Ascultă Radio România Cluj Live

Cum ne protejăm ficatul

Conform medicinii tradiționale chineze, primăvara este anotimpul cel mai bun pentru întreținerea ficatului.

Cum ne protejăm ficatul

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2024, 12:53

În cultura chineză, primăvara corespunde lemnului și ficatului.

 

Wu Jiquan, medic-șef de medicină tradițională chineză de la Spitalul de Prietenie China-Japonia, spune că ficatul se poate întreține primăvara prin dietoterapie, reglarea stării psihice și asigurarea odihnei.

Iată câteva sfaturi date de doctorul Wu:

Consumați mai multe alimente benefice ficatului precum: verdețuri, fructe de sezon, jujube, ficat de porc, fructe goji.

Evitați alimentația excesivă sau foamea îndelungată. De asemenea, nu consumați multe alimente prăjite sau picante, pentru evitarea presiunii sarcinii ficatului.

Dispoziția negativă afectează sănătatea ficatului. Trebuie să fiți optimist și tolerabil, astfel circulația energiei și sângelui din ficat va fi ușurată, iar funcția biologică va fi întărită.

Odihna suficientă este importantă pentru sănătatea ficatului. Primăvara, trebuie să ne culcăm și să ne trezim devreme. Este bine să dormim înainte de ora 23.00.

Conform teoriei medicinii tradiționale chineze, ficatul și vezica biliară funcționează cel mai viguros între orele 23.00 și 3.00 dimineață. Corpul trebuie să fie în odihnă în acest interval, altfel nu este favorabil detoxifierii sângelui prin ficat, mai ales că apare mai ușor somnolența în acest anotimp, când corpul este obosit, trebuind să se odihnească pentru ca ficatul să joace rolul de detoxifiere și diminuare a oboselii.

Pentru îmbunătățirea sănătății ficatului, trebuie să faceți exerciții fizice adecvate. Puteți alege pe baza situației proprii mersul pe jos, boxul taiji sau alte mișcări, pentru întreținerea ficatului, plămânilor și inimii.

Consumul excesiv de alcoolul este dăunător sănătății ficatului, determinând o funcționare anormală sau chiar ciroză.

Ghidul chinez 2022 pentru alimentație arată că adolescenții, femeile însărcinate, femeile aflate în perioada de lactație și pacienții cu boli cronice trebuie să evite consumul de alcool. Cantitatea alcoolului consumat de un adult sănătos nu trebuie să depășească 15 grame pe zi, adică maximum 25 gr. de băuturi tari de 50 de grade sau o bere.

Medicii de la Secția de chirurgie hepatică din Spitalul Xiehe din Beijing consideră că majoritatea medicamentelor, inclusiv suplimentele pentru protejarea ficatului, trebuie metabolizate prin ficat.

Persoanele cu ficat sănătos nu au nevoie să le consume, iar persoanele cu afecțiuni hepatice trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului, evitând consumul excesiv de suplimente, pentru prevenirea afecțiunilor hepatice induse de medicamente.

S-a confirmat că peste 1.000 de medicamente ar putea produce afecțiuni hepatice. De aceea, consumul de suplimente pentru protejarea ficatului fără recomandarea medicului poate genera complicații.

Ficatul este cea mai importantă glandă digestivă. Alimentația cu nivel ridicat de grăsime, zahăr sau în cantități excesive pot complica sarcina ficatului, pe timp îndelungat se va acumula grăsime, producând ficatul gras. Iată de ce trebuie să acordați atenție controlului rațional al alimentației.

Se întâmplă, însă, ca și unii vegetarieni să sufere de ficat gras. Asta pentru că, pe de o parte, după reducerea consumului de carne senzația de saturație s-a redus, fiind posibil să se consume mai multă mâncare de bază.

Dacă carbohidrații consumați depășesc necesitatea corpului, partea în exces se va transforma în trigliceride care sunt stocate în celulele grase ale ficatului.

Pe de altă parte, apolipoproteina este substanța cea mai importantă din ficat, pentru transportarea grăsimii.

Dacă proteinele consumate sunt insuficiente, apolipoproteina sintetizată scade. Astfel, grăsimea se va acumula în ficat.

Alimentația vegetariană irațională poate duce la creșterea grăsimii formate și la reducerea grăsimii înlăturate, apărând mai ușor ficatul gras.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Diverse joi, 16 mai 2024, 12:00

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale

A petrece mai puțin timp stând pe scaun și mișcându-ne mai des ne ajută în reducerea tensiunii arteriale. Această soluție ar putea fi la fel...

Vă oferim o modalitate uşoară de reducere a tensiunii arteriale
Apa este inamicul trombozei
Diverse miercuri, 15 mai 2024, 12:00

Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată.   Potrivit unui nutriţionist...

Apa este inamicul trombozei
Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Diverse marți, 14 mai 2024, 12:00

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen

Nutriţionistul Melissa Mitri susţine că ouăle şi ardeiul iute favorizează topirea grăsimii de pe abdomen.   Expertul a enumerat cinci...

Alimente care topesc grăsimea de pe abdomen
Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 18:00

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință

Pentru prima dată, un fragment milimetric din cortexul cerebral, cea mai avansată parte a creierului uman și a celor mai complexe funcții...

Reconstituire 3D a creierului uman – premieră în știință
Diverse luni, 13 mai 2024, 12:00

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul...

La temperaturi înalte unele legume devin periculoase
Diverse luni, 13 mai 2024, 06:00

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant

Primul bărbat care a suferit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație.   Richard...

Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant
Diverse duminică, 12 mai 2024, 15:00

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă

Venus este a doua cea mai apropiată planetă de Soare și într-o zi ar fi putut fi foarte asemănătoare cu a noastră, dar astăzi aproape că nu...

Motivul pentru care Venus aproape că nu are apă
Diverse duminică, 12 mai 2024, 12:00

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb

Deși nu are un gust dulce, pâinea, fie că este făcută cu făină albă sau integrală, este un aliment care conține așa-numitele zaharuri...

Pâinea are indicele glicemic la fel ca cel al zahărului alb