Ascultă Radio România Cluj Live

Fundul oceanului este deja un „depozit” cu plastic

Un studiu realizat de CSIRO, agenția științifică națională a Australiei, și Universitatea din Toronto, estimează că există deja până la 11 milioane de tone de poluare cu plastic pe fundul oceanului.

Fundul oceanului este deja un „depozit” cu plastic
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2024, 06:01

În fiecare minut, echivalentul unui camion de gunoi de plastic intră în ocean.

 

Având în vedere că utilizarea plasticului se va dubla până în 2040, înțelegerea modului şi a locului unde se deplasează este crucială pentru protejarea ecosistemelor marine și a vieții sălbatice.

Dr Denise Hardesty, cercetător senior la CSIRO, a spus că aceasta este prima estimare a cantităţii de deșeuri de plastic care ajung în fundul oceanului, unde se acumulează înainte de a se descompune în bucăți mai mici și de a se amesteca cu sedimentele oceanice.

Știm că milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceanele noastre în fiecare an, dar ceea ce nu știam este cât de mult din această poluare ajunge pe fundul oceanelor noastre.

Am descoperit că fundul oceanului a devenit un loc de odihnă, sau depozit, pentru cea mai mare parte a poluării cu plastic: se estimează că între 3 și 11 milioane de tone de plastic se scufundă pe fundul oceanului.

Deși au existat estimări anterioare ale microplasticului pe fundul mării, această vizează articole mai mari, de la plase și pahare până la pungi de plastic și tot ce se află între ele, a spus Hardesty într-un comunicat.

Alice Zhu, doctorand la Universitatea din Toronto, care a condus studiul, a spus că estimarea poluării cu plastic pe fundul oceanului ar putea fi de până la 100 de ori mai mare decât cantitatea de plastic care plutește pe suprafața oceanului.

Proiectul se concentrează pe problema reutilizarii apelor uzate pentru irigare, pe lângă amenințarea tot mai mare reprezentată de contaminanții emergenţi și microplasticele.

Ca soluție, propune creșterea eliminării materiei organice, solidelor și agenților patogeni din apele uzate printr-o combinație de sedimentare, filtrare, flotare și tehnologii biologice de înaltă eficiență. Unele lacuri sunt mai afectate de plastic decât cele mai proaste zone ale oceanelor

Suprafața oceanului este un loc de odihnă temporar pentru plastic, așa că se speră că, dacă putem opri plasticul care pătrunde în oceanele noastre, cantitatea se va reduce.

Cu toate acestea, cercetările noastre au descoperit că plasticul va continua să ajungă în adâncurile oceanului, care devine un loc permanent sau o chiuvetă pentru poluarea marină cu plastic, a spus Zhu.

Datele științifice au fost folosite pentru a construi două modele predictive pentru a estima cantitatea și distribuția de plastic pe fundul oceanului: unul bazat pe date de la vehicule operate de la distanță (ROV) și celălalt de la traule de fund.

Folosind datele ROV, se estimează că între 3 și 11 milioane de tone metrice de poluare cu plastic se află pe fundul oceanului.

Rezultatele ROV relevă, de asemenea, că masa de plastic se acumulează în jurul continentelor: aproximativ jumătate (46%) din masa de plastic estimată pe fundul oceanului global este situată la peste 200 m adâncime.

Adâncimile oceanelor, de la 200 m la 11.000 m, conțin restul masei plastice prevăzute (54%).

Deși mările interioare și de coastă acoperă o suprafață mult mai mică decât oceanele (11% față de 56% din întreaga suprafață a Pământului), se prevede că aceste zone vor conține la fel de multă masă de plastic ca și restul fundului oceanului.

Aceste descoperiri ajută la completarea unei lacune de cunoștințe de lungă durată despre comportamentul plasticului în mediul marin.

Înțelegerea forțelor motrice din spatele transportului și acumulării de plastic în oceanul adânc va ajuta la informarea eforturilor de reducere a surselor și de remediere a mediului, reducând astfel riscurile pe care poluarea cu plastic le poate prezenta pentru viaţa marină, a mai precizar Zhu. (www.20minutos.es)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

A petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des ne ajută în reducerea tensiunii arteriale. Această soluție ar putea fi la fel...

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Apa este inamicul trombozei
Diverse miercuri, 15 mai 2024, 12:00

Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată.   Potrivit unui nutriţionist...

Apa este inamicul trombozei
Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Diverse marți, 14 mai 2024, 12:00

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen

Nutriţionistul Melissa Mitri susţine că ouăle şi ardeiul iute favorizează topirea grăsimii de pe abdomen.   Expertul a enumerat cinci...

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 18:00

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință

Pentru prima dată, un fragment milimetric din cortexul cerebral, cea mai avansată parte a creierului uman și a celor mai complexe funcții...

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 12:00

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul...

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase
Diverse luni, 13 mai 2024, 06:00

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant

Primul bărbat care a suferit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație.   Richard...

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant
Diverse duminică, 12 mai 2024, 15:00

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă

Venus este a doua cea mai apropiată planetă de Soare și într-o zi ar fi putut fi foarte asemănătoare cu a noastră, dar astăzi aproape că nu...

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă
Diverse duminică, 12 mai 2024, 12:00

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Deși nu are un gust dulce, pâinea, fie că este făcută cu făină albă sau integrală, este un aliment care conține așa-numitele zaharuri...

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb