Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de mare e interesul tinerilor pentru o carieră militară? [AUDIO]

Foto: MApN

Centrul Militar Zonal Sibiu a transmis un comunicat conform căruia se continuă înscrierile în vederea admiterii în colegiile naționale militare din țară. Am vrut să aflăm interesul tinerilor pentru o carieră militară, cum se desfășoară cursurile unui astfel de liceu și ce perspective de viitor oferă acesta, iar locotenent colonel Doru Cobzaru a clarificat toate aceste aspecte:

Cât de mare e interesul tinerilor pentru o carieră militară? [AUDIO]
Foto: Foto: MApN

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 februarie 2024, 14:48 / actualizat: 12 februarie 2024, 15:41

Centrul Militar Zonal Sibiu a transmis un comunicat conform căruia se continuă înscrierile în vederea admiterii în colegiile naționale militare din țară. Am vrut să aflăm interesul tinerilor pentru o carieră militară, cum se desfășoară cursurile unui astfel de liceu și ce perspective de viitor oferă acesta, iar locotenent colonel Doru Cobzaru a clarificat toate aceste aspecte:

Reporter: Dl. Cobzaru, am văzut acea listă, acel proces. Când urmează să fie înscrierile pentru anul școlar?

Lt.col. Doru Cobzaru: Înscrierile au demaratîn luna februarie și continuă până pe data de 22 martie. Cam asta este perioada de înscriere pentru un liceu militar la acest moment. Colegiile militare naționale sunt un pic diferitefață de colegiile civile, în sensul în care au un proces mult mai complicat de admitere. Admiterea într-un colegiu militar începe cu o parte de selecție. Partea de selecție conține niște probe fizice, da, sportive, formate din un traseu aplicativ și alergare 1.000 de metri în cazul elevilor de liceu militar. Iar dacă trec de această parte urmează o evaluare psihologică, urmată de un interviu cu fiecare candidat în parte. Aceste probe de selecție se desfășoară în centrele de selecție și orientare pe care le avem în țară. Cel mai la care suntem arondați noi, în speță, este la Alba Iulia, în interiorul liceului militar de acolo. După această parte de selecție urmează o vizită medicală. Vizita medicală se face în cadrul spitalelor militare – cazul nostru, la Spitalul Militar din Sibiu și este gratuit. Cine trece de această parte de selecție, în această parte nu se primesc note. Ok, este admis/respins. Probele sunt eliminatorii. După această fază urmează partea de admitere propriu-zisă în liceu. Acuma, liceele astea militare au dat, dau și vor da examen. Au avut întotdeauna examen de admitere. Examenul de admitere constă într-un test grilă din română și matematică. Contează în continuare media de la examenul de Evaluare Națională în proporție de 20%, adică se face o medie ponderată. 80% contează ceea ce au făcut ei la testul pe care îl dau la noi și 20% contează media de la Evaluarea Națională, iar aceasta va fi media finală de admitere. Admiterea în liceul militar se încheie printr-o repartizare electronică, așa cum se întâmplă și în liceele civile, în sensul în care noi vom folosi media această ponderată în sistem. Noi avem cinci colegii militari naționale, unu este la Alba Iulia, unul este la Breaza, unu este la Constanța, unul la Câmpulung Moldovenesc și mai avem unulla Craiova. Candidații de la noi își aleg în ordine aceste cinci licee și există o repartizare la final, electronică, în funcție de media pe care a luat-o la examen. Examenul este unic pentru toate cele cinci licee, chiar dacă dau la Alba, Breaza, Constanțam, etc, e același test. Ce ar mai fi interesant de spus aici este că toată partea de admitere într-un liceu militar, într-un colegiu militar se finalizează înainte de repartizarea electronică în liceele civile, astfel încât acei candidați care nu au intrat sau care s-au răzgândit pur și simplu și nu mai vorchiar după ce au dat examenul, acei candidați să poată să-și vadă în continuare de repartizarea electronică în sistemul civil și să nu piardă repartizarea respectivă. Deci totul se încheie înainte de repartizarea electronică la nivelul județelor.

Reporter: Cum simțiți în ultimii ani interesul elevilor pentru o carieră militară?

Lt.col. Doru Cobzaru: Interesul elevilor cred că este constant, că noi nu sesizăm diferențe mari în cifrele de recrutare. Deci dacă vorbim, cel puțin procentual, cât la 100 din elevi vor veni la un liceu militar nu sunt diferențe foarte mari. Problema este că există din ce în ce mai puțini elevi, iar asta procentual înseamnă și mai puțin candidați. Dacă e să discutăm așa, în număr de candidați pe loc cred că suntem undeva între 2 și 3 pe loc, cam în fiecare an. Restul este încă OK pentru liceele militare, sunt cotate foarte bine în sistemul național de învățământ și au avantajele lor, trebuie să recunoaștem. Și atunci încă sunt candidați.

Reporter: Ce urmează pentru un elev care termină liceul militar: este obligat să rămână în sistem, trebuie să parcurgă o carieră militară? 

Lt.col. Doru Cobzaru: Un elev de clasa a 8-a nu se poate înscrie la un liceul militar fără acordul părinților, este normal. Totuși discutăm de copiii între 13 și 15 ani, minori, deci doar cu acordul părinților. Părinții vor semna în momentul în care copilul este admis într-un liceu militar un contract cu Ministerul Apărării Naționale prin care se obligă ca la absolvirea liceului militar, copiii să urmeze o instituție militară de învățământ. Ceea ce înseamnă mai concret ori o academie militară unde procentual cam 90% din elevii de liceu militarde fapt sunt toți viitorii studenți din academiile militare sau o școală militară de maiștri militari și subofițeri. Nu spune nimeni că este obligatoriu, că până la urmă trăim într-o țară democratică și toată lumea are libertate să facă ce vrea, dar dacă vor renunța, vor plăti partea de școlarizare, adică banii pe care i-a investit Ministerul Apărării Naționale timp de 4 ani.

Reporter: Povesteam acum câteva minute de faptul că după terminarea liceului militar, prima opțiune pentru elevi ar fi academia de ofițeri.

Lt.col. Doru Cobzaru: Da, am mai întâlnit și persoane care spuneau că după 4 ani de liceul militar copilul a ajuns la maiștri militari, deexemplu, și e păcat și sunt de acord că până la urmă asta este situația, dar să știți că noi asigurăm locuri pentru toți elevii de liceu militarcând termină academia. Deci dacă eu am avut 400 de oameni promoție acum un an de zile, voi avea 400 de oameni anul ăsta pentru admitere. Problema este că ei dau un test, chiar dacă au locurile asigurate, dau un test la care trebuie să obțină o notă minimă (mi se pare că este nota șase). Dacă nu oobțin, vor merge către școlile de maiștri militari. Au fost ani în care nu au avut locuri asigurate, pentru că au fost și perioadă în care dădeau pur și simplu la comun cu toți ceilalți absolvenți de liceu civil, pe aceleași locuri. Au fost și perioade de genul ăsta. Să știți că procentul tot 90% a fost de intrare. Toate colegiile militare au profil de matematică-informatică, engleză intensiv, nu avem alt profil în aceste colegii și examenul de admitere la academie este din matematică-informatică și limba engleză. Ei sunt, în principiu, sunt pregătiți pentru a intra într-o academie militară.

Reporter: Exact despre asta vorbeam și înainte, despre faptul că un tânăr, un elev, nu trebuie să se sperie dacă urmează un liceu militar prin prisma faptului că e exact același sistem ca la un liceu normal.

Lt.col. Doru Cobzaru: Sunt câteva diferențe minore. Ce ar trebui spus? Păi, prima diferență pe care o văd eu așa față de un liceul civil este că aceste licee funcționează în regim de internat, adică în interiorul liceului i se asigură cazare, masă, echipament, ținută, mă rog, echipament sportiv, rechizite. Practic, de la intrarea pe poartă și până la ieșirea pe poarta liceului, elevul nu are absolut nevoie de nimic din afară. I se asigură toate condițiile. Programa analitică pe care o au de urmat în liceu este aceeași programă pe care o are un liceu de matermatică, informatică, engleză intensiv. Sunt instituții de învățământ acreditate de ARACIP, pe aceleași criterii evaluate, practic, e un colegiu unitar de matematică-informatică, engleză intensiv. Bineînțeles că au extra, pe lângă aceste ore mai au câteva, de exemplusport, poate nu neapărat în ore de sport puse în program, dar încep programul cu înviorare. Au activități extrașcolare multe pe zona asta de sport, ceea ce este normal, adică încercăm să îi ținem cât mai bine pregătiți. Până la urmă îi pregătim să devină ofițerii în Armata României. Deci trebuie să aibă o pregătire fizică, deci fac sport în plus, fac ore de pregătire militară generală. Acuma lumea nu trebuie să își închipuie ceva,nu operează tehnică de luptă, nu mânuiesc armament de război, da, pentru că sunt minori, dar fac formații de adunare, formații de marș, salutul militar, tir sportiv, dar tir sportiv.

Reporter: Ce urmează pentru un absolvent al Academiei de Ofițeri? Care-i traseul unui ofițer după ce ieși din academie.

Lt.col. Doru Cobzaru: În principiu, încep cu gradul de sublocotenent. Acum, o carieră ideală pentru un ofițer ar trebui să urmeze câțiva pași de genul ăsta, adică prima funcție va fi de comandant plutot. Practic pentru asta îi pregătit una academie, pentru funcție de cum am plutot. Cea mai mică structură care este dată pe mâna unui ofițer, asta este comandant pluton din comandant pluton. 

 

George Nedea/Bianca A. Câmpeanu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Apreciază:

Etichete:
Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:59

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj se va implica sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul de vacanță Moara de Pădure, în proiectul...

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:39

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă...

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari
Educaţie miercuri, 3 aprilie 2024, 16:28

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari

Finanțarea provine prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la 69,3 milioane de lei.   Clădirea, care va găzdui...

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari
Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli
Educaţie marți, 2 aprilie 2024, 12:57

Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spun, într-un comunicat, că...

Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli
Educaţie vineri, 29 martie 2024, 15:05

Ministrul Educației la Sibiu

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reiterat vineri, 29 martie, la Sibiu că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din şcoli vor...

Ministrul Educației la Sibiu
Educaţie vineri, 29 martie 2024, 12:40

„Prim Ajutor în Școli”

Consiliul Județean va susține financiar realizarea acestor cursuri cu suma de 100.000 de lei. Cursurile vor fi asigurate de Crucea Roșie filiala...

„Prim Ajutor în Școli”
Educaţie joi, 28 martie 2024, 09:24

Violența în școli ia amploare

Aproape 3.400 de fapte penale în unităţile de învăţământ au fost raportate anul trecut, arată datele Poliţiei, în timp ce instituţiile...

Violența în școli ia amploare
Educaţie marți, 26 martie 2024, 12:44

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă

În anul școlar în curs, în baza actualei metodologii de acordare a burselor, sunt cazuri în care elevi cu media generală sub 5, beneficiază de...

Noi reguli de acordare a burselor și bursa de rezilienţă