiți-vă aici la lucrurile simple care să întâlnesc destul de frecvente în zona noastră geografică.

Mă refer aici la pacienții care au știu eu o hipertensiune, au diabet, au astm bronșic, au alte boli cardiovasculare, renale sau hepatice.

Mecanismele de apărare ale dânșilor sunt mult mai reduse decât a unei persoane sănătoase și atunci, pe lângă boala de bază, riscă să facă și complicații ale gripei, necesitând spitalizare și costuri suplimentare, pe lângă suferința proprie și a familiei și lipsa de la serviciu sau de la școală.

Gripa este o afecțiune virală contagioasă, epidemică sau pandemică, determinată de virusuri, printre care și A, B sau C.

Gripa debutează brusc, prin simptome agresive, care pot crește în intensitate și poate avea consecințe moderate până la severe și, uneori, pot exista chiar și decese din cauza virusului gripal.

În tratamentul specific gripei se recomandă o anumită medicație care își face efectul doar dacă este administrată în primele 24-48 de ore de la apariția primelor simptome.

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Simpozion științific – invitați prestigioși din străinătate
Sănătate joi, 26 iunie 2025, 12:16

Simpozion științific – invitați prestigioși din străinătate

În zilele de 23 și 24 iunie 2025 în Aula A. Domșa a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a avut loc Simpozionul științific cu numele...

Simpozion științific – invitați prestigioși din străinătate
Spitalul Județean din Oradea devine centru de excelență în tratarea AVC-ului
Sănătate miercuri, 25 iunie 2025, 14:11

Spitalul Județean din Oradea devine centru de excelență în tratarea AVC-ului

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a depus spre finanțare un proiect care prevede modernizarea infrastructurii medicale existente, prin...

Spitalul Județean din Oradea devine centru de excelență în tratarea AVC-ului
Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea reţetei
Sănătate vineri, 20 iunie 2025, 10:33

Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea reţetei

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, joi, 19 iunie, că asigurații își pot ridica medicamentele pe bază de prescripție,...

Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea reţetei
Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix va fi modernizat și extins
Sănătate vineri, 20 iunie 2025, 09:54

Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix va fi modernizat și extins

Peste 12.700 de pacienți vor beneficia anual de servicii medicale mai bune.   Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix va fi...

Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix va fi modernizat și extins
Sănătate joi, 19 iunie 2025, 08:43

Încep înscrierile la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea

Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea dă startul sesiunii de admitere pentru studii universitare de licență. Înscrierea candidaților...

Încep înscrierile la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea
Sănătate marți, 17 iunie 2025, 11:40

Premieră medicală la Oradea

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, două patologii întâlnite frecvent – fibromul uterin și varicocelul – au fost tratate în...

Premieră medicală la Oradea
Sănătate sâmbătă, 14 iunie 2025, 14:30

Un sibian a donat sânge de 136 de ori în ultimii 26 de ani!

Sâmbătă, 14 iunie este Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care...

Un sibian a donat sânge de 136 de ori în ultimii 26 de ani!
Sănătate marți, 10 iunie 2025, 15:47

Fostul președinte Ion Iliescu, internat în spital!

Fostul preşedinte Ion Iliescu este internat, de luni, 9 iunie, pentru investigaţii, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa...

Fostul președinte Ion Iliescu, internat în spital!